Horizont Field

2012. március 24.

print

Horizont Field

Antony Gormley brit szobrászművész a Bregenzi Művészetek Házával közösen hozta létre a vorarlbergi hegyvilágban első alpesi tájinstallációját. A „Horizont Field“ 2012 áprilisáig vendégeskedik a környező hegyekben.Antony Gormley brit szobrászművész a Bregenzi Művészetek Házával közösen hozta létre a vorarlbergi hegyvilágban első alpesi tájinstallációját. A „Horizont Field“ 2012 áprilisáig vendégeskedik a környező hegyekben.
  
A híres brit szobrászművész saját testéről készített 100 életnagyságú vasöntvényt, amelyeket aztán 150 négyzetkilométernyi területen helyezett el a vorarlbergi hegyek között. Az archaikus emberalakok úgy néznek ki, mintha a vorarlbergi hegyvilág panorámájában gyönyörködnének. Az egyenként 640 kilogrammos szobrok Ausztria legnagyobb tájba épített műalkotásának részét képezik. Valamennyi figura pontosan 2039 méter tengerszint feletti magasságban áll. Egy részük túrautak mellett, mások teljesen félreeső helyeken.

A művész azt kívánja művével tudatosítani a szemlélőkben, milyen szerepet töltött be az ember a földi evolúció folymatában. A tájban meztelenül ácsorgó szobrok azt szimbolizálják, hogy az adott helyen egykor járt vagy legalábbis járhatott emberi lény. A figurák felé figyelemmel forduló kirándulók gondolatait alapvető kérsései felé terelik: „Kik vagyunk, honnan jövünk és hová tartunk?“
Vorarlberg elött a vasemberek jártak Stavanger és Cuxhaven kikötőiben, kalábriai olajfaligetekben, és New York felhőkarcolóinak csúcsán.
  
Az installáció területe: Mellau, Schoppernau, Schröcken, Warth, Mittelberg, Lech, Klösterle és Dalaas települések környékét fedi le. Az egyes vasfigurák egymástól való távolsága a felszíni viszonyoktól függően eléggé változó, van ahol alig 60 méter, máshol akár több kilométer is lehet. Az őket közelebbről tüzetesebben, vagy távolabbról csak felületesen szemlélő, megcsodáló, esetleg megérintő, bakancsos vagy hótaposós túrázók minden irányból és perspektívából mást láthatnak, egyben maguk is akaratlanul a nem mindennapi műremek részeivé válnak.

Minden szerdán Schoppernauban ingyenes vezetéssel is megtekinthető a tájinstalláció. Indulás 14 órakor a Bergbahn Diedamskopf hegyállomásától.

www.kunsthaus-bregenz.at
Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu