» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dolomitok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Sexten Dolomitokban található Helm/Monte Elmo hegycsúcson panorámaétterem és gyönyörű kilátás várja a kirándulókat. A Helmről indul a karni magashegyi túraútrendszer.


A 2434 m magas Helm (Monte Elmo) a dél-tiroli Sexten község mellett magasodik. Csúcsán 1919 óta áthalad az osztrák–olasz államhatár. Népszerű turista- és télisport-központ, a Dolomiti Superski pályarendszer tagja.

1919-ig a Helm Ausztria belsejében feküdt. A terület az első világháborúban frontvonallá változott. 1918 végén a völgy olasz megszállás alá került, 1919-től egész Dél-Tirollal együtt Olaszországhoz került, az új államhatárt a Karni-Alpok főgerincén tűzték ki. A Helm csúcsán is átmegy az Ausztriát (Kelet-Tirolt) és Olaszországot (Dél-Tirolt és Venetót) elválasztó határvonal.

A hegycsúcson áll az elhagyott Helm-ház (Helmhaus), 1889-ben építette a Német–Osztrák Alpesi Egyesület. A turistaház tetejéről csodálatos körpanoráma elvezhető. Az első világháború háború után Olaszországé lett, az államhatár vonalát a ház alapjától néhány centiméterre délre húzták meg. 1925 körül az olasz fasiszta kormány állami tulajdonba vette. A Helm-ház az új olasz birodalom északi (osztrák, majd német) határait védeni hivatott erődrendszer, a Dél-Tiroli Alpesi Fal (Vallo Alpino) részévé vált, a hegy csúcsa alatt katonai bunkereket építettek, ezeket a második világháború után, a NATO-tag Olaszország és a semleges Ausztria határán is fenntartották. Később a csempészekre vadászó pénzügyőrök kaszárnyája lett, 1980 körül teljesen elhagyták. A romos állapotba jutott ház újjáépítésére 2007-ben a Dél-Tiroli Alpesi Egyesület és az Osztrák Alpesi Egyesület közös pályázatot írt ki, a sexteni Johannes Watschinger építész tervét fogadták el.

A hegy népszerű túracél. 1976-ban nyitották meg a fennsíkjára vezető első kábeles felvonót a nyugati lejtő fölött, amelynek völgyállomása a Vierschach-ban van. 1981-ben újabb (nagykabinos) felvonó épült a hegy déli lejtőjén, amely Sextenhez tartozó Waldheim településrészről indul. 1989-ben-ben a vierschachi oldalon egy második ("tojáskabinos”) felvonót is építettek. Az így kialakult Helm síterep, a Kreuzberg-hágóval, a Moos feletti Sextener Rotwanddal, és a Sextentől nyugatra fekvő Haunolddal együtt a Dolomiti Superski szervezet Sexten–Puster-völgyi zónájához tartozik.

A 2.050 m magasban fekvő hegyállomás Sextenből kétszakaszos felvonóval érhető el. A hegyállomásnál panorámaétterem, játszótér, tanösvény a hegyi mondavilágról és gyönyörű kilátás várja a kirándulókat.

A Helmről indul a karni magashegyi túraútrendszer (Karnischer Höhenweg) 3. sz. útja, amely a Karni-Alpok gerincén halad kelet felé, és Nassfeldig vezet. A fennsíkot számos turistaösvény hálózza be. Az első világháború óta itt húzódó államhatár miatt a turistautakat az 1990-es évekig csak a lovas határőrök használhatták. Erre jártak a csempészek is, és az ellenőrző pontok megkerülésével, illegálisan akartak átkelni a határon. 1982-ben ezen az úton szökött meg Olaszországból Roberto Calvi is, a csődbe jutott Banco Ambrosiano elnöke, ragadványnevén "Isten bankára”, akit később Londonban látványos módon, máig tisztázatlan körülmények között meggyilkoltak (a Blackfriars Bridge-re felakasztva találták). Az Európai Unió és a Schengeni Egyezmény működése óta a határvonalakon futó ösvényeket a turisták használják.



Tartomány:Trentino-Alto Adige
Cím:Sexten
GPS: 46° 42′ 9.7866″, 12° 20′ 58.4628″
Honlap: http://www.s-dolomiten.com

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward