» Ausztria

» Ausztria » Steiermark


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Mariazell hegyvilága kedvelt kirándulási és túrahely. A gyerekek sem maradnak élmény nélkül: rollerpálya, fürdőtó, favágó élményvilág várja őket.


Mariazell hegyvilága összhangban a tágas völgyekkel, és alpesi mezőkkel egy sajátos túraélményt nyújtanak a kirándulóknak és a hegymászóknak egyaránt. A sziklás Ötschergräben és a Tormäuern ismertek a friss levegőjükről és tiszta vizű patakjaikról. Mindenkinek, aki a magasba vágyik, ajánlható a 2000 méter magas Hochschwab vagy Alsó-Ausztria egyik legmagasabb csúcsával rendelkező Ötscher.

A mariazelli Bürgeralpe és a mitterbachi Gemeindealpe is kedvelt kirándulási és túrahelyek. Mindkét hegycsúcs kényelmesen megközelíthető felvonókkal is.

Idillikus sétát tehetünk az Erlaufsee körül és a Hubertus-tó mentén.

MARIAZELL

BÜRGERALPE (1270 m)

A Mariazell felett magasodó hegyre gyalogosan vagy kabinos felvonóval is fel lehet jutni. Csak pár percre a bazilikától, Mariazell kellős közepén található a kabinos felvonó völgyállomása. A szép kilátás mellett a hegyen hegyi-tó, az Erzherzog-Johann kilátó, egy élménypark és több hangulatos alpesi kunyhó várja a látogatókat.

Holzknechtland élménypark: a Bürgeralpén található élménypark a favágók életét mutatja be. Az élménypark melletti Abenteuerland nevű kalandparkban lehetőség van aranymosásra, pénzverésre, íjászat kipróbálására, a fosszíliaparkban pedig lehet régészkedni, dínók után kutatni.(nyitva május 1.-október 26. szombat-vasárnap, nyári szünetben naponta, belépő 4,80 euró)

A Favágó Élményvilág közelében található kilátóból szép panoráma tárul a kirándulók elé az Elő-Alpok hegyeire és a Hochschwabra. Az itt található hüttében pedig csillapíthatják éhségüket.(részletek)

St. Sebastian négyüléses libegő. A Bürgeralpéra a St. Sebastianból induló libegővel is fel lehet jutni. A libegőhöz Mariazell városközpontjából buszokkal szállítják az utasokat.

Bazilika (részletek)

Magnus sziklája (Ursprungsfelsen): 1157. december 21-én este érkezett meg a környékre egy Magnus nevű bencés szerzetes St. Lambrechtből az ottani apát megbízására, hogy az itt élők lelkipásztora legyen. Magnus magával hozta fából faragott kedves Mária-szobrát is. Ám az utat egy helyen hatalmas szikla zárta el, amelytől nem tudott tovább menni. A szerzetes a Szűzanyához fordult segítségért, imája meghallgatásra talált, a szikla kettéhasadt, így Magnus folytathatta az útját. A sziklához ma jelölt turistaút vezet.

Múzeumvillamos (Museumstramway): Mariazell vasútállomásáról indul a világ legrégibb gőzvillamosa. A korhűen helyreállított kocsik a 19. század hangulatát idézik a rövid utazás során. A korhűen restaurált vagonok és mozdony -a világ legrégibb, 1884-es gyártmányú gőzmozdonya- visszarepíti vendégeit a századforduló idejébe. Különleges élményben részesülhet az, aki a mariazelli állomástól az Erlauf-tóig a múzeumi vonattal utazik. Működési napok: pünkösd vasárnapján és pünkösd hétfőjén, júliustól szeptemberig minden szombat, vasárnap és ünnepnapokon. Viteldíj: oda-vissza 8 euró/felnőtt, 3 euró/gyerek 

Mariazellerbahn/Mariazelli vasút: a 83 km hosszú keskeny nyomtávú kisvasút Sankt Pölten és Mariazell között közlekedik. Élményutazás St. Pöltenttől a Pielachtal völgyig, tovább az Ötscherlandba a természetvédelmi terület "Ötscher-Tormäuer" mentén Mariazellbe (vagy fordítva Mariazelltől St. Pöltenig). Ötscherbär-Express: gyerekeknek kialakított játszóvagon a vonaton.(részletek)

Szent kút (Heiliger Brunnen): a kút vizének gyógyítő erőt tulajdonítanak, így a zarándodok is gyakran visznek belőle haza.

Mechanikus betlehem: a Kálváriahegyen egy magánházban látható egyedülálló betlehem 12 újtestamentumi jelenetet ábrázol összesen 130 mozgó figurával.

Mariazell Helytörténeti Múzeum: kb. 500 m-re a mariazelli főtértől található a Helytörténeti Múzeum. 25 kiállítóhelyiség témái: a zarándoklás, vasöntvények, kihalófélben levő kézműipar, falusi élet, őskori barlangleletek, a sísport kezdetei, 130 éves fényképek és Mariazell vasútja. A tető alatt egy favágó kunyhót és egy alpesi kunyhót építettek fel. (Mariazell, Wiener Straße 35)

Mariazelli mézeskalács. A városban számos kisvállalkozás működik, ahol hagyományos termékeket, használati tárgyakat készítenek. Közülük talán a leghíresebb a likőrüzem, ahol tradicionális recept alapján gyógynövényekből készítik a gyomorkeserűt, illetve a mézeskalácsüzem, amely szintén régi recept alapján gyártja a híres mariazelli mézeskalácsot. Mindkét üzem látogatható is. A Lebkuchen Pirker mézeskalácskészítő manufaktúrában meg lehet ismerni a mézeskalácskészítés minden titkát, sőt a mézgyertya készítést is ki lehet próbálni. A másfélórás vezetés közben természetesen kóstolásra is lehetőség nyílik. Belépő: 6,50 euró/felnőtt, 12 éves korig ingyenes.

Europeum Wellnes & Spa, uszoda

Hallenbad Mariazell uszoda 

KIRÁNDULÁSOK MARIAZELL KÖRNYÉKÉN

GEMEINDEALPE. A Gemeindealpe, Mariazell vidékének legmagasabb hegye (1626 m), 5 km-re Mariazelltől északra. Libegő (Bergbahnen Mitterbach) szállítja a látogatókat kényelmesen és gyorsan az 1.626 méter magas hegycsúcsra. Itt csodálatos panoráma köszönti a vendégeket. Derűs idő esetén a Dachsteintól a Dunáig el lehet látni. A középállomásról az újan épített ( 4,6 km-res ) rollerúton, óriás rollerekkel, mountaincarttal a völgybe száguldhatunk. (részletek)

Alpenbad Mitterbach: strand, napenergiával fűtött medencék. Babamedence elefántcsúszdával. (3224 Mitterbach, Seestraße)

Freibad Mitterbach, strand nyáron hétfő-vasárnap 9-20 óra

ERLAUFSEE. Gyönyörű környzetben fürödhetünk, csónakázhatunk. Erdei kötélpálya. A tó partján pöfög a múzeumvillamos (Museumstramway): A korhűen helyreállított kocsik a 19. század hangulatát idézik a rövid utazás során.
(részletek)

ÖTSCHERGRäBEN. A szurdok a Naturpark Ötscher-Tormäuer területén, már Alsó-Ausztriában található. Osztrák Grand Canyonnak is nevezik. A szurdok elérhető Wienerbruckból, amely a Mariazellerbahn egyik megállója. 

Wienerbruck alpesi kötélpark. Pontosan az Ötschergräben szurdok bejáratának lenyűgöző természeti környezetében található a Wienerbruck alpesi kötélpark. Gyakorlópályákkal és 14 állomással (egészen 15 méteres magasságig), kötélhidakkal, hálókkal és egy villámgyors flying fox pályával kínál a kalandpark feledhetetlen élményeket kicsiknek és nagyoknak. A kötélpark kellős közepén található egy 15 méter magas kilátótorony, amely mászófal is egyben: itt egy boulderpálya, 4 szabadtéri útvonal és 6 fedett útvonal várja a falmászás szerelmeseit. 

Vízesések: Mirafall und Schleierfall

GRUßWERK. Grußwerk a vadromantikus Salza-völgy kapujában, 5 km-re Mariazelltől található. Bányászmúzeum Gußwerkben: az egykori k.u.k. vasöntöde épületében látható a vidék bányászatának történetét bemutató kiállítás.(Montanmuseum Gußwerk, 8632 Gußwerk Bahnhofstraße 7.)

Salza folyó: a 88 km hosszú folyó jól ismert a vadvízi túrázók körében. Rafting és canyoning a folyón.

Salzaklamm, szurdok

Hubertussee Walsternnél. A kristálytiszta vizű, romantikus tavat a századfordulón a Krupp család hozta létre.

Tartomány:Steiermark
Település:Mariazell
Cím:8630 Mariazell
GPS: 47° 46′ 13.22389″, 15° 18′ 53.48009″
Honlap: http://www.mariazell-buergeralpe.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward