» Franciaország

» Franciaország » Occitanie


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Nîmes Gard megye székhelye, leginkább az amfiteátrumról és a Pont du Gard-ról ismert.


A nyüzsgő Nîmes városát "a francia Rómának" is nevezik. Varázslatos óvárosával, kitűnő éttermeivel és vásárlási lehetőségeivel könnyen felveszi a versenyt más, ismertebb dél-franciaországi - vagy akár olaszországi - úti célokkal.

Pálmafáival és aranyszínű kőépületeivel Nîmes - amely Marseille-től mindössze néhány órányira északnyugatra található - kifejezetten mediterrán hangulatot áraszt. A város kompakt, így gyalogosan is könnyedén felfedezhető.

Egész évben kulturális rendezvényeket is tartanak - az éves csúcspont a Les Grands Jeux Romains, amikor több száz gladiátorjelmezes színész játssza újra a véres csatákat és a kemény versenyeket, amelyeket őseik megéltek.

LÁTNIVALÓK

Amfiteátrum

Az amfiteátrum (részletek) a világon az egyik legjobban fennmaradt, az első században építették és egészen a középkorig használták, mint erődöt. A múzeumban 25000 római kori tárgy van kiállítva, köztük Akhilleusz mozaikja.

Az aréna ad otthont a kétévente megrendezésre kerülő Feria de Nîmes-nek, a spanyol stílusú bikaviadalnak, amelyet 1952 óta hivatalosan is megrendeznek a városban.

Masion Carrée

Maison Carrée egy kifogástalan állapotban fennmaradt, második századi római kori templom, amelynek lenyűgöző formája és magasba törő oszlopai a híres párizsi Madeleine-templomot ihlették.

Masion Carrée-t (Kockaház) Augustus fogadott fiainak tiszteletére építette Agrippa (részletek).

A Forum része volt, a város gazdasági és adminisztratív szívéé. 2011-ben restaurálták. Szembe vele húsz évvel ezelőtt Sir Norman Foster húzatta fel a Carré d'Art-ot (Művészet kockája), amely szöges ellentéte lett az ókori másának. Modern művészeti múzeumként üzemel.

Jardin de la Fontain

A la Fontaine kert egyike volt Európában a legelső publikus kerteknek.

A 18. században Nîmes-ben jött létre Európa egyik első közkertje, az elegáns Jardins de la Fontaine. A parkot az ősi vízforrás köré építették, amely először a rómaiakat vonzotta a városba, és amelynek központi eleme az első századi Diana-templom, amelyet a forrás közelében építettek. A kert többi része ugyanolyan díszes kialakítású, mint amilyennek a fő attrakciója hangzik: gondoljon vízesésekre, tavakra, lendületes lépcsőkre és egzotikus növényekre.

Tour Magne

Magne torony a római határ legmagasabb tornya volt.

A kertek fölött magasodik a Tour Magne, Nîmes ókori, augusztusi kori erődítményeinek egyetlen megmaradt része. Innen egy kényelmes séta vezet vissza a városba a Castellum Divisoriumon, egy római kori víztározón keresztül.

Hôtels particuliers

A mellékutcákban megbújva a város legelegánsabb épületei közül soknak a kapuk mögött lenyűgöző udvarok rejtőznek. Ezeket a hôtels particuliers (a "hotel" ebben az esetben nem szállást, hanem "kúriát" jelent) gazdag textilkereskedők építették az évszázadok során. A Hôtel de Bernis különleges, 15. századi gótikus homlokzatát és 17. századi boltíves udvarát a város amfiteátrumának ihlette. A Rue de l'Aspic-on található a 17. századi Hôtel de Fontfroide, amelyet rózsaszín udvara és díszes korlátjai miatt érdemes megnézni.

Musée de la Romanité

Az ókori arénával szemben, frekventált helyen található múzeum gyűjteményeivel a római múltban gyökerező város képét vetíti élénk és figyelemre méltó ellenpólusát képezi az amfiteátrum impozáns kőépületének. Szembeállítja azzal saját homlokzatát az áttetsző és könnyű szerkezetével, amelyet üvegből készült négyzetekből kialakított vízszintes hullámok díszítenek. A gazdag gyűjtemények ihlették az épület építészeti megoldásait és növényekkel beültetett tetőteraszát, ahol a Nîmes-re nyíló 360°-os panoráma tárul a látogatók elé. A homlokzat üvegei emlékeztetnek a római kori mozaikokra, amelyek nagyszámban megtalálhatóak Nîmes antik gyűjteményeiben.

A modern múzeumépület átlátszó homlokzata mögött a római kor hatásának több mint 2000 éves története rejlik. A legmodernebb audiovizuális technológiával kialakított múzeum, 10 000 m² alapterületen mintegy 25 000 kiállítási tárggyal nyújt áttekintést a római kori civilizációról. Az innovatív ábrázolási formák kombinálják a számítógépes animációt, a kibővített valóságot, a lenyűgöző audiovizuális technológiákkal, történelmi összefüggéseiben mutatva be a különböző relikviákat és kiállítási tárgyakat.

A múzeum jól felszerelt tematikus könyvesboltja keresgélésre inspirál, míg a kávézó pihentető szünetre csábít. A múzeumi éttermet Franck Putelat vezeti, akinek Carcassonne-i éttermét két Michelin-csillaggal tüntették ki.

Musée des Cultures Taurines

Musée des Cultures Taurines, amely a bikaviadalok tárgyi emlékeinek gyűjteményének ad otthont, a matadorok tárgyaitól kezdve a legendás matador José Tomasnak és a 2012. szeptember 12-i történelmi corrida-nak szentelt teljes kiállításig, amelynek során rekordot jelentő hat bikával küzdött meg az arénában. 

Pont du Gard

A Pont du Gard-ot (részletek) a rómaiak építették, hogy vizet szállítsanak vele Uzes-t Nemausus-szal (mai Nimes).

Ez a lenyűgöző, háromszintes vízvezeték fél órányira van Nîmes-től, és csodálatos ívben ível át a Gard folyón.

Múzeuma tele van kiállításokkal, amelyek elmagyarázzák, hogy a vízvezeték egy rendkívüli, 2000 éves mérnöki projekt része volt.



Tartomány:Occitanie
Település:Nimes
GPS: 43° 50′ 12.16277″, 4° 21′ 38.75735″
Honlap: http://www.nimes.fr

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward