Ferragosto: Olaszország ma egész nap nyaral

2019. augusztus 15.

print Hetedhétország.hu

Ferragosto: Olaszország ma egész nap nyaral

Minden évben nyaralással és lakomákkal ünneplik meg az olaszok az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepét, a turisták kedvéért pedig még a múzeumok se zárnak be.

Egész Olaszország nyaral

Nagyboldogasszony (Ferragosto) ünnepe karácsony és húsvét után a legnagyobb vallási ünnepnek számít Olaszországban. A piros betűs ünnepet az olaszok a nyári vakáció jelképének is tartják: augusztus 15-re még az is kiveszi szabadságát, aki eddig nem tehette meg.

 

Minthogy augusztus közepe egyébként is a nagy nyaralások ideje, Ferragostókor a városok az idegenforgalmi központok kivételével szinte teljesen kiürülnek, s egész Olaszország áttelepül a tengerparti nyaralóhelyekre. Ilyenkor a tengerpartokra felé vezető autópályákon negyven-ötven kilométeres sorok állnak. Akik nem tehetik meg, hogy megszálljanak valamelyik üdülőhelyen - naponta ingáznak a legközelebbi tengerpartra, ezért itt ebben az időszakban van a legnagyobb tömeg.

Lakoma, lakoma hátán

Egyes városokban felvonulással, gyakran hatalmas vacsorákkal ünneplik meg, ez egy kitűnő apropó egy jó kiadós lakomához! Ferragosto idején mindenki folyamatosan vendégeskedik vagy vendégül lát. A felmérések szerint az olaszok huszonnégy százaléka a hagyományt követve vidéki piknikkel ünnepli Ferragostót, hét százalék étterembe megy. A Napsütötte Toszkána c. filmből is ismert Cortonában ekkor rendezik meg a Sagra della Bistecca-t, azaz a bifsztek ünnepét.

A Szent Egyed katolikus közösség Nagyboldogasszony napján Róma szegényeit várja hűsítő görögdinnyepartira. A római sajtó szerint a szolidaritási akció ezerötszáz rászorulónak segít, hogy az ünnepnapon ne legyenek egyedül.

Múzeumlátogatással is lehet ünnepelni

A kevés lakossal és turistákkal teli olasz városokban az ünnep ellenére az állami és önkormányzati múzeumok nem zárják be kapuikat. Több mint háromszáz múzeum várja a látogatókat meglepetésekkel.

Milánóban augusztus 15-én ingyenesek a múzeumok. Udinében a múzeumi belépőjegy mellé ingyen fagylalt jár. Rómában Nagyboldogasszony ünnepére a Diocletianus-fürdőkben őrzött ókori feliratgyűjtemény multimediális bemutatóval várja a látogatókat.

Az ünnep eredete

A Ferragosto eredete még az ókorból származik. Augustus ünnepét jelenti (Augustali vagy Feriae Augusti, ami annyit jelent, hogy augusztusi pihenés), melyet a császár Kr. e. 18-ban vezetett be. A római néphagyományban augusztus közepén tartották az aratásünnepet, a nyári mezőgazdasági munkák befejezését ülték meg. Ekkor az egész birodalomban lóversenyeket és más igavonó állatok közötti versenyt rendeztek. Egyes helyeken ez a hagyomány még ma is él, például az augusztus 16-án megrendezett sienai Palio is erre vezethető vissza.

A Ferragostót a katolikus egyház később a Mária Mennybemenetelének napjához, azaz 15-éhez igazította. Ennek megfelelően minden városban vallásos szertartásokat, sok helyen körmenetet tartanak.

(Címlapfotó: Cefalú/wikipedia)

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play