» Belgium

» Belgium » Antwerpen » Flandria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Antwerpen Flandria fővárosa.


A térség legnagyobb kikötője a középkorban Brugge volt, ám később Antwerpen vette át a vezető szerepet a hajózásban, és később kiépült modern kikötője ma is a második helyen áll Európában a teherforgalom terén, a világon pedig a tizedik.

A gazdag város a barokk korszakban olyan hírességekkel dicsekedhetett, mint Rubens és Van Dyck, kortárs művészei közül Luc Tuymans ma nemzetközi sztárnak számít.

Plantin–Moretus Múzeum

Az antwerpeni Plantin–Moretus Múzeum a két híres nyomdász, Christoffel Plantin és Jan Moretus emlékét őrzi a hajdani Plantin-nyomda épületében. Ez az egyetlen fennmaradt nyomda a reneszánsz és barokk korból. A Világörökség része.

Rubens Experience Center látogató- és kiállítóközpont

Antwerpenben halt meg és temették el Pierre Paul Rubens flamand festőt.

Rubens-ház

MAS

A MAS vörös homokkőből és üvegből összerakott 65 méter magas tornya "valóságos felkiáltójel az égen". A múzeum neve flamandul azt jelenti, Múzeum a folyón, ennek betűszava a MAS. A Schelde partján fekvő város életében és történetében meghatározó szerepet játszik ez a folyó. Az Antwerpen  régi, ma már használaton álló kikötőjében emelt igen eredeti épület a legkülönbözőbb gyűjteményeknek ad otthont, leltárában nem kevesebb, mint 470 ezer kiállítási tárggyal. A torony tetején pedig kilátó és étterem található, amely esténként is működik.

A múzeum első látásra három egymás fölött valósággal lebegő vörös kődobozból áll, amelyek a kikötő raktárépületeire utalnak, a tervező Willem Jan Neuteling "kőszobornak" nevezi alkotását.

A MAS anyaga a város történetének legkülönbözőbb korszakaiban összegyűjtött kincseket, adományokat, kollekciókat foglalja magában, fosszilis leletektől várostörténeti érdekességekig, és a flamand festők műveitől a prekolumbián latin-amerikai alkotásokon át egészen maori törzsi tárgyakig.

Külön érdeklődésre számíthat múzeum Világkikötő elnevezésű részének hajómodell-kiállítása, amely kínai dzsunkáktól a holland vitorlás hajókon át az első gőzhajókig számtalan típust mutat be, a falakon pedig a kikötő mai életét bemutató film pereg.

Le Corbusier épülete. A Világörökség része.

Tartomány:Antwerpen
Cím:Antwerpen
GPS: 51° 13′ 15.99492″, 4° 23′ 58.94916″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward