Aktuális információk az utazási korlátozásokról

Aktuális információk az utazási korlátozásokról

A koronavírus járványról szinte percről-percre változnak a hírek. Nehéz eligazodni, hogy éppen hová, milyen feltételekkel lehet utazni. Hírösszeállításunkban igyekszünk a legaktuálisabb információkat megosztani.

2021. július 27.

Hollandiába oltási igazolvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni augusztus 8-tól

Hollandia szigorításokat jelentett be a járványügyi szempontból magas kockázati besorolású európai országokból történő beutazásra vonatkozóan, augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba.

Azoknak, akik nem teljesen beoltottak a koronavírus ellen, 48 óránál nem régebbi PCR-tesztel kell rendelkezniük vagy antigéntesztet kell készíttetniük legfeljebb 24 órával a hollandiai indulásuk előtt. 

2021. július 22.

Július 13-tól San Marinóba is szabadon lehet utazni oltási igazolással

Magyarország a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötött már Szerbiával, Montenegróval, Szlovéniával, a Bahreini Királysággal, Horvátországgal, Törökországgal, Észak-Macedóniával, Csehországgal, Georgiával, Mongóliával, Moldovával, Ciprussal, Szlovákiával, a Marokkói Királysággal, Albániával, Ukrajnával, Kazahsztánnal és San Marinóval, továbbá ugyanilyet köt augusztus 1-től a Zöld-foki Köztársasággal.

2021. július 11.

Szlovénia ismét szigorít a beutazási feltételeken

A koronavírussal fertőzöttek növekvő száma miatt július 15-től új határátlépési feltételek lépnek érvénybe Szlovéniában. Függetlenül attól, hogy milyen járványügyi besorolású egy ország, a beutazást védettségi igazoláshoz kötik.

Kivételt képeznek ez alól azok a külföldi állampolgárok, akik rendelkeznek ingatlannal vagy mezőgazdasági földdel Szlovéniában, valamint a 15 évnél fiatalabbak, akik szüleik vagy nevelőik kíséretében érkeznek az országba.

2021. július 10.

Máltára csak beoltott turisták mehetnek

Málta július 14-től csak azokat a turistákat engedi be, akik teljesen immunizáltak a koronavírussal szemben.

Egyedül az Európai Unió és Nagy-Britannia által kiállított oltási igazolványokat fogadják el. Kivételt képeznek ugyanakkor a teljesen beoltott szülőkkel utazó 12 évesnél fiatalabb gyerekek, ha vírustesztjük negatívnak bizonyul.

Frissítés: Korábbi bejelentése ellenére Málta mégsem zárja le határait a koronavírus elleni oltással nem rendelkező turisták előtt. Az oltási igazolványok nélkül beutazó embereknek ugyanakkor egy bizonyos időre karanténba kell vonulniuk.

2021. július 8.

Enyhülnek a sárga kategóriás országokra, köztük Magyarországra érvényes brit utazási korlátozások

Július 19-től nem kell karanténba vonulniuk azoknak a Nagy-Britanniában élő utazóknak, akik a brit kormány által a sárga, vagyis fokozott járványkockázatú kategóriába sorolt országokból, köztük Magyarországról térnek vissza Angliába, és a brit oltási kampány keretében kapták meg a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát.

A brit kormány már dolgozik azon, hogy "a nyár későbbi szakaszában" a fontos turisztikai piacokról, köztük az Egyesült Államokból és az Európai Unió országaiból Angliába érkező külföldiekre is kiterjedhessen a beutazási korlátozásokat enyhítő intézkedés.

2021. július 1.

Horvátországban új határátlépési feltételek léptek érvénybe július 1-jétől

Július 1-jétől új határátlépési feltételek léptek érvénybe Horvátországban függetlenül attól, milyen járványügyi besorolású egy ország, a beutazást védettségi igazoláshoz kötik. Az új rendelkezések július 15-ig lesznek érvényben.

Azok, akik rendelkeznek digitális uniós COVID igazolással, korlátozások nélkül léphetik át a határt.

Egy oltással a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V vakcina esetében az első dózisának felvételétől legalább 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 42 napot. Az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot. Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba.

Két oltásnál a második dózis felvételétől 14 napnak kell eltelnie.

Azok a magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek az uniós zöld kártyával, csak akkor léphetnek a Horvát Köztársaságba, ha oltási igazolással vagy negatív PCR- vagy BAT-teszttel rendelkeznek, vagy igazolást tudnak felmutatni, hogy átestek a Covid-19 betegségen.

Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt. A 12 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól.

A megerősített határellenőrzés miatt az átkelőkön jelentős torlódás várható. A leginkább érintett a Letenye/Goričan határátkelő, amelyeket a tengerparta tartó osztrák, magyar, cseh és lengyel utazók is útba ejtenek. Érdemes tehát kisebb forgalmú átkelőket keresni, vagy módosítani az úti terveket.

2021. június 28.

Új Covid beutazási rendelet Ausztriában július 1-jétől

Július 1-től, az európai „zöld útlevél“ hatálybalépésének napjától Ausztriára is új beutazási rendelet vonatkozik. A beutazóknak igazolniuk kell, hogy csak alacsony kockázatú országban jártak, különben 24 órán belül tesztet kell csináltatniuk. Magyarország továbbra is az alacsony kockázatú országok közé tartozik.

Az alacsony járványügyi kockázatú országokból Ausztriába belépő személyeknek hitelt érdemlően igazolniuk kell, hogy az elmúlt tíz napban kizárólag ott tartózkodtak. Ha ez a bizonyíték nem áll rendelkezésre, 24 órán belül Covid-19 tesztet kell végezni a tegnap késő este közzétett rendelet szerint.

A vírusvariáns területekről, mint például Nagy-Britannia, Brazília, India és Dél-Afrika, elvileg tilos a belépés. Az osztrákok, az EU- és EGT-állampolgárok és mások azonban mentesülnek ez alól. A kockázatos országokból történő belépéskor az utazóknak negatív tesztet kell bemutatniuk, regisztrálniuk kell magukat, és azonnal tíz napos karanténba kell vonulniuk. A karantént legkorábban az ötödik napon, negatív teszt esetén szüntethetik meg. A karanténkötelezettség alól felmentést élveznek a szakmai célú utazások, valamint az Ausztria elsődleges érdekét szolgáló utazások, különösen a kultúra és a sport területén, pl. a felügyelők és az edzők.
 
Alacsony kockázatú országok: Az Egészségügyi Minisztérium jelenleg a következő országokat sorolja az alacsony kockázatú országok közé: Albánia, Andorra, Ausztrália, Belgium, Bulgária, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Görögország, Hongkong, Hollandia, Írország, Izland, Írország, Izrael, Horvátország, Japán, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Makaó, Málta, Monaco, Németország, Új-Zéland, Olaszország, Málta, Franciaország, Németország, Új-Zéland, Észak-Macedónia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, San Marino, Szaúd-Arábia, Szerbia, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Dél-Korea, Tajvan, Thaiföld, Csehország, Magyarország, Vatikánváros, Amerikai Egyesült Államok, Vietnam és Ciprus.
 
A rendelet nem vonatkozik az átutazókra. Minden más ország esetében továbbra is be kell mutatni a vakcinázási igazolást, a PCR-, antigén- vagy antitestvizsgálatot vagy a fertőzésből való felgyógyulás igazolását, továbbá regisztrációs és karanténkötelezettség is fennáll. Kivételt képeznek a rendszeresen ingázók, a határokon átnyúló iskolai és tanulmányi látogatások, családi okokból vagy élettársak meglátogatása céljából tett látogatások. A nyilvántartásba vételi és karanténkötelezettség alól mentesülnek azok a személyek is, akik az e célból előírt utolsó oltási adagot követő 14 nappal teljes immunizálást kaptak. Ugyanez vonatkozik a tizenkét év feletti kiskorúakra is, ha egy teljesen beoltott felnőtt kíséretében lépnek be az országba.

2021. június 24.

16 országba jó a magyar védettségi igazolás

Jelenleg már 15 országba lehet karantén- és tesztkötelezettség nélkül beutaznia a magyarországi védettségi kártya birtokosoknak:

 • Bahreinben,
 • a Cseh Köztársaságban,
 • Észak-Macedóniában,
 • Horvátországban,
 • Montenegróban,
 • Szerbiában,
 • Szlovéniában,
 • Törökországban
 • Mongóliában
 • Georgiában
 • Moldovában
 • Cipruson
 • Szlovákiában
 • Albániában
 • Marokkóban
 • Kazahsztánban is elfogadják a magyar igazolást.

2021. június 22.

Korlátozások nélkül utazhatunk Spanyolországba

Spanyolország június 21-től zöld listára helyezi Magyarországot, így oltási igazolvány vagy tesztkötelezettség nélkül érkezhetnek honfitársaink egyik kedvenc mediterrán országukba.
A beutazás előtt 48 órával mindössze a spanyol kormány oldalán található hivatalos adatlap kitöltésére van szükség. A hazatérés alkalmával azonban továbbra is szükség lesz a magyar védettségi igazolványra vagy két negatív PCR teszt bemutatására a hatósági karantén elkerülése érdekében.

2021. június 18.

Horvátországba szabadon léphetnek be a "zöld jelzésű" országokból érkezők

Korlátozások nélkül utazhatnak be Horvátországba mindazok, akik az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti "zöld jelzésű" országok állampolgárai - olvasható a horvát kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó hivatalos honlapján (koronavirus.hr), így a Magyarországról érkezők is védettségi igazolás felmutatása nélkül léphetik át a határt.

Csütörtöktől mindazok, akik az Európai Unió országaiból, illetve a schengeni övezetből vagy schengeni társult országokból érkeznek Horvátországba, és az ECDC szerint "zöld besorolású" országhoz tartoznak, érvényes úti okmányok birtokában a járvány előtti időszakhoz hasonlóan, oltási- és gyógyultsági igazolás, illetve teszt felmutatása nélkül léphetik át a határt. Ilyen "biztonságos besorolású" országok közé tartozik többek közözött Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország is.

A horvát belügyminisztérium ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a kisebb határátkelőhelyeken, a hétvégén még lehetnek fennakadások.

A magyar konzuli szolgálat mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar védettségi igazolványra továbbra is szükség van a Magyarországra történő visszautazáshoz.

2021. június 17.

Olaszország bevezette az oltási igazolást, amely júliustól az EU-ban is érvényes lesz

Belföldi közlekedésre, idősotthonokba való belépéshez és tömegrendezvényeken való részvételhez is szükséges lesz az olasz digitális koronavírus-oltási igazolás, amelynek internetes honlapja csütörtökön nyílt meg, és július elsejétől uniós digitális Covid-igazolványként működik.

Első lépésben a június 17-ig átoltott személyek regisztrálhatnak, majd június 28-tól tölthetik le a digitális oltási igazolást. Mobiltelefonon és táblagépen is tárolhatják, vagy más digitális eszközön. Utóbbi hiányában a háziorvos kinyomtatja az igazolást.

Az Európai Unióban július elsejétől bevezetendő digitális Covid-igazolvány életbe lépésével Olaszország eltörli a külföldről érkezőkre - köztük a magyarokra - vonatkozó korlátozásokat, vagyis a jelenleg még érvényes tesztelési kötelezettséget.

Az uniós digitális Covid-igazolvány célja, hogy a koronavírus-világjárvány alatt megkönnyítse az EU-n belüli biztonságos és szabad mozgást. A dokumentum azt tanúsítja majd, hogy tulajdonosa vagy megkapta a Covid-19 elleni védőoltást, vagy negatív koronavírusteszt-eredménnyel rendelkezik, vagy már átesett a fertőzésen.

Sajtóinformációk szerint az olasz kormány július közepétől eltörölheti a szájmaszk kötelező viseletét szabadtéren, amelyet korábban egészen augusztusig fenn akartak tartani. A szájmaszk használata 2020 február óta kötelezőnek számít.

Közben Szardínia minden korlátozást eltörölt a szigetre történő belépéshez. Nem kell többé oltási igazolás és koronavírus-tesztelés sem a Szardíniára történő belépéshez, miután a sziget kormányzója minden járványkorlátozást eltörölt.

2021. június 15.

Olaszországba továbbra is teszt kell

A húsz olaszországi tartományból tizenkettőben csak a maszk kötelező viselete és a biztonsági távolság betartása maradt érvényben a koronavírus-járvány miatti intézkedésekből hétfőtől, ami több mint negyvenmillió olaszt érint.

Az október végétől bevezetett szigorú óvintézkedéseket további öt tartományban, Lombardiában, Lazióban, Piemontéban, Pugliában és Emilia Romagnában törölték el, valamint Trento térségében.

Így tizenkettőre emelkedett az úgynevezett fehér zónába tartozó régiók száma, mivel korábban már Liguria, Veneto, Abruzzo, Umbria, Friuli-Venezia Giulia, Molise és Szardínia is feloldotta a korlátozásokat. A többi tartomány továbbra is valamivel kockázatosabb, sárga színű térségnek számít, de a számítások szerint június 21-től az egész ország "felszabadul".

A fehér övezetekben egyedül a maszkviselet és a biztonsági távolság betartása marad érvényben. Eltörlik az esti kijárási tilalmat, szabadtéri vendéglátóhelyen egyedül a vendégek közötti távolságot kell biztosítani, zárt térben egy asztalnál hatan foglalhatnak helyet.

Fehér övezetbe került át több mint negyvenmillió olasz. A korlátozásokat feloldó tartományok között van a két legnépesebb, a tízmilliós Lombardia és a majdnem hatmilliós Lazio is.

Az egészségügyi hatóságok korábbi bejelentései szerint a maszk használatát legalább augusztusig fent akarják tartani. A korlátozások oldása ellenére a külföldről Olaszországba érkező európai uniós állampolgárok számára, átoltottságtól függetlenül, továbbra is kötelezőnek számít a belépés előtti 48 órában végzett molekuláris vagy antigén gyorsteszt.

2021. június 13.

Bosznia-Hercegovina egyszerűsített a külföldiek határátlépésén

Már nemcsak negatív PCR-teszttel, hanem akár antitestteszttel, vakcinaigazolással vagy a koronavírus-fertőzésből történő felgyógyulást igazoló dokumentummal is beléphetnek külföldiek Bosznia-Hercegovinába.

2021. június 12.

Horvátország tovább enyhített a határátlépésen

Azok, akik a schengeni országokból érkeznek, a koronavírus elleni oltás második adagjának felvétele után azonnal átléphetik a határt, korábban erre 14 napot kellett várni.

 A határátlépésre vonatkozó többi rendeletet továbbra is érvényben marad.

Egy oltással a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V vakcina esetében az első dózisának felvételétől legalább 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 42 napot, míg az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot. Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba.

Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt.

2021. június 11.

Szabadon utazhatnak a már beoltott ukrán és magyar állampolgárok a két ország között

Június 11-től szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a koronavírus ellen már beoltott ukrán és magyar állampolgárok a két ország között, függetlenül attól, hogy milyen oltóanyagot kaptak.

A két ország a megállapodás értelmében elismeri egymás védettségi igazolványait.

Frissítés: Ukrajna nem engedi be az országba azokat, akik az oltási dokumentumuk szerint az orosz Szputnyik V vakcinát vették fel a koronavírus ellen, mivel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Ukrajna ezt az oltóanyagot nem ismeri el. Ezért ha egy külföldi állampolgárt Szputnyik V-vel oltottak be, szüksége van 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy antitesttesztre is, ennek hiányában megtagadják tőle a belépést, az ukrán állampolgároknak pedig házi karanténba kell vonulniuk.

2021. június 10.

Június 10-én újabb könnyítések léptek életbe Ausztriában

Az ún. biztonságos országokból, köztük Magyarországról is előzetes elektronikus regisztráció és karanténkötelezettség nélkül lehet belépni Ausztriába. Ugyanakkor a belépéshez továbbra is szükség van negatív koronavírus-tesztre, érvényes védőoltásra vagy gyógyulási igazolásra (3G-szabály). Amennyiben valaki a tesztet a határátlépés utáni 24 órán belül kívánja elvégeztetni, továbbra is fennáll az előzetes regisztrációs kötelezettség.

Ausztria egyelőre nem ismeri el a Szputnyik védőoltást, így a védettséget ezáltal megszerzettek számára továbbra is a negatív teszt, vagy védettségüket kimutató antitestvizsgálati laboreredmény szükséges.

A különböző igazolások érvényessége változatlan: a német vagy angol nyelvű PCR-leletet 72, az antigén gyorsteszt eredményét 48 órán át fogadják el a határon a mintavételtől számítva.

Az angol és német nyelvű oltási bizonyítványok az első adag beadásától számított 22. naptól jogosítanak beutazásra, egészen az első oltás dátumától számított három hónapig. Ha a kétadagos oltások mindkét adagját beadták már, akkor az igazolások az első oltást követő 9 hónapig érvényesek.

A Covid-betegségből történt gyógyulásról szóló, angol vagy német nyelvű orvosi igazolások a gyógyulástól számított 6 hónapig, az ezt megerősítő pozitív antitest-leletek pedig a mintavételtől számított 3 hónapig érvényesek. Utóbbi lehetőséggel azok is élhetnek, akiket a „Szputnyik V“ vakcinával oltottak be, amely pillanatnyilag sem WHO-, sem EMA-ajánlással nem rendelkezik.

A beutazáshoz június 10-től a kínai Sinovac-CoronaVac vakcinát is elfogadják. Az oltóanyagot június 1-jén hagyta jóvá a WHO vészhelyzeti felhasználásra.

A Sinopharm- és Sinovac- készítmények továbbra is csak a határátlépéshez használhatóak, mivel nem rendelkeznek EMA-ajánlással. A 3G-szabályhoz kötött más szolgáltatás igénybevételéhez, például éttermek vagy rendezvények látogatásához nem fogadják el őket. Aki mégis tartósan szeretne élni a 3G-szabályhoz kötött belföldi kedvezményekkel, annak érdemes antitesttesztet végeztetnie.

2021. június 9.

Magyarország és Marokkó elismeri egymás védettségi igazolásait

Magyarország és Marokkó megállapodott, hogy kölcsönösen elismeri egymás védettségi igazolásait.

Június 10-től a beoltott magyar állampolgárok szabadon, karantén- és tesztkötelezettség nélkül utazhatnak be Marokkóba, ahogy a beoltott marokkói állampolgárok is szabadon, karantén- és tesztkötelezettség nélkül utazhatnak Magyarországra.

A két ország polgárai ugyanazokat a jogokat élvezhetik egymás országaiban az oltási igazolásaikkal, mint az adott ország polgárai.

2021. június 9.

Albániába is szabad az út

Albániával is megszületett a megállapodás az oltási igazolások kölcsönös elismeréséről.

Ennek nyomán júnus 10-től biztosított a szabad utazás lehetősége magyar és albán állampolgároknak a két ország között.

2021. június 9.

Szabad az út  Szlovákiába

Június 9-től a beoltott szlovák és magyar állampolgárok szabadon utazhatnak a két ország között.

Gyerekek: A védettségi igazolvánnyal és oltási igazolással rendelkező személyeket kísérő 18 évnél fiatalabb kiskorúak hasonlóan korlátozás nélkül utazhatnak be Szlovákiába, s mindazokat a szabadságokat élvezhetik, mint a védettségi igazolvánnyal utazó személyek.

2021. június 6.

Ciprusra is teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyarok

2021. június 6-tól a beoltott magyar állampolgárok szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Ciprusra, függetlenül attól, milyen koronavírus elleni oltóanyaggal oltották be őket.

Akik Ciprusra szeretnének utazni, utazásuk előtt legalább két nappal egy erre a célra létrehozott ciprusi online felületen kell regisztrálniuk. Fel kell tölteniük az oldalra a védettségi igazolványuk és az oltáskor kapott papíralapú igazolásnak az adatait. Erről egy visszaigazoló dokumentum érkezik, amit ki kell nyomtatniuk az utazóknak és ezzel tudnak beutazni Ciprusra, és ezzel tudják igénybe venni a beoltottak által igénybe vehető szolgáltatásokat.

A nyugati vakcinák és a Szputnyik a Sinopharmmal oltottak is szabadon utazhatnak Ciprusra.

Gyerekek: A 18 év alatti utasok a szülők/kísérők formanyomtatványában kerülnek regisztrálásra. A 12 év alattiak teszt- és oltáskötelezettség nélkül utazhatnak be az országba.

2021. június  6.

Belgium lazított a járványügyi korlátozásokon

Belgium május 31-én átsorolta Magyarország egész területét a narancssárga utazási kategóriába, ezzel a Magyarországról Belgiumba utazók esetében megszűnt a negatív PCR-teszt- és az automatikus karanténkötelezettség is.

2021. június 5.

Angliába csak karanténkötelezettséggel lehet utazni

A brit kormány május 17-én léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert, amely zöld, sárga és vörös kategóriák alapján határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni.

Magyarország az EU immár összes többi tagországával együtt a sárga kategóriás, továbbra is karanténkötelezett országok között van. A sárga kategóriás országokból érkezőknek továbbra is tíz napot karanténban kell tölteniük, indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírustesztet kell elvégezniük, és a két angliai szűrővizsgálathoz szükséges eszközöket még indulásuk előtt saját költségükön meg kell rendelniük angliai tartózkodási címükre a brit kormány erre kialakított online felületén.

2021. június 4.

Teszthez és regisztrációhoz köti a magyarok beutazását Olaszország

Az Olaszországba való beutazáshoz negatív eredményű molekuláris (PCR) vagy antigén gyorsteszt szükséges a magyar állampolgárok számára, valamint regisztrálniuk kell magukat. 

A tesztelés minden beutazónak kötelező kétéves kortól, attól függetlenül, hogy részesült-e már oltásban vagy sem. A tesztelés alól nem kapnak felmentést a két dózissal átoltott emberek sem. 

A tesztet az Olaszországba való belépés előtti 48 órában kell elvégezni. A tesztelési igazolás Magyarországon magyar és angol nyelven készül, ezt az olasz hatóságok elfogadják. 

A római konzuli szolgálat hangsúlyozta, hogy  hivatalosan visszaigazolt tesztelési eredmény kérnek az olaszok, az önállóan végzett "házi tesztelés" eredményét nem fogadják el. 

Hozzátették, hogy a magyar állampolgároknak regisztrálni is kell azon az EU-s formanyomtatványon, amelyhez a konzuli szolgálat honlapján kapnak belépést. Család esetén elegendő egyetlen felnőtt családtag regisztrációja. 

Az olaszországi tartományok többsége önálló regisztrációs rendszert működtet, így a belépőknek a régió egészségügyi szolgálata online felületén vagy alkalmazásán, esetleg zöld számon keresztül is regisztrálniuk kell. Szardínia és Szicília esetében az internetes regisztráció egyszerű és gyors, más tartományok esetében körülményesebb. 

A reptereken nem tesztelik a kilépőket, kivéve, ha azt egyes légitársaságok a repülőre szállás feltételként szabják meg. 

A konzulátus arra kéri az Olaszországba készülő magyar állampolgárokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a beutazási feltételekről a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának országspecifikus tájékoztatási felületén (https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?olaszorszag).

2021. június 4.

Franciaországba június 9-től az uniós tagállamokból PCR-teszt nélkül is beutazhatnak a beoltottak

A koronavírus ellen az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal beoltott uniós állampolgárok június 9-től negatív PCR-teszt hiányában is beutazhatnak Franciaországba.

A határok újranyitásának stratégiája elnevezésű kormányzati dokumentum szerint Franciaország jövő szerdától három kategóriába sorolja az országokat a járványhelyzet alapján, s aszerint szabályozza a beutazási feltételeket.

A zöld színnel jelölt államokból,  (schengeni övezet, Ausztrália, Dél-Korea, Izrael, Japán, Libanon, Új-Zéland, Szingapúr) érkezőknek nem kell igazolniuk a beutazás okát, csak egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet vagy gyorstesztet kell felmutatniuk abban az esetben, ha nincsenek beoltva.

Ezekből az országokból az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) beoltottak szabadon beutazhatnak, negatív teszt felmutatás nélkül. A kétdózisú oltóanyagok esetében legalább két hétnek kell eltelnie a második injekció után, az egydózisúak esetében pedig legalább négy hétnek.

A védettséget nem igazolja önmagában a magyar védettségi igazolvány. Olyan angol vagy francia nyelvű igazolásra van szükség, amelyen fel van tüntetve a vakcina típusa és dátuma. Ezt július 1-től kiválthatja az egységes EU-s vakcina-igazolvány.

Gyerekek: A 11 év alatti kiskorúakra nem vonatkozik a tesztkötelezettség, ők szabadon utazhatnak. A 11 évnél idősebbekre azonban a felnőttekkel azonos szabályok érvényesek, tehát ha nincsenek beoltva, akkor szükséges egy 72 óránál nem régebbi negatív, hivatalos PCR vagy antigén teszt!

2021. június 2.

Horvátországba már egy oltással is be lehet utazni

Június 2-től már a koronavírus elleni egy oltással is be lehet utazni Horvátországba.

A Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V vakcina első dózisának felvételétől legalább 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 42 napot, míg az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot. Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba, a második dózis felvételétől pedig 14 napnak kell eltelnie.

Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt.

Továbbá akik rendelkeznek európai digitális igazolvánnyal, hogy felgyorsítsák a határátlépést, feltölthetik adataikat az Enter Croatia (https://entercroatia.mup.hr/) honlapra. A beutazáshoz a határon minden esetben regisztrálni kell, kivéve, ha átutazóban van valaki.

Gyerekek: Zágráb enyhített a határátlépési feltételeken is a kiskorúak számára. A gyerekeknek - akik szüleikkel utaznak - 12 éves korig nem kell teszt.

2021. május 31.

Németország megváltoztatta Magyarország járványügyi besorolását

Ennek értelmében a Magyarországról Németországba beutazó személyeknél megszűnnek a beutazási korlátozások.

Vasárnaptól már nincs karanténkötelezettség, előzetes regisztrációra és tesztre sincs szükség akkor, ha valaki nem repülővel utazik. Ha viszont repülnénk, akkor teszttel vagy az oltási igazolvánnyal lehet belépni az országba.

Azonban mennyiben kocsival mennénk, először az osztrák előírásoknak kell megfelelnünk, de ott viszont van regisztráció, amit sokszor ellenőriznek is.

2021. május 26.

Horvátországba 12 éves korig nem kell teszt, nem elég a védettségi igazolvány

Május 28-tól további enyhítések lépnek életbe Horvátországban, a korábbi 25 fő helyett száz főig lehet nyilvános rendezvényeket és összejöveteleket tartani, zárt térben engedélyezik a sportolást, valamint az éttermek számára a beltéri kiszolgálást, és a határátlépésen is könnyítenek a kiskorúak számára.

Nyílt térben lehetőség lesz szakkiállítások és vásárok megrendezésére, de kötelező lesz a maszk viselése.

Azon vendéglátóhelyek számára, amelyek ételt szolgálnak fel, és rendelkeznek a minimális műszaki feltétételekkel, engedélyezik a beltéri helyiségek használatát. A kávézók és más egységek, amelyek csak italt szolgálnak fel, továbbra is csak teraszokon és kerthelyiségekben fogadhatják a vendégeket.

Az üzletek és a vendéglátóhelyek a korábbi 22 óra helyett 23 óráig tarthatnak nyitva.

Horvátországban a helyi hatóságok a "plasztikkártya" mellett elkérik a "fehér oltási papírt" is, amelyen szerepel a két oltás dátuma. A Horvátországba való beutazás a második oltás utáni 14. naptól lehetséges.

Gyerekek: Zágráb enyhített a határátlépési feltételeken is a kiskorúak számára. A gyerekeknek - akik szüleikkel utaznak - tizenkét éves korig nem kell teszt, ez a korhatár korábban hét év volt.

2021. május 21.

A román hatóságok zöld kategóriába sorolták Magyarországot

A javuló járványhelyzetnek köszönhetően a román hatóságok zöld kategóriába sorolták Magyarországot, így innentől kezdve szabadon, mindenfajta teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a magyar állampolgárok Romániába.

2021. május 21.

Június 7-étől a beoltottak szabadon utazhatnak Spanyolországba

Bármely országból szabadon utazhatnak Spanyolországba június 7-e után azok, akiknek koronavírus elleni oltása már teljes.

A döntés az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákra vonatkozik, tehát a Sinopharmot elfogadják, a Szputnyik V vakcinát nem.

2022. május 20.

Szlovéniába bármelyik vakcinával be lehet utazni

Magyarország Szlovéniával megállapodott, hogy kölcsönösen elismerik egymás oltási igazolásait és szabad utazást engednek polgáraiknak országaik között, függetlenül attól, milyen vakcinával oltottak őket.

A Szlovéniával kötött megállapodás május 1-től érvényes a Magyarországon felhasználási engedéllyel rendelkező valamennyi, így a kínai és az orosz vakcinákkal oltottak számára is.

Szlovéniában kiváltható a PCR-teszt oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy az illető már átesett a fertőzésen, de csak abban az esetben, ha ezeket is valamelyik uniós vagy schengeni országban állították ki.

Május 22-től megszűnnek a határellenőrzési pontok Magyarországgal. Korábban Ausztriával és Olaszországgal már minden határellenőrzést eltöröltek, amelyet a koronavírus-járvány miatt vezettek be.

Május 22-től karanténkötelezettség nélkül lehet belépni az országba. Így azok, akik csak egy oltással rendelkeznek, de nyolc hónapon belül átestek a koronavírus-fertőzésen, szintén korlátozások nélkül léphetik át a határt.

Két oltás esetében a Pfizer/BioNTech oltóanyagának második dózisától számítva hét napnak, a Modernáénak, a Szputnyik V-nek, a CoronaVacénak és a Sinopharménak 14 napnak, míg a Johnson & Johnson vakcinája első dózisától számítva 14 napnak, az AstraZeneca első dózisától számítva pedig 21 napnak kell eltelnie, hogy elfogadják az igazolást.

Június 5-től azok, akik nincsenek beoltva, vagy nem estek át a koronavírus-fertőzésen, antigén gyorsteszttel is beléphetnek az országba. Korábban ezt csak PCR-teszt felmutatásával tehették meg. Szlovénia nemcsak az EU-ban kiállított teszteket fogadja el, hanem többek között az Izraelben, Egyesült Államokban, Nagy Britanniában, Oroszországban és Szerbiában kiadottakat is.

Gyerekek: 10 napos hatósági karantén és negatív PCR teszt bemutatása nélkül beléphet a karanténba nem rendelt, illetve a Szlovéniába beengedett közeli családtaggal együtt utazó 15 év alatti gyermek. A határátlépésen május végén könnyített Ljubljana. Eddig 15 éves korig nem volt szükség tesztre a beutazáshoz, ha a kiskorú szüleivel utazott. Most azok a gyerekek is karanténkötelezettség nélkül léphetnek be az országba, akik csoportosan, például iskolai kirándulásra érkeznek, vagy rendelkeznek szülői hozzájáruló nyilatkozattal.

2021. május 18.

Ausztria enyhít a beutazási korlátozásokon

Ausztria szerdától enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási korlátozásokon, és a karanténkötelezettség helyett elfogadnak minden olyan hivatalos igazolást, amely bizonyítja, hogy a beutazni szándékozót már beoltották vagy átesett a koronavírusos fertőzésen. Ezek hiányában továbbra is egy negatív teszt a belépés feltétele.

Az országokat három csoportba sorolták. Az első csoportba azok az országok tartoznak - Európa legtöbb állama, köztük Magyarország is -, amelyekben alacsony a 7 napra és százezer lakosra vetített megbetegedési ráta. Ezekből az országokból már turisztikai céllal is be lehet utazni Ausztriába, a belépés feltétele egy angol vagy német nyelven kiállított igazolás arról, hogy az illetőt már beoltották, vagy átesett a betegségen. Amennyiben ilyen papírral nem rendelkezik a beutazni szándékozó, egy negatív koronavírusteszt is elegendő a belépéshez, mely PCR-teszt esetén nem lehet régebbi, mint 72, antigén teszt esetén pedig 48 óra.

A második csoportba azok az országok tartoznak, amelyeket Ausztria jelenleg a járványügyi mutatók szerint még magas kockázatúnak sorolt be. Ezek: Horvátország, Litvánia, Hollandia, Svédország és Ciprus. Az ezekből az országokból érkezőknek - amennyiben nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal vagy korábbi koronavírus-betegségüket igazoló papírral - negatív teszt ellenére is karanténba kell vonulniuk, és csak a karantén ötödik napján teszteltethetik magukat.

A harmadik csoportba az úgynevezett "vírusmutációs területté" nyilvánított országok - India, Brazília és a Dél-Afrikai Köztársaság - tartoznak. A belépés feltétele egy negatív PCR-teszt, melyre a beoltottaknak és a gyógyultaknak is szükségük van, és a karanténkötelezettség is életben marad. Az ezekre az országokra érvényes, április 29-e óta tartó beutazási tilalmat a légi forgalomban június 6-áig meghosszabbították.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy minden olyan oltás tényét igazoló papír feljogosít a belépésre, mely az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által már engedélyezett vakcinával történt. Ezek szerint a Szputnyik V vakcinával beoltottak oltási igazolványa nem érvényes Ausztriában, míg a Sinopharm vakcinát kapók igazolása igen, hiszen míg az oroszt nem, a kínai oltóanyagot a WHO már jóváhagyta. Az osztrák egészségügyi minisztérium honlapjáról letölthető rendelet viszont nem tartalmaz semmiféle utalást az oltóanyag származási helyére vonatkozóan.

2021. május 17.

Hétfőn megnyitották a turisták előtt az olaszországi határokat

Hétfőn megnyitották a turisták előtt az olaszországi határokat. A legnagyobb olasz légikikötőként ismert Leonardo da Vinci, más nevén Fiumicino római repülőtéren egy nap alatt 220 járat szállt le a néhány héttel ezelőtti húszhoz képest. Igaz, az új típusú koronavírus járványa előtti időszakban napi több ezer járattal számoltak.

Az Európai Unió tagállamaiból, az Egyesült Királyságból és Izraelből érkezők esetében eltörölték a karantén-kötelezettséget, amennyiben a belépő turista felmutatja az érkezés előtti 48 órában végzett negatív teszteredményt.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos feloldásának részeként Olaszországban rövidítik az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, június 21-től pedig teljesen el is törlik, miközben egyre több tartományban csak a szájmaszkhasználat marad kötelező az óvintézkedésekből.

A jelenleg este tíz órától reggel ötig tartó kijárási tilalom kezdetét a következő napokban 23 órára tolják ki. Június 7-től a kijárási tilalom már csak éjféltől lép életbe, majd június 21-től teljesen eltörlik.
    
Egyes régiókban már korábban megszűnik a kijárási tilalom, mivel június elsejétől Friuli-Venezia Giulia, Molise és Szardínia tartomány úgynevezett fehér zónába lép, vagyis minden járványkorlátozást eltörölnek, kizárólag a szájmaszkviselet és a biztonsági távolság betartása marad érvényben. Egy héttel később Abruzzo, Veneto és Liguria is teljesen eltörli a járvány megfékezését szolgáló intézkedéseket.  

Június elsejétől a vendéglátás nemcsak a teraszokon, hanem zárt térben is újraindulhat, de első lépésben csak este hat óráig.

2021. május 17.

Nincs karantén-kötelezettség az Ausztriába való beutazáskor

Május 19-től, szerdától nincs karantén-kötelezettség az Ausztriába való beutazáskor. A karantén helyett kötelező az oltási igazolás vagy egy érvényes negatív teszt, vagy gyógyultságról való igazolás felmutatása valamint a beutazóknak egy regisztrációval kell rendelkezniük. Aki ezek közül (3G-szabály) egyikkel sem rendelkezik, a beutazást követő 24 órában teszteltetnie kell magát.

Csak az Európai Unió által elismert oltás az elfogadott, jelentette az Osztrák Egészségügyi Minisztérium. Az orosz Szputnik V oltás nem alkalmazható , de a WHO sürgősségi jóváhagyását kapott kínai Sinopharm oltás igen.

Országok, amelyekre a 3G-szabály (getestet, geimpft, genesen) vonatkozik: Andorráról, Ausztráliából, Belgiumból, Bulgáriából, Csehországból, Dániából, Dél-Koreából, Észtországból, Finnországból, Franciaországból, Görögországból, Írországból, Izlandról, Izraelből, Lengyelországból, Lettországból, Lichtensteinből, Luxemburgból, Magyarországról, Máltáról, Monacoból, Németországból, Norvégiából, Olaszországból, Portugáliából, Romániából, San Marinoból, Spanyolországból, Svájcból, Szingapúrból, Szlovákiából, Szlovéniából, Új-Zélandról és Vatikánból.

Az oltási igazolásnak/gyógyultsági igazolásnak/ tesztnek német vagy angol nyelvűnek kell lennie, a védettségi kártya NEM elfogadott.

„A Magyarországról Ausztriába ingázók helyzete nem változik. Az ingázók jelenleg is a belépést megelőző legfeljebb 72 órában készült negatív PCR vagy antigén tesztről szóló orvosi igazolás (vagy német vagy angol nyelvű teszteredmény) birtokában léphetnek be Ausztriába", jelentette ki a külügyminisztérium.