» Franciaország

» Franciaország » Auvergne-Rhône-Alpes » Világörökség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

1998-ban Lyon óvárosa felkerült az UNESCO Világörökség listájára is. A számos gyönyörű műemlék mellett Lyon a helyi konyhájáról is nagyon hires. Több mint 4000 étterem várja a vendégeket, melyek közül 15 Michelin csillaggal is rendelkezik.

Számos kulturális látnivalót is kínál a város: Kortárs Művészeti Múzeum, Opera, Képzőművészeti Múzeum. Évente pedig több mint 21.000 különböző esemény és program várja a látogatókat, melyek közül a decemberi Fête des Lumières (Fények Ünnepe) a leghíresebb és leglátványosabb, hisz az egész város csodálatos fényekben úszik ilyenkor. 

A World Travel Awards szerint 2016-ban Lyon lett a legjobb európai city break desztináció! 

Franciaország harmadik legnagyobb városát, Lyon-t évente 5,5 millióan keresik fel, melynek 30%-a külföldi turista.

Lyon-i Bouchon-ok (Bouchons Lyonnais)

Az autentikus Lyon-i konyha a tradícionális francia konyhaművészet szerves része. Az ún. Lyon-i Bouchon-ok (Bouchons Lyonnais), olyan kisvendéglők, melyek házias lyon-i ételeket kínálnak. Kockás abroszok, régi plakátok, rézserpenyők, családias hangulat jellemzik főként őket, ahol a legfontosabb, hogy a vendég otthon érezze magát!

A tradícionális ételekhez helyi alapanyagokat használnak, melyek főként a Halles de Lyon vásárcsarnokból vagy a Marché d’Intérêt National de Corbas piacról származnak.

Lyon a gasztronómia fővárosának számít, ahol több Michelin csillagos éttermet is találunk. Ugyanakkor a helyi bouchon-okban kóstolhatjuk meg igazán az itteni ízeket a maguk egyszerűségében. A bouchon-ok létrejötte az ún. Lyon-i Anyáknak köszönető (Mères Lyonnaises). A 18. században több nagypolgári család szakácsnője nyitott saját vendéglőt, ahol egyszerű, családias ételeket kínáltak, melyeket megfűszereztek a nagypolgári családoknál kedvelt receptekkel, újításokkal. Napjainkban ezt az ízvilágot és a szorosan elhelyezkedő asztalok baráti hangulatát kívájnák visszaadni a helyi bouchon vendéglők.

Egy Lyon-i Bouchon étlap fő összetevői a következőek: hurka, kolbász, felvágottak, csukagaluska (quenelles), cervelle de canut sajtkrém specialitás, buggyantott tojás burgundiai szósszal (œufs meurette), rántott pacal mártással (Tablier de Sapeur). Az ételeket egy jó kis Beaujolais vagy Côtes du Rhône bor kíséri. Aperitifként communard-ot (vörösbor alapú kir) és grattons falatokat (tepertő szerű) kínálnak a vendégnek. A menüt pedig általában házias desszert zárja: almatorta, madártej, praliné torta, mely rózsaszín pörkölt mogyoróval készül.

A város szívében található az egyik legrégebbbi bisztró: Le Comptoir Abel. A dekorációja hűen tükrözi az akkori kort: fénylő fa burkolatok és borítás, gerendás plafon. Csukagaluska, kucsmagombás csirke, ráksaláta szerepel a hagyományos ételeket felsorakoztató, kitűnő étlapon. Ha Lyon-ban jár, ezt a helyet ne hagyja ki!

A Daniel et Denise a híres Joseph Viola étterme, melyből három is található a városban. Mindenhol hagyományos bouchon hangulatot és ízeket kínálnak, helyi alapanyagokkal. Specialitása a tésztában sült kacshús pástétom és kacsamáj, a borjúmirigy, és a Nantua szósszal tálalt csukagaluska.

Aki kicsit elegánsabb étteremre vágyik, annak a híres La Mère Brazier-t ajánljuk! A leghíresebb Lyon-i Anya az első nő volt, aki három Michelin csillagot zsebelt be. Az ételekre a hagyományos ízek a jellemzőek egy kis modern csavarral.

Nem szabad kihagyni az Unesco Világörökség részét képező óváros bouchon vendéglőit sem. A Les Lyonnais különleges dekorációval várja a vendégeket: hírességek és törzsvendégek portréi díszítik a falakat. A kínálat között szerepel a nagymama buggyantott tojása burgundiai szósszal, a forró kolbász és a rózsaszín pörkölt mogyorós torta is.

Hogy megfelelően válasszon a helyi bouchon-ok közül, kövesse a Bouchons Lyonnais minősítést, melyet akkor nyerhet el egy helyi vendéglő, ha megfelel az előírásoknak és hagyományoknak.

Ínyencpiac Lyonban: Les Halles de Lyon Paul Bocuse

Nemzetközi Gasztronómia Városa 

A nagyszabású projekt, vagyis a Nemzetközi Gasztronómia Városa (The International City of Gastronomy) a grandiózus és történelmi Grand Hôtel Dieu egyik kereszt alakú épületrészében kapott helyet. A 375 méter hosszú épületkomplexum, melyet a 12. században kezdtek építeni, egészen 2010-ig Franciaország leghíresebb és fontosabb kórháza volt. Ma pedig egy gyönyörűen rendbe hozott vásárközpont (termelői piaccal és boltokkal) a Rhône folyó mentén. The International City of Gastronomy a Grand Hôtel-Dieu-n belül egy 3 930 négyzetméteres területet foglal majd el az északi oldalon. A bemutatótér egyes szekciói a 16-17. századból származnak, egy központi kupolás épülettel és a hozzá tartozó két szárnnyal. Az egész projekt elrendezése a „gasztronómia az étkezés és az egészség határán" tematikára épül. Arra tanítja majd a látogatókat, hogy miként kell jól étkezni, hogy lehet összekötni az egészséges étkezést a szenvedélyes, élménydús főzéssel és bemutatja majd a legújabb élelmiszerekkel kapcsolatos kutatásokat és eredményeket is. Az épületben lesznek majd állandó kiállítások és olyan időszakos tárlatok, amelyek egy-egy élelmiszerrel, termőterülettel, vagy éppen egy érdekes vidék étkezési szokásaival foglalkozik. Lesznek interaktív workshopok, konferenciák, előadások és interaktív kísérletek is. A Nemzetközi Gasztronómia Városa 2019 közepétől lesz látogatható.

Városnézés shoppinggal

Séta a félszigeten

A Place Bellecour térről indulva folytassa útját a fő vásárló utcán a rue de la République-on egészen a Printemps áruházig. A passage de l’Argue passzázs soron régi korokat idéző kalapok és evőeszközök is várják az érdeklődőket! A Hermès, Vuitton és Dior üzletek a Place des Jacobins térhez közeli rue Edouard Herriot utcán találhatóak. Látogasson el a Village Market concept-store üzletbe, ahol könyvek, ruhák és ékszerek várják (8 rue confort).

Az Ainay apátság környéke

A Place Bellecour tértől délre található a művészeti árusok kerülete: rue Auguste Comte. Ilyen pl. a Marylin, mely egy kicsi, hangulatos antik árus (55. Bicentenaire), az Arpin, mely minőségi plédeket, díszpárnákat és terítőket kínál (32 rue Auguste Comte). A TwentyTwo kortárs művészeti galéria Claude Cartier Lyon-i dekoratőr stílusában lett kialakítva. Sétáljon át a Paul Couturier gyaloghídon Lyon óvárosába és kóstolja meg a praliné tortát  a Marquise pékségben és teázóban (37 rue Saint-Jean).

A Croix-Rousse negyed

Ez a selyemszövők tradícionális városnegyede. Az itt található Village des Créateurs Passage Thiaffait  70 művész munkáját fogja össze (19 rue René Leynaud). Sophie Guyot kortárs textílkészítő művész műhelye pedig a 8 rue Saint-Polycarpe címen várja az érdeklődőket.

Szédítő magasságban

Az öt emeletes Part-Dieu Európa egyik legnagyobb bevásárlóközpontja. Egyedi látványt nyújt a Saône folyó partján található Cube Orange, ahol irodák, kulturális központ is üzemel. 

LÁTNIVALÓK LYONBAN

Musée des Confluences

Az ember történetéről szól Lyon új futurisztikus múzeuma, a Musée des Confluences (Kereszteződések Múzeuma), amely egyesek szerint űrhajót vagy kristályfelhőt, mások szerint inkább egy csodabogarat idéz. (részletek)

Mini World Lyon

Mini World Lyon miniatűr élménypark nemcsak a makettrajongóknak nyújt nagy élményt: például elrejtettek 300 majmot, amelyeket meg lehet keresni. (részletek)

Tartomány:Auvergne-Rhône-Alpes
Település:Lyon
Cím:Lyon
GPS: 45° 45′ 50.5548″, 4° 50′ 8.3724″
Honlap: http://www.en.lyon-france.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó