» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » Skócia » Skócia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Edinburgh tökéletes a kultúra és a történelem szerelmeseinek, 16-20°C-os nyári átlaghőmérsékletével. Látogassa meg a híres Edinburgh-i Fesztivált augusztusban, fedezze fel a kastélyt, és kanyarogjon a buja kertek között.


Edinburgh számos látnivalóval várja a turistákat: a kelta és középkori emlékeket őrző város látványát és hangulatát meghatározzák dombjai, katedrálisai és a város jelképének számító vár jellegzetes kőtornyai. A skót szoknya és skót duda itt a mindennapok része, csakúgy, mint a híres sétálóutcája, a Royal Mile hangulatos bárjai és teraszai.

Edinburgh fontos kulturális központ is, egész évben egymást érik a fesztiválok, de a város képzőművészeti, irodalmi és zenei múltját számos múzeum, emlékhely, sőt pub is őrzi. Edinburgh-ban nem szabad kihagyni a jellegzetes, egyedi ízvilágú skót whisky-t és a helyi ételkülönlegességet, a haggist.

Edinburgh nemcsak a klasszikus, hanem a kortárs irodalom nagy alakjainak lakóhelyéül szolgált és szolgál. Itt alkotott Sir Arthur Conan Doyle, akinek Sherlock Holmest köszönhetjük vagy Robert Louis Stevenson, akinek A kincses szigetet, de innen származott Sir Walter Scott, és napjaink egyik legismertebb szerzője, a Harry Potter-regények írója, J.K. Rowling is.

Skóciai Szent Margit

A skót felföld robosztus várai, erődítményei között szerényen búvik meg az edinburgh-i várban egy kicsiny kőkápolna, skóciai Szent Margit kápolnája. A helybéliek azonban magyarországi Szent Margitként emlegetik névadóját. Nem véletlenül: III. Malcolm skót király hitvese Árpád-házi oldalági leszármazott volt.    Malcolm király révén, akinek szerepe Skócia történetében államalapító Szent István királyunkéval vetekszik, a skótok körében jobban él Szent Margit legendája, mint a magyar köztudatban. (Nem IV. Béla lányáról van szó)

A legnagyobb magyar király unokája volt - meséli a kápolna skótszoknyás őre. A legenda szerint Margit 1065-ben angol és magyar főrangú urak kíséretében utazva az Északi-tengeren hajótörést szenvedett Skócia partjainál. III. Malcolm skót király ekkor ismerte meg Margit hercegnőt, akit később feleségül vett. A kimagaslóan nagy tudású, nyitott szellemű magyar hercegnő Skócia királynéjaként az itteni történelem egyik legkiemelkedőbb alakjává vált.

A történészek szerint házasságkötése, a hercegnő megértést, békességet és szeretet hirdető személyisége nemcsak jelképesen egyesítette az angolszász és a skót uralkodóházat. III. Malcolm uralkodása idején hatalmas gazdasági, kulturális fejlődés ment végbe Skóciában, az akkori királyi székhely, Dunfermline a kultúra, a tudomány központjává vált- részben Margitnak köszönhetően.

Bár halála után a dunfermline-i apátságban temették el, az edinbugh-i várban lévő Szent Margit kápolnában szorgos női kezek gondoskodnak arról, hogy mindig friss virág őrizze 900 éve elhunyt királynéjuk emlékét, a magyar-angol-skót kapcsolatok szimbólumát.

Történészek szerint Margit királyné hatása az európai történelemre nem volt kisebb, mint az angol Hitvalló Eduardé, a magyar Szent Istváné, vagy I. Ottó német-római császáré.

Margit az angolszász uralkodócsalád sarja volt. Fivére, Edgar trónkövetelőként jelentkezett. A szűkebb családot Európába száműzték és Margit Magyarországon született, valószínűleg 1045-ben. A magyar királyi udvarban nevelkedett, mígnem a család 1057-ben visszatért Angliába. 1066-ban, a normann Hódító Vilmos hastingsi győzelme után Skóciába menekültek. Egyes források szerint nagy vihar tört ki, s ekkor kerestek menedéket III. Malcolm Canmore skót király udvarában, aki 1057-től 1093-ig uralkodott a skótok fölött. Már úgy volt, hogy inkább visszatérnek Magyarországra, de a király beleszeretett Margitba és összeházasodtak, noha Margit eredetileg Isten szolgálatának akarta szentelni életét.

Geoffrey Barrow, az Edinburgh-i Egyetem skót történelem professzora szerint hamis az a feltételezés, hogy Margit királyné angolszász hatást gyakorolt volna skót földön. Az nem vitás, hogy érvényesíteni akarta a Gregorian reformot és képviselte az egyház érdekeit, s igyekezett a száz évvel azelőtt skót uralom alá került angol lakosság helyzetén is javítani, de tevékenységének hátterében elsősorban magyar és német neveltetése állt.

Margit igazi európai volt, a szó modern értelmében. Legalább három nyelven beszélt és tudatosította Skóciában a keresztény Európa teljességét. 
A királyné minden reggel kilenc árvának adott reggelit saját kezéből, mielőtt belépett az Edinburgh-i Kastély nagycsarnokába, aholis további 300 szegénynek osztott élelmet a királyi háztartás terhére. Igen eredményesen ösztönözte igazságos kormányzásra, irgalomra és más erények gyakorlására III. Malcolm királyt - írta Margitról egy helybéli püspök már 1115-ben.

Dunfermline-ben apátságot, a Forth folyón pedig örökre ingyenes kompátkelést alapított - ezt ma is Queen,s Ferry-nek, a királyné kompjának hívják -, s emlékét őrzi az Edinburgh-i Kastély kápolnája.

1093-ban III.Malcolmot egy csatában megölték, s néhány hónap múlva Margit királyné jobblétre szenderült. 1260-ban avatták szentté, s ma is a már három évszázada presbiteriánus többségű Skócia védőszentje.

Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál

A fesztivál története egészen 1947-ig nyúlik vissza, amikor a második világháború után a szervezők a művészetek erejével próbálták gyógyítani a sebeket, ezért megalapították az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivált.

Még abban az évben, a hivatalos programon kívül indult a Fringe nyolc színházi társulat fellépésével. A két eseményhez aztán 1950-ben csatlakozott a The Royal Edinburgh Military Tattoo elnevezésű fesztivál, katonai és népművészeti előadókat is csatolva a csoporthoz. 1983-ban és 2004-ben egy könyv- és egy művészeti fesztivállal bővült a rendezvények sora.

Hogmanay

Az évek során háromnapos utcabálsorozattá bővült rendezvény globális eseménynek számít, amelyre minden évben többtucatnyi országból turisták tízezrei érkeznek. a világhíres skóciai újévköszöntő tömegrendezvény, a Hogmanay hagyományosan százezreket vonz a skóciai nagyvárosok utcáira.

Halloween

Halloweenkor Edinburgh a Samhuinn Fire Festivalt ünnepli, amelyből a Halloween eredetileg kifejlődött. A helyiek ijesztő, színes jelmezekben gyűlnek össze, hogy megtekintsék az ijesztő tűzfigurák felvonulását. Ezzel hagyományosan beköszönt a hideg évszak, és búcsút int a nyárnak.

Városnézés Edinburgh-ban: 10 csodálatos hely!

Edinburgh az Egyesült Királysághoz tartozó Skócia fővárosa. A város régóta fontos oktatási központ, különösen az orvostudomány területén. Edinburgh Skócia második legnépesebb városa, és a hetedik legnépesebb az Egyesült Királyságban. A város az Edinburgh-i Nemzetközi Könyvfesztiválról, a karácsonyi vásárokról, a Royal Edinburgh Military Tattoo-ról és az Edinburgh Fringe-ről, a világ legnagyobb művészeti fesztiváljáról is ismert.

1. Edinburgh-i vár

Edinburgh vára a város egyik fő látványossága, amely Skócia történelmének jelentős részét őrzi. A vár a város legmagasabb pontján található, és egy csodálatos panorámával büszkélkedik. A leglátogatottabb hely Skóciában.

Az Edinburgh Castle számos történelmi konfliktusban vett részt a 14. századi skót függetlenségi háborúktól az 1745-ös jakobita felkelésig. A kastély ad otthont a koronaékszereknek (Skócia kitüntetései) és a végzet kövének is, amióta 1996-ban Westminsterből visszatért Skóciába.

A Skócia vulkáni eredetű sziklacsúcsán elterülő komplexum 4600 épületnek ad otthont, és 1995 óta szerepel a világörökségi listán. A tengerszint felett csupán 120 méterre emelkedő várhegyet a vízszint emelkedése, a part menti erózió és a szélsőséges időjárás veszélyezteti. Skóciában ugyanis 1970 óta 13 százalékkal nőtt az esőzések száma az Éghajlatváltozási Bizottság jelentése szerint, a megnövekedett csapadékmennyiség és az áradások pedig nem csak a vulkáni kőzetet erodálják, de az épületeket is rombolják.

2. Holyroodhouse palota

A Holyroodhouse-palota vagy Holyrood-palota a skóciai brit uralkodó hivatalos rezidenciája. Az edinburghi Royal Mile alján található, az Edinburgh-i várral szemben. II. Erzsébet királynő minden nyár elején egy hetet töltött a Holyrood Palace-ban, ahol számos hivatalos kötelezettséget és ceremóniát tartott. A kastély megtekintése mellett a kertet is érdemes meglátogatni; a palota kertje mintegy 4 hektárra terjed ki, a sokkal nagyobb Holyrood Parkon belül.

3. Arthur's Seat

Arthur's Seat egy a hatalmas domb, a város keleti részén található, és az egyik legjobb hely, ahonnan csodálatos panorámát lehet látni a városra. A dombot könnyen meg lehet mászni, és a csúcsról számos szép kilátás nyílik.

Az Arthur's Seat egy kialudt vulkán, amely az Edinburgh-i dombcsoport fő csúcsa, és amely a Holyrood Park nagy részét alkotja. Néha azt mondják, hogy a nevét az Arthur királyhoz kapcsolódó legendákból eredeztetik. Az Edinburgh-i vár alapjául szolgáló sziklához hasonlóan egy 335-341 millió évesre datált kialudt vulkánrendszer alakította ki.

4. Skóciai Nemzeti Múzeum

A Nemzeti Múzeum Skócia egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. A látogatás teljesen ingyenes. A 2011-ben újranyitott 16 új galéria 8000 tárgyat tartalmaz. Itt láthatjuk Dolly, a bárányt, az első sikeres emlősök felnőtt sejtből történő klónozását vagy Elton John extravagáns öltönyeit. További kiemelkedő látnivalók közé tartoznak az ókori egyiptomi kiállítások.

5. A Királyi Botanikus Kert

Az 1670-ben alapított Edinburgh-i Királyi Botanikus Kert (RBGE) a növények, azok sokféleségének és megőrzésének tudományos központja. A világ minden tájáról származó több mint 13 500 fajjal ez a második legrégebbi botanikus kert az Egyesült Királyságban az oxfordi után.

6. Princes Street

Princes Street Gardens egy gyönyörű közpark, amely a város szívében található. A parkban lehet sétálni, piknikezni és pihenni, és gyönyörű kilátás nyílik a városra.

A Princes Street Edinburgh központi részének egyik főútvonala és a város fő bevásárlóutcája. Itt található a világ legrégebbi áruháza, amelyet 1838-ban alapítottak: a "Jenners of Edinburgh".

A Princes Street Gardens a világ legrégebbi virágórájának (1903) is otthont ad, a kertekből az Edinburgh-i várra nyílik kilátás.

7. St Giles-székesegyház

St. Giles Katedrális egy gyönyörű gótikus katedrális a Royal Mile közelében található. A katedrális több száz éves, és Skócia legfontosabb vallási épületei közé tartozik.

A St Giles-székesegyházat 1124-ben alapították, a 16. században pedig a skót reformáció középpontjává vált. Évente több mint egymillió látogatót számláló katedrális egyben a város leglátogatottabb helye is.

A székesegyházban ravatalozták fel II. Erzsébet királynőt.

8. Calton Hill

A Calton Hill Edinburgh egyik fő dombja, amely közvetlenül a városközpontban található. Innen panorámás kilátás nyílik a városra, a Princes Streetre, a várra és az óvárosra. A Calton Hillen található a skót kormány székhelye, amely a St Andrew's House-ban székel.

9. Dynamic Earth

A Dynamic Earth egy nonprofit látogatói attrakció és tudományos központ Edinburgh-ban, Skócia legnagyobb interaktív látogatói attrakciója. A Holyrood negyedben található, a skót parlament épülete mellett és a Salisbury Crags lábánál. A látogatók megtapasztalhatják bolygónk evolúcióját, és megtekinthetik azokat az erőket, amelyek évmilliók során alakították a környezetet. A látogatás után ne feledkezzen meg a kávézóban való étkezésről és a Natural Selection ajándékboltban való vásárlásról.

10. Royal Mile

Ez egy hosszú út, amely a várkaputól a Palace of Holyroodhouse-ig tart. Az út mentén számos történelmi épület, bolt és étterem található.

A várkaputól a palota kapujáig tartó utca majdnem pontosan 1,81 km (1 skót mérföld!) hosszú, és Skócia királyi történelmének két jelentős helyszíne, az Edinburgh-i vár és a Holyrood-palota között halad lefelé. Nevét onnan kapta, hogy az elmúlt 500 évben a királyok és királynők felvonulási útvonalaként szolgált. Itt láthatunk néhány templomot, polgárházat, történelmi nevezetességet, üzleteket, múzeumokat, kávézókat és éttermeket.

Nagysebességű vasútvonal London és Edinburgh között 

2024 év végére nagysebességű vasútvonal kötheti össze Londont Edinburgh-val.

Amennyiben az Egyesült Királyság kormánya rábólint a tervekre, 2024 végére új nagysebességű vasútvonal fogja összekötni Londont és Edinburgh-t. A vasútvonalat eredetileg már 2019-ben létre akarták hozni, de elhalasztották az indulást.

A két város között jelenleg átlagosan öt és fél óra alatt, egyes vonatokkal négy és fél óra alatt lehet megtenni vasúton az utat. Egy útvonal-felújítással azonban alig több mint négy órára csökkenthető a menetidő.

A LNER (London North Eastern Railway) vasúttársaság által üzemeltetett vonatok a tervek szerint csak Newcastle-ban és Yorkban fognak megállni. Az utasok négy óra öt perc alatt érnek majd Londonból Edinburgh-ba, visszafelé pedig négy óra nyolc perc lesz az út.

Tekintve, hogy repülőgéppel átlagosan egy óra 20 perc az út a két város között, a repülőtéren töltött időt és a városközpontba történő bejutás idejét is beleszámolva vonattal még gyorsabban is, de legalábbis ugyanannyi idő alatt juthatunk majd el egyik városból a másikba, mint repülővel.

Az új vonat a kormány kedvező döntése esetén 2024 decemberében indulhat, és óránként közlekedik majd.Tartomány:Skócia
Cím:Edinburgh
GPS: 55° 57′ 12.04416″, -3° 11′ 18.14964″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward