Tudunk nyaralni idén? Válaszok a sokakat érdeklő kérdésekre

2020. május 25.

print Hetedhétország.hu

Tudunk nyaralni idén? Válaszok a sokakat érdeklő kérdésekre

Hol tudunk idén nyaralni, sokunkban merül fel ez a kérdés. Az eltérő járványhelyzet miatt ahány ország, annyi szabályozás. Megpróbálunk segíteni eligazodni az információk tengerében, sorra vesszük az egyes országok beutazási feltételeit. Cikkünket folyamatosan frissítjük az aktuális helyzetnek megfelelően.

Magyarország

A hatályos szabályok szerint a külföldről hazatérő magyar állampolgárok a határon egészségügyi vizsgálaton esnek át. Ha felmerül velük szemben a fertőzés gyanúja, kijelölt karanténba kerülnek. Ha nem merül fel fertőzésgyanú, akkor elrendelik velük szemben a hatósági házi karantént. Mentesül a hatósági házi karantén alól az, aki meggyógyult a fertőzésből és tünetmentes, valamint az, aki igazolja, hogy külföldön 14 napos vagy azt meghaladó járványügyi megfigyelés hatálya alatt állt. A hatósági házi karantén elrendelése alól különös méltányosságot lehet kérni még a beutazást megelőzően. Az ügyintézéshez szükséges kérvény a rendőrség honlapján, a police.hu oldalon található meg.

Jelenleg korlátozások nélkül a következő országokba utazhatunk:

Szlovénia: Május 28-tól mindkét ország polgárai karantén és más korlátozások nélkül átkelhetnek a két állam határán; azaz nem kell se koronavírus-teszt, se 14 napos karantén az országba való belépéshez, se a hazajövetelhez.

Szerbia: Május 25-től korlátozás nélkül léphetik át a magyar-szerb határt a két ország állampolgárai. A kétoldalú egyeztetések eredményeként a szerb állampolgárok karanténkötelezettség és vírusteszt nélkül beléphetnek Magyarországra, és magyar állampolgárok is így térhetnek vissza Szerbiából.

Csehország, Szlovákia: Május 27-től a cseh, a szlovák és a magyar állampolgárok számára lehetővé válik az egymás országainak területén való, 48 órát meg nem haladó tartózkodás. A cseh, a szlovák és a magyar állampolgárok 48 órára, azaz két napra szabadon utazhatnak egymás országába anélkül, hogy negatív koronavírustesztre lenne szükségük, illetve karanténba kellene vonulniuk.


Kapcsolódó hírek