» Görögország

» Görögország » Dél-Égei-szigetek » Sziget


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Mindent megtalálunk itt, amit egy görög szigeti nyaralástól elvárunk: nap, tenger, homok, de sok más helyszínnel ellentétben itt a nyugalom is megvan.


Az Égei-tengerben fekvő Küklád-szigetcsoporton ötezer évvel ezelőtt új fejezet indult Európa történelmében. Az itt kialakult kultúrával az egész európai térséget meghatározó korszak kezdődött: a bronzkor.

Távol a tömegturizmustól

A Kikládok nem minden szigete alacsony népességű, de ha azokhoz utazik, amelyek igen, garantáltan élvezheti Görögország varázsát a családjával anélkül, hogy egy emberhadsereg venné le a lábáról.

A Kikládok legcsendesebb szigetei a következők:

  • Iraklia: Lakosság - 150
  • Donoussa: Népesség - 160
  • Schinoussa: Népesség - 250
  • Anafi: Népesség - 270
  • Sikinos: Népesség - 270
  • Koufonissia: Népesség - 370

Mindegyik sziget megér egy látogatást, de ha a kultúrát, a pihenést, a felfedezést és a nyugalmat szeretné ötvözni, akkor Koufonissia vagy Schinoussa a legjobb választás.

Míkonosz

Gyönyörű falvak, fantasztikus homokos strandok és a Görögországra jellemző nyugalom teszik Mykonost az Égei-szigetek egyik legnépszerűbb üdülőszigetté. 

A sziget nevezetessége a 16. századból származó régi Kato Mili szélmalmok, ám a gyönyörű város Chora önmagában vonzerő. A keskeny utcák és a hangulatos terek labirintusa, fehér és türkizkék szimfóniája jellemzi a szigetet.

Naxos

Görögország, Város, Kikötő, Tenger, Óceán, Tengerpart

Naxos (c) pixabay

Kilométernyi homokos strandok, kitűnő helyek a szörfözéshez, festői városok. Mykonos-szal és Santorini-nal ellentétben a nyüzsgés itt nem olyan nagy. Pontosan ez teszi a görög szigetet annyira bájossá. A Naxos valódi paradicsom az individualisták és a természet szerelmeseinek.

Szantorini

Táj, Ajánlat, Napfény, Tengeri Kilátás, Lát, Ég, Felhők

Szantorini (c) pixabay

A Kükládok déli részén fekvő sziget fehérre meszelt házairól ismert, fényes kék kupolás tetővel, kis teraszokkal és medencékkel. 

Oía és Firá kráterfalui a nagy vulkáni kráter szélén fészkelnek, amely úgy emelkedik ki, mint egy szikla az Égei-tengerből. De ennek a szépségnek is van ára: a szantorini-i éjszakai árak az egyik legdrágább az egész Görögországban.

Párosz

A Kükládok központjában Párosz szigete óvatosan emelkedik fel a tengerből. Kis sziklás öblök és homokos strandok jellemzik a sziget tájait. Párosz kisebb és kevésbé ismert, mint a szomszédos Naxos-sziget, de ugyanolyan gyönyörű. 

Parikia, a Párosz nyugati partján fekvő csodálatos főváros tiszta kükladikus építészettel rendelkezik. Érdemes megnézni a Naoussa szigetvárosát is - ez az Égei-szigetek egyik legszebb halászkikötője.

Amorgos

A szélfodros sziget tökéletes hely bárki számára, aki békét és magányt keres. Amorgos különbözik a Küklád-szigetek többi részétől - robusztus és sziklás, magas hegyekkel és mély szurdokokkal.

Öszvérútvonalak emlékezet óta összekötik a falvakat. Ma a régi öszvérutakat vörös és fehér túraútvonalak jelzik. Valószínűleg a legszebb és leghosszabb túraútvonal a Palia Strata - egy régi út, amely Chora fővárosából Aegiali-ba vezet. Ne hagyja ki a bizánci szikla kolostort, Panagia Chozoviotissa-t sem.

Tinos

Az északi Kikládok szigete gyönyörű utcáinak és magas színvonalú szállásának köszönhetően az utóbbi években népszerű nyaralási célpont lett a turisták számára. 

A görög ortodox hívők számára azonban Tinos egy szent sziget: Mária megjelenésének helyén a gyönyörű Panagia Evangelistria templom áll - Görögország egyik legfontosabb szentélye. Pároson kívül Tinos a Kikládok második legnagyobb márványszigete. Az egész falut márványból készítik, és sok szobrász betekintést nyújt stúdióiba.

Milosz

Miloszt a színek szigetének is nevezik, színes halászfaluinak és a tenger mélykék játékának köszönhetően. Milos világhírűvé vált a " Milo Vénus " felfedezésével, amelyet Görögországban helyesen "Milos Aphrodite" néven ismernek el, és amely ma a Párizs Louvre-ban csodálható meg. A márványszobor másolata a miloszi régészeti múzeumban található.

Androsz

Androsz az egyik legtermékenyebb Küklád-sziget, buja növényzettel és csodálatos virággal, amely tavasszal mutatja a legszebb oldalát. 

Szírosz

Festői öblök, vad természet, ősi helyek és elegáns tengerparti városok - annyi felfedezésre váró élmény van a Syros-ban, hogy szívesebben mindenki maradna egész nyáron. 

Ha kompokkal érkezik a főváros Ermoupoli kikötőjébe, akkor szinte azt hiheti az ember, hogy Olaszországban van. A tipikus fehérre meszelt házak helyett a pasztell színű klasszicista villák és elegáns kupolás épületek tömörülnek. Bárki, aki Syrosba érkezik, szánjon rá időt és fedezze fel a nyüzsgő kikötővárost, csodálatos épületeivel, gyalog, mielőtt továbbmenne a szigetre vagy a strandokra.

Sifnos

Sifnos egykor az egyik leggazdagabb sziget volt Görögországban, arany- és ezüstlelőhelyeinek köszönhetően. A bányák kimerültek, de a gazdagság továbbra is nyilvánvaló a sziget festői kükladikus falvain. Az Artemon gyönyörűen ápolt utcáin szép villák, rusztikus kocsmák és számos fazekasműhely áll. 

Noha a főszezonban gyorsan zsúfolt lesz, de szezonon kívül szinte elhagyatott. Azok, akik tovább tartózkodnak, felfedezhetik a sziget természetét a túraútvonalakon, amelyek közül néhány festői a sziklák mentén halad, kilátást nyújtva a nyílt tengerre.

Délosz

1990 óta az UNESCO világörökség része. Délosz a Kikládok szigetcsoport által alkotott kör közepén helyezkedik el Mükonosztól 2,5 kilométerre nyugatra.

Szent helyként tartották számon, a görög mitológia szerint ez volt Apolló, a Napisten szülőhelye. Kultikus helyként és az égei-tengeri rabszolga-kereskedelem központjaként Délosz 700 éven keresztül, a Kr.e. 8. és a Kr.e. 1. század között élte virágkorát. Hanyatlása az után kezdődött, hogy VI. Mithridatész pontoszi király Kr.e. 88-ban lerohanta a szigetet és lemészárolta 20 ezer lakosát. Délosz a Kr.u. 5. században néptelenedett végleg el.

Kea

Csak egy kőhajításnyira Athéntól található ez a varázslatos sziget. Számos athéninak van háza Kea-ban.

Folegrandos

A főváros, a "Hóra" egy szakadék szélére épült.

Anafi

A tiszta természet, az izgalmas régészeti lelőhelyek és a fantasztikus strandok miatt a varázslatos Kikládok szigete érdekes célpont egy kiránduláshoz

Sikinos

Szikinosz (ókori Oinoe vagy Oenoe) Görögország egyik kisebb szigete, a szigetcsoport déli részén, Iosz és Folegandrosz között található. Lakossága 273 fő. A déli oldalon szelíd domborzatú, míg az északnyugati oldalon egy 280 méter magas meredek sziklafal található, amelynek tetején a város épült.

Azok, akik itt nyaralnak, érintetlen természetet és magányos öblöket találnak. Kiemelendő a Mavri Spilia, a Kikládok egyik legszebb barlangja.

2022-ben Európai díjat kapott a görögországi Szikinoszon található ókori műemlék.

A Szikinosz szigetén található Episkopi műemlék, egy bizánci templommá átalakított római mauzóleum a 2022-es Európai Örökség Díj nyertesei közé került.

Az Episkopi műemléket a Kr. u. 3. században építették, majd később bizánci templommá alakították át, és folyamatosan használták.

Az ókori műemlék a középkorban és az újkorban is fennmaradt, és minden kiegészítése szinte érintetlenül megmaradt. Miután túlélt pusztító földrengéseket és beavatkozásokat a 20. században elhagyták.

A Küklád-szigetek Régiségek Ephorátusa 2016-ban úgy döntött, hogy helyreállítja és újra közhasználatba adja.

2018-ban a restaurálási munkálatok során egy magasabb státuszú, "Neiko" nevű nő hermetikusan lezárt, ép sírját tárták fel.

"A nő által viselt ékszerek gazdagsága elárulja, hogy a szikinosi társadalom kiemelkedő személyisége volt" - írta a kulturális minisztérium a felfedezésről szóló közleményében.

A régészek "arany karpereceket, gyűrűket, egy nyakláncot, egy dombornyomott kamillával díszített csatot, valamint üveg- és fémvázákat, továbbá a halott viseletének darabjait" találták.

A restaurálási projekt során értékes római és bizánci kori feliratokat és freskókat is feltártak. 

"Az építőanyagokat a lehető legnagyobb mértékben újra felhasználták, és új falazatot építettek be a helyben gyűjtött kövek felhasználásával" - mondta a díj zsűrije. "A római mauzóleum építészeti elemeinek kombinációja egy bizánci templomban olyan egyedi műemléket alkot, amely egyszerűen lenyűgöző."

A szigeten talált régészeti leletek azt mutatják, hogy a sziget már az őskor óta lakott. Első lakói a mükénéi korban érkeztek a szigetre, amelyet később a jónok népesítettek be.

Koufonisia-sziget

Koufonisia egyike a legkevésbé lakott szigeteknek Görögországban, ahol a sziget felső részén egyáltalán nincs település, alsó részében pedig csak kicsi a népessége, amely kis fehérre meszelt házakban telepedett le a partmenti halászfalvakban. 

Míg a szigetnek számos olyan strandja van, amelyeket a külvilág nem szennyezett, a Pori strand messze a legjobb strand a szigeten. A Pori, csupán néhány kilométerre Chora halászfalujától, egy félreeső, rejtett tengerpart, amely kristálytiszta kék vízzel és nagyon puha homokkal büszkélkedhet.Tartomány:Dél-Égei-szigetek
Cím:Santorini
GPS: 36° 24′ 25.60032″, 25° 27′ 23.98914″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward