» Olaszország

» Olaszország » Puglia » Puglia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A szigetcsoport öt szigetből áll: San Domino, San Nicola, Capraia, Pianosa és Cretaccio.


A Gargano partjainál a Tremiti-szigetcsoport öt szigete gyöngyszemként áll az Adriai-tengerben, sziklás öbleikkel, karcsú félszigeteikkel és az átlátszó vízből kiemelkedő bizarr szikláikkal.

Az ókorban "Diomedeae", azaz Diomédész szigeteinek nevezték őket. A legenda szerint a görög hős, miután elhajózott a bukott Trójából, elérte Pugliát, és feleségül vette Euippe-t, a helyi király lányát. Hosszú, békés életet élt, számos várost alapított, mígnem a halál öregemberként találta őt a Tremiti-szigeteken. Halála után Aphrodité albatroszokká változtatta társait, akik azóta Diomedeidae néven ismertek.

Mindezekből bizonyára igaz, hogy az albatroszok minden tavasszal Afrikából érkeznek a szigetekre, és itt építik fészküket. Majdnem olyan sokan vannak, mint a Tremiti emberi lakói, akik száma eléri a 440-et.

A gyér népesség, valamint a szigetek távoli fekvése miatt a terület az internálások elsődleges célpontjává vált - a római korban Augustus ide száműzte unokáját, a fasizmus idején pedig Benito Mussolini tette ugyanezt számos politikai ellenfelével.

De ez teszi a kristálytiszta vizek, fenséges sziklák és rejtett öblök nyári paradicsomává is.

San Domino

A San Domino a legnagyobb, 208 hektáron elterülő sziget. Itt található a szigetcsoport egyetlen homokos strandja (Cala delle Arene) ezért kedvelt üdülőhely. Legmagasabb pontja a 116 méteres Colle dell'Eremita.

Elszigeteltsége miatt 1000-ben a bencés szerzetesek remetelakokat alakítottak ki itt, majd később átköltöztek a közeli San Nicola-szigetre. San Domino tengerpartját robosztus sziklák, eldugott öblök és strandok szegélyezik, a partmenti részeket illatos fenyvesek borítják. Gazdag tengeri élővilága miatt búvárparadicsom, a halfajok mellett víz alatti barlangokat és egy római hajóroncsot is láthatunk. A Tremiti-szigetek közül kizárólag itt találunk turistaszállást, bár San Nicola a közigazgatási központ. Termoliból egész évben naponta közlekednek ide a kompok.

San Domino szigete a Tremiti-szigetek közül a legnagyobb és a leginkább népszerű; számos stranddal rendelkezik, köztük az egész szigetcsoport egyetlen homokos strandjával. A Cala delle Arene egy félhold alakú, fehér homokos sáv, amely egy védett öböl tiszta és sekély vizére néz, ezért tökéletes a gyermekek számára. A közelben található a Tremiti egyik legszebb strandja, a Cala dello Spido, egy idilli természetes öböl, amelyet mélyzöld aleppói fenyők vesznek körül. A strandra egy ösvényen keresztül lehet eljutni, ahonnan varázslatos kilátás nyílik az Adria kék mélyére. A tengerparti üdülőhely nagyon kényelmes, mivel közel van a városhoz és a San Domino-i kikötőhöz.

San Nicola

Castle, Cliff, Rock, Sea, Water, Promontory, Island

A San Nicola-sziget területe 42 hektár. Legnagyobb magassága 75 méter. Tengerpartja meredek, sziklás.

Az Adriai-tengerben található Tremiti-szigetekhez tartozó kis olasz szigeten, San Nicolán alig több mint 100 ember él. Nincs repülőtér, és csak a nyári hónapokban, június és szeptember között van kompjárat a szárazföldre és a szigetek között. Az egykor rabok száműzetésére használt San Nicola ma a turisták számára egy kis paradicsomot jelent a tömegturizmustól távol. A falusi élet itt nyugodt, szinte senki sem beszél angolul vagy németül. A sziget fölött áll a Santa Maria a Mare apátság, ahol Nicolò szerzetes csontjai vannak eltemetve.

A San Nicola di Tremiti-sziget messze legszebb pontja a Santa Maria a Mare épületkomplexum. Az erőd-kolostort a Montecassinoból érkező bencés szerzetesek alapították a 9. században. Ezt követően számtalanszor bővítették és átalakították, így nyerte el mai formáját, de jellegében megőrizte alapvetően középkori vonásait. A szigeten a szerzetesek nagy jómódban éltek a 15-18. században, hatalmat gyakorolva a helyiek felett. San Nicola a vallási élet egyik központja lett, fénykorának 1783-ban IV. Ferdinánd király vetett véget, aki a szigeten büntető kolóniát hozott létre.

Az egész szigetcsoport egy nagyobb pugliai természetvédelmi terület része, így a tenger kiválóan alkalmas búvárkodásra. Csak a szomszédos San Domino szigeten van strand. San Nicolában van egy szálloda, egyébként csak magánszobák helyiekkel. A sziget ezért tökéletes azoknak, akik nyugalomra és csendre vágynak, szeretik a tengert és ideális esetben beszélnek egy kicsit olaszul.

Hogyan juthat el oda: Repüljön Pescarába, és hajózzon tovább a Tremiti-szigetekre (június és szeptember között).

Capraia

A Capraia-sziget területe 45 hektár. Legnagyobb magassága 53 méter (Colle del Grosso). Lakatlan.

Pianosa

A Pianosa-sziget területe 11 hektár. Legnagyobb magassága 16 méter. A sziget fekszik a legközelebb a Gargano-félszigethez.

Cretaccio

A Cretaccio a legkisebb sziget, területe mindössze 2,08 hektár. Magassága 30 méter. A sziget, mint arra neve is utal egy hatalmas kréta-szikla.



Tartomány:Puglia
Cím:Tremiti
GPS: 42° 6′ 53.2809″, 15° 29′ 13.64608″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward