» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Bécsi Alpok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Schneeberg (2.075m) Alsó-Ausztria legmagasabb hegyére kapaszkodik fel a fogaskerekű vonat, amelyet egykor Ferenc József avatott fel. A végállomástól indul a Mennyei látkép túraút.

A 2.075 méteres Schneeberg, a Bécsi-Alpok királya, Alsó-Ausztria legmagasabb hegye messziről is jól láthatóan kiemelkedik a környező tájból.

Puchberg. A Schneeberg lábánál fekvő város a 19. század közepétől a bécsiek legkedveltebb nyári úti célja volt. Manapság kellemes klímájú, a rég letűnt napok hangulatát még mindig őrző fürdőhelyként üzemel.

A hegyen közlekedő, Schneebergbahn nevű fogaskerekű Puchbergből szállítja az utasokat a hegyi paradicsomba, ahol érintetlen természet, jelzett túrautak és káprázatos kilátás fogadja a kirándulókat. Nyugalmat, egyensúlyt teremtő csend, erő és szépség birodalma. Utazhatunk régi nosztalgia vonattal és az 1999 óta üzemelő "Salamander"-rel is, amely 53 perc alatt teszi meg a 9,8 km-es utat.

Az 1.394 m magasan kiépített Baumgarten megállóhely az egész vasútvonal kulináris fénypontja, az itt sütött isteni buktának közel, s távol nincs párja.

A Hochschneeberg végállomás látnivalói (1.800 m):

Mennyei látkép túraút

Kiindulópontja a végállomás. A Waxriegel csúcsáról egy 360 fokos impozáns körképet lehet kapni a Schneeberg masszívumról a környező hegyekre: Rax, Wald- és Weinviertel, Bucklige Welt, Burgenland, Steiermark, egészen a magyar alföldig. Audiokalauz kölcsönözhető a pályaudvaron, amely körbe vezet a Waxriegel körül és informál a növényvilágról és az állatvilágról, illetve a hegy történelmi és kulturális tudnivalóiról. A kirándulók a számos pihenőpadon megfigyelhetik a Schneeberg alpesi állatvilágát.

Erzsébet templom

Az 1898-ban meggyilkolt Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné, Sissi emlékére emelték a Jugend-stílusban épült Erzsébet templomot. A templom a végállomás közvetlen közelében található.

Alpesi kalandjátszótér

A végállomáson egy hatalmas kalandjátszótér várja a gyerekeket, a felnőtteket pedig hütték. Alsó-Ausztria legmagasabban fekvő játszótere egy 5000 négyzetméteres terjedelmű, hatalmas hegyi játékteret kínál közvetlenül a hegyállomás közelében!

Túra a Schneebergbahn nyomvonalán

Az Erzsébet császárné emlékére állított kápolna mellett vezető út hatalmas fenyves erdőkön át vezet a buktáiról híres Baumgartner megálló felé. Az első szakaszon elragadó a kilátás a Hoher Hengst hegyre (1.450 m) és a puchbergi völgykatlanra. Innen a túra a vasút mentén halad, a Kaltwassersattel, aztán a Hengsthütte felé, ahol újra találkozik a fogaskerekűvel. Tovább a sínek alatt a Hauslitzsattel irányába. A végén átkelés a völgykatlanon, irány Puchberg központja, ami a túra célpontja. Táv 9,4 km. Menetidő 3 h

Viteldíj 2015-ben: oda-vissza út 36 EUR/felnőtt, gyermek (6-15 éves korig) 18 EUR. 6 éves korig ingyenes.
Jegyet nemcsak teljes útra, hanem egyes résztávokra is lehet váltani.

Július és augusztus hónapokban a SALAMANDER TOLÓVONATOK óránkénti indulással közlekednek. A Salamander vonatokkal az utazás időtartama: 53 perc

NOSZTALGIA GŐZVONATOK júliustól szeptemberig, vasárnaponként és ünnepnapokon közlekednek. Hegymenet: 10:15 órakor és völgymenet: 14:45 órakor. Az utazás időtartama kb. 80 perc.

Schneeberg libegő

Az új Salamander ülőlift néhány perc alatt feljut a "Faden Sattel"-re. A hegyállomás az Alsó-Ausztria legmagasabb hegyére (840-1.210 m) vezető túrák ideális kiindulópontja. Néha-néha zergék, kőszáli kecskék vagy szarvasok is keresztezhetik a túrázók útját. A hegyállomásnál szép panoráma és több hütte várja a kirándulókat.
 
Fotocredit: Wiener Alpen, Franz Zwickl
Tartomány:Niederösterreich
Település:Puchberg am Schneeberg
Cím:2734 Puchberg am Schneeberg, Bahnhofsplatz 1
GPS: 47° 47′ 25.5826″, 15° 54′ 39.26444″
Honlap: http://www.schneebergbahn.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó