Karácsony Dél-Tirolban

2013. november 1.

print Hetedhétország.hu

Karácsony Dél-Tirolban

A hagyományos dél-tiroli adventi vásárok az alpesi karácsonyok hangulatával varázsolják el a látogatókat.

Középkori karácsonyi vásár Klausenben

Középkori ruhákba öltözött árusok hívogatják vásárlásra a látogatókat az eisacktáli Klausenben. Az éjjeliőrök miközben az utcákat vigyázzák, történeteket mesélnek az elmúlt korokról. Lámpások, gyertyák teszik még hangulatosabbá a vásárt Klausenben.

Arco: Habsburg hagyományok

A Garda-tótól északra fekvő Arco városkája Advent idején hangulatos karácsonyi vásárnak ad otthont, mely a Habsburg hagyományokat idézi. A város főterén mintegy 40 árus kínálja karácsonyi portékáját. A gyerekeket is számos különlegesség várja: ünnepi díszek és fények segítségével Arco híres ligeteit Elvarázsolt Kertté (Giardino Incantato) változtatják, ahol a gyermekek számára és méretére kialakított faházikók kínálnak édességet és játékokat.

Ezenkívül hétvégenként szórakoztató programok sokasága teszi a vásárt érdekesebbé, mint például vezetett városnézés, betlehemállítás, karácsonyi kisvonatozás. A Szeplőtelen Fogantatás ünnepén (december 8.) az Arcói Vár ünnepi díszbe öltözik, Adventi naptárt vetítenek az antik épületek falaira és lesz tűzijáték is. A karácsonyi vásár december 23-ig látogatható. 

Levico Terme: trentinói-tiroli néphagyományok


Advent időszaka ezen a vidéken visszaidézi az 1900-as évek eleganciáját, amikor a trentinói Levico Terme az osztrák és a közép-európai nemesség kedvelt üdülőhelyévé vált. A varázslatos hangulatú antik városka havas utcáit akár lovas hintóval, akár a jellegzetes kis vonattal is bejárhatjuk.

A Habsburg Parkban található több száz éves arborétum ad helyet a hangulatos karácsonyi vásárnak, amely az eredeti trentinói-tiroli néphagyományokat eleveníti fel, különös tekintettel a Habsburg nemesi tradíciókra.

A karácsonyi vásárra ellátogató turisták művészi jellegű kézműves darabokat, játékokat, díszeket, jellegzetes helybéli termékeket vásárolhatnak. Nem szabad kihagynunk a helyi finomságokat sem, úgy mint a sült gesztenyét forralt borral (caldarroste), a hegyi mézet, a helyi kolbász- és szalámiféléket (luganega, mortandela) és az enyhén füstölt vaddisznó-, őz- és libasonkát.

Eredeti dél-tiroli karácsonyi vásár Brixenben


Művészet és történelem. A karácsonyi vásárnak a 800 esztendős dóm előtti tér szolgáltat méltó kulisszát. A várban jászolkiállítás látható.


 
Vipitenó: Igazi kisvárosi hangulat

A Brenner-hágótól alig néhány kilométerre karácsonyi álomvásárként emlegetik a vipitenói adventi rendezvényt, amely lenyűgöző fényeiről, és a pompás illatokról híres.

A fenyőfákat itt a helyi hagyományok szerint almával, dióval, mézeskalács süteménnyel és hagyományos fából készült díszekkel teszik ünnepélyesebbé, és az árusok a karácsonyfa körül állítják fel standjaikat. A karácsonyi hangulathoz az olyan ünnepi finomságok is hozzájárulnak, mint a sült mandula, kandírozott gyümölcsök, meleg rétes és a forralt bor.

A vipitenói/sterzingi karácsonyi vásár november végétől egészen január 6-ig várja a nézelődőket.

Tradicionális dél-tiroli karácsonyi vásár Sterzingben

A késő középkori bányavárosban, a „Zwölferturm“ nevű torony tövében található a vásár, ahol a helyi kulináris termékek csábítják kóstolásra a látogatókat.

 

Enzianalm, az Alpok legmagasabban fekvő karácsonyivására

Enzianalm 2.000 m felett található, a Martelltalban. A hegyi karácsony egyedülálló hangulatot áraszt. A paraszti gazdaságok kézműves termékei és kulináris finomságai különleges karácsonyi ajándékok lehetnek.

Trento

Az trentói adventi vásárt az alpesi vidék egyik legelbűvölőbb karácsonyi vásáraként tartják számon. A város antik falai ölelik körbe a fényárban úszó faházakat, melyek karácsonyi díszek, angyalkák, gyertyák, szobrok, virág-kompozíciók, ünnepi édességek és ízletes helyi különlegességek vásárlására invitálják a járókelőt. 


Kapcsolódó hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play