» Ausztria

» Ausztria » Salzburg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Strandbad Mattsee. Vízicsúszda.

Milleniumsweg, Mattsee

Stiftsmuseum Mattsee

Fahrtraum: Ferdinand Porsche Élményvilág.

Sétahajózás, Seenland Schiffahrt: Mattsee

Mattsee 1945. április 26-27.

A második világháború végén a nyilas Szálasi Ferenc a Szent Koronára tette le az esküt. A koronázási ereklyéket az előrenyomuló szovjet csapatok elől 1944. november elején Veszprémbe, egy múzeumi óvóhelyre vitték, december elejétől Kőszegen őrizték, majd Velemben egy bunkerban helyezték el.

1945. március 29-én Nyugatra próbált szökni a Szálasi-kormány. Magukkal vitték a Szent Koronát is. A koronaőrök 1945. március 27-én az ausztriai Mariazellbe, majd a Salzburg melletti Mattsee községbe menekítették. A koronát a jogarral és az országalmával együtt Pajtás Ernő koronaőr ezredes április 26-ról 27-re virradó éjszakán két megbízható beosztottjával egy benzines hordóba helyezte, Mattsee település határában elásták.

Amikor a koronaőrök amerikai fogságba kerültek, elárulták a rejtekhelyet, így jutottak a kincsek az amerikai hadsereg kezére. Augsburgból előbb a frankfurti bank trezorjába, aztán Amerikába szállították. A korona az Egyesült Államokból 1978. január 5-én került vissza Budapestre. Cyrus Vance külügyminiszter adta át a Szent Koronát a koronázási jelvényekkel együtt a magyar nép meghívott képviselőinek az Országházban.

Még több látnivaló a régióban itt.Tartomány:Salzburg
Cím:Mattsee
GPS: 47° 58′ 11.93664″, 13° 6′ 9.58788″
Honlap: https://www.mattsee.at/TOURISMUS/Allgemeine_Infos

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward