Aktuális információk az utazási korlátozásokról

2022. január 7.

print MTI/Hetedhétország.hu

Aktuális információk az utazási korlátozásokról

A koronavírus járványról szinte percről-percre változnak a hírek. Nehéz eligazodni, hogy éppen hová, milyen feltételekkel lehet utazni. Hírösszeállításunkban igyekszünk a legaktuálisabb információkat megosztani.

2022. január 16.

Nyárig tilos a kirándulás két olasz tartományban

Olaszország észak-nyugati régióiban lezárták az erdőket sertéspestis miatt. A rendelkezés hat hónapig érvényes.

Liguria és Piemont tartományban betiltották a vadászatot, az erdei kirándulást és a gombaszedést is az afrikai sertéspestisben elpusztult vaddisznók miatt.

A római egészségügyi tárca rendelkezése az egymással szomszédos északnyugat-olaszországi tartomány száztizennégy önkormányzatának területét érinti. Még az erdőkben való kerékpározás is tiltólistára került.

Az afrikai sertéspestist (ASP) egy közúton elgázolt vaddisznó tetemében azonosították Piemontban. Gócpontnak a liguriai Genova és Savona közötti térséget tartják, ahol ezidáig nyolc vaddisznó tetemet találtak.  

Az afrikai sertéspestis vírus okozta fertőző betegség, amely Európában a házisertés- és a vaddisznóállományban pusztít. A megbetegedett állatok majdnem kivétel nélkül elpusztulnak, de az emberre nem jelent egészségügyi kockázatot.

2022. január 8.

Szlovénia új beutazási szabályai

Az új szabályok értelmében lerövidül a koronavírus-tesztek érvényességi ideje a határátlépésnél: azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 24 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt. Ez korábban 72, illetve 48 óra volt.

Szlovéniában elfogadják a keleti oltásokat is, és a magyar védettségi igazolvány is elég a szálláshelyeken.

A szlovéniai síterepeken a 3G-szabálynak megfelelő követelményekkel lehet síelni. Vagyis: az oltottak, a betegségből felgyógyultak vagy negatív teszttel rendelkezők használhatják a lifteket.

2022. január 8.

Nem elég a negatív teszt az olaszországi síeléshez

Január 10-től az olasz síterepekre is érvényes az eddig csak a narancs színű megyékben alkalmazott 2-G szabály: csak oltási és/vagy gyógyulási igazolással lehet bejutni a 12 éven felülieknek.

Olaszország január 10-től zárlatot vezet be a koronavírus ellen nem beoltott emberek számára. Ezután az oltással nem rendelkezők csak a legszükségesebb teendők miatt hagyhatják el lakhelyüket, mint az élelmiszervásárlás, kutyasétáltatás és egészségügyi okok.

A síelni érkezők számára is kötelező feltétel lesz az oltottság vagy az átvészeltség január 10-től, és ekkortól nem érvényes a negatív teszt felmutatása. A sífelvonók használatához eddig szükséges Green Pass-t amellyel a síelők igazolhatták, hogy megkapták az oltást, vagy kigyógyultak a betegségből, vagy friss negatív teszttel rendelkeznek, január 10-től felváltja az eddig csak a narancs színű megyékben alkalmazott 2-G szabály, az úgynevezett Super Green Pass, így kizárólag oltási és/vagy gyógyulási igazolással lehet bejutni nemcsak a sípályákra, hanem a szálláshelyekre, vendéglátóegységekbe, és aprés ski létesítményekbe is.

Az olasz síterepek azt javasolják, lehetőleg mindenki online vásároljon síbérletet. Vannak speciális útvonalak, amelyek garantálják az 1 méteres védőtávolságot. Ezeket a sétautakat a táblákon egyértelműen feltüntetik, ugyanez vonatkozik a hatályos járványügyi intézkedésekre is. Bel- és kültéren egyaránt kötelező a szájmaszk viselése. A zárt kabinos felvonókban és az ülőlifteken az FFP2 maszk viselése kötelező. A kabinok ablakainak nyitva kell maradniuk, a sífelvonókban enni és inni tilos. A zárt felvonóknál a kapacitás maximum 80%-a használható, a nyitott felvonók azonban teljesen feltölthetők.

További változás, hogy a bukósisak viselésének kötelezettségét 14 éves korról 18 éves korra terjesztették ki január 1-től az olaszok, és ami még fontos, az idei évtől csak azok használhatják az olasz sípályákat, akik rendelkeznek kötelező felelősségbiztosítással, amelynek fedeznie kell a harmadik félnek okozott kárt vagy sérülést. Akinek nincs biztosítása, a síterületeken napi pár euróért beszerezheti. A biztosítással nem rendelkezőkre akár 150 eurós bírságot is kiszabhatnak.

Az alkoholfogyasztás korlátozása is új rendelkezés idén az olasz síterepeken. Eredetileg a zéró tolerancia bevezetése volt az elképzelés, végül olyan jogszabályt hoztak, hogy 0,5 ezrelék véralkoholszintig még síelhetünk, afelett akár 1000 eurós pénzbírsággal is sújthatnak a hatóságok, 0,8 ezreléktől pedig a szabálysértés bűncselekménnyé válik.

Az 50 év felettiek számára kötelező lett az oltás, ami az olaszokra, az Európai Unióból és azon kívülről érkezőkre egyaránt vonatkozik. A korosztálynak február elsejéig van ideje az első adag pótlására, akinek már van egy oltása, kérnie kell a másodikat, két oltás után pedig az emlékeztetőt. Ellenkező esetben 100 eurós bírságot szabhatnak ki rájuk. Február elsejétől az üzletekbe való belépéshez negatív tesz vagy oltási igazolás kell, kivételt az élelmiszerüzletek és az alapvető cikkeket árusító boltok jelentenek. Február közepétől a oltási kötelezettséget az összes munkahelyre kiterjesztik az 50 év felettiek számára az állami és a magán szférában egyaránt.

Január 31-ig kötelező a szabadtéri maszkviselés is.

2022. január 8.

Janssen, Sinopharm: változtak a beutazási szabályok Ausztriában

Az egykomponensű Janssen vakcinával továbbra is lehetséges az osztrák határon való belépés, de semmilyen turisztikai szolgáltatást nem lehet vele igénybe venni, hasonlóan a Sinopharm oltáshoz.

A magyar sajtóban az elmúlt napokban megjelenő félreérthető és ellentmondó információk miatt szükséges pontosítani, hogy az egykomponensű Janssen vakcinával továbbra is be lehet lépni Ausztria területére, mivel az ezzel kapcsolatos beutazási szabályokban nincs változás.

Hasonló a helyzet a Sinopharm oltással is, amelyet belépéshez szintén elfogadnak. Azonban a 2G igazoláshoz kötött szolgáltatások igénybevételéhez, mint például szálláshely elfoglalása, étterem látogatása stb. az előbb említett oltástípusok már nem elfogadottak. 

A Szputnyik vakcinát pedig még a határátlépéshez sem fogadják el az osztrákok.

Ausztriában jelenleg három meglévő védőoltás igazolása szükséges ahhoz, hogy PCR teszt nélkül lehessen a határt átlépni. Az intézkedések alól kivitelt képeznek a várandósok, a 12 év alatti gyermekek, a valamilyen egészségügyi okból nem olthatóak, illetve az ingázók. Ez utóbbi csoport vonatkozásában továbbra is a 3G-szabály marad érvényben, tehát a munkavállalás miatt ingázók esetében az érvényes tesztet önmagában is elfogadják még a határon. 

A turisztikai célból érkezőkre jelenleg elmondható, ha nem tudják a védettségi igazolásukban felmutatni a szükséges háromszori átoltottságot, ott 72 óránál nem régebbi PCR tesztre, vagy a kivételek körébe sorolt valamelyik ok bizonyítására is szükség lesz.

2022. január 7.

Megszűnt az Angliába utazók indulás előtti tesztkötelezettsége

Megszűnt pénteken a külföldről Angliába utazók indulás előtti koronavírus-tesztelési kötelezettsége, és az érkezés utáni teszt eredményét sem kell elkülönítésben megvárni.

Az új szabályozás brit idő szerint hajnali 4 órától - közép-európai idő szerint 5 órától - lépett érvénybe.

A brit kormány két lépésben enyhíti az utazáshoz kötődő tesztelési előírásokat: vasárnap hajnaltól megszűnik az angliai érkezés utáni PCR-teszt elvégzésének kötelme is, és attól az időponttól elégséges egy gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése az érkezés utáni második nap végéig.
    
Az előírások enyhítése a koronavírus ellen teljeskörűen beoltott felnőtt beutazókra, illetve - oltási státustól függetlenül - a 18 éven aluliakra vonatkozik.

Az intézkedés hatálya Angliára terjed ki, mivel az Egyesült Királyság többi országában - Skóciában, Walesben és Észak-Írországban - a helyi kormányok hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy követik-e a brit kormány által bejelentett módosításokat.

A szabályozás értelmében az angliai érkezés utáni gyorsteszt elvégzéséhez nem használható a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ingyenes tesztelési szolgáltatása, vagyis a gyorsteszteket egészségügyi magánszolgáltatóktól kell megrendelni.

Ha az angliai érkezés utáni gyorsteszt eredménye pozitív, az érintettnek elkülönítésbe kell vonulnia és PCR-tesztet kell elvégeztetnie, ehhez viszont már használható az NHS ingyenes tesztelési szolgáltatása.

A közlekedési miniszter bejelentette azt is, hogy a brit kormány még január vége előtt teljeskörűen felülvizsgálja az utazásra vonatkozó intézkedéseket, és stabil szabályozási rendszert léptet életbe 2022 egészére. Ennek részleteit Grant Shapps egyelőre nem ismertette.

Az eddigi szabályozás alapján az Angliába beutazóknak az indulás előtt legfeljebb 48 órával PCR- vagy gyorstesztet kellett elvégeztetniük, és az érkezés után ugyancsak kötelező PCR-teszt eredményét elkülönítésben kellett megvárniuk.

Ezek közül péntek hajnaltól az indulás előtti tesztelési kötelezettség szűnt meg, és az érkezés utáni újabb teszt eredményének megérkezéséig sem kell már karanténban maradni.

Azoknak azonban, akik vasárnap előtt utaznak Angliába, még PCR-szűrésnek kell alávetniük magukat, és csak vasárnap hajnaltól lesz elégséges a néhány perc alatt eredményt mutató, jóval olcsóbb gyorsteszt.

A gyorsteszt időpontját is le kell foglalni még az indulás előtt.

2021. december 22.

Az EU kilenc hónapos utazási érvényességet határozott meg a védettségi igazolványoknál

Az Európai Bizottság kilenc hónapos, azaz 270 napos kötelező elfogadási időszakot határozott meg a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós igazolványok esetében az Európai Unión belüli utazásokra vonatkozóan.

A védettségi igazolványok egyértelmű és egységes elfogadási időszakával az utazásra vonatkozó tagállami intézkedések összehangolását igyekeznek biztosítani.

Az új szabályok szavatolják, hogy az esetleges utazási korlátozások a rendelkezésre álló legjobb tudományos bizonyítékokon és objektív kritériumokon alapuljanak.

Az oltási igazolványokat a tagállamok az alapoltási sorozat utolsó adagjának beadásától számított kilenc hónapig fogadják el. Egyadagos oltóanyag esetében ez azt jelenti, hogy az igazolvány az első és egyetlen adag beadásától számított 270 napig marad érvényben. Kétadagos oltóanyag esetében az elfogadási időszak a második adag vagy - az oltás beadásának helye szerinti tagállam oltási stratégiájával összhangban - a vírus okozta betegségből való felépülés után beadott első és egyetlen adag beadásától számított 270 nap.

Az elfogadott új szabályok értelmében az EU-tagállamoknak minden olyan oltási igazolványt el kell fogadniuk, amelyet kevesebb mint 9 hónappal az alapoltás utolsó adagjának beadása után állítottak ki. A tagállamok nem írhatnak elő ennél rövidebb vagy hosszabb elfogadási időszakot

A jelenlegi állás szerint az emlékeztető adagok beadását követően kiállított igazolványokra nem vonatkozik standard elfogadási időszak, mivel most még nem áll rendelkezésre elegendő adat arra vonatkozóan, hogy azok mennyi időre nyújtanak védelmet.

Az igazolvány nem tartalmaz az elfogadási időszakra vonatkozó információt. Ehelyett az uniós védettségi igazolványok ellenőrzéséhez használt mobilalkalmazásokat módosítják. Ha az oltás időpontja óta több mint 270 nap telt el, az ellenőrzésre használt mobilalkalmazás azt fogja jelezni, hogy az igazolás lejárt.

Annak érdekében, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre az elfogadási időszak technikai végrehajtásához és a tagállamoknak az emlékeztető adagok beadására irányuló oltási kampányaira, az új szabályokat 2022. február 1-től kell alkalmazni.

A bizottság arra bátorította a tagállamokat, hogy amennyiben az igazolványok belföldi használatára vonatkozó szabályok eltérnek a most megállapított új szabályokkal, hozzák összhangba őket egymással, hogy egyértelmű helyzetet teremtsenek az utazók számára, és mérséklődjenek a fennakadások.

A bizottsági közlemény emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament és a tagországok kormányait képviselő Tanács június 14-én fogadta el az uniós védettségi igazolványról szóló rendeletet, amelynek célja a biztonságos és szabad mozgás megkönnyítése volt a koronavírus-járvány idején.

2021. december 21.

Szigorították az Ausztriába utazók határátlépését

Szigorított határátlépésre kell készülniük az Ausztriába utazóknak - hívta fel a figyelmet a rendőrség.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint a december 20-ától hatályos, szigorúbb beutazási szabályok értelmében csak azoknak nem kell karanténba vonulniuk, akik rendelkeznek két oltásról szóló oltási igazolással, vagy 180 napnál nem régebbi gyógyultsági igazolással. Továbbá ezek mellett bemutatják egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt eredményt, vagy a harmadik, frissítő oltás felvételének igazolását.

Azon beutazónak, akinek nincs negatív teszteredménye vagy emlékeztető oltása, kötelező a regisztráció, és haladéktalanul tíznapos karanténba kell vonulniuk. A karantén egy negatív teszteredmény bemutatásával szűnik meg.

Az oltással nem rendelkezők számára szintén kötelező a regisztráció, ők tíznapos karanténba kerülnek. A karantént akkor lehet elhagyni és befejezettnek tekinteni, ha legkorábban a beutazást követő ötödik napon újabb PCR-tesztet végeznek, és annak eredménye negatív.

A védőoltás meglétének igazolása vagy a betegségből történő felgyógyulást igazoló tanúsítvány bemutatásának kötelezettsége általánosságban nem vonatkozik azokra, akik "az élet vagy egészség veszélyeztetése nélkül nem olthatók be", a terhes nőkre, a diplomataigazolvánnyal rendelkezőkre, továbbá azok alkalmazottaira és a velük egy háztartásban élőkre, valamint azokra, akik munkaviszonyból eredő kötelezettségeik teljesítése miatt nemzetközi szervezetekhez történő belépésre jogosultak.

A felnőtt felügyeletében és kíséretében utazó 12 éven aluliakra is ugyanazon karantén- és regisztrációs kötelezettségek érvényesek, mint az őket kísérő nagykorúakra.

"Ha a felnőtt számára előírt karanténkötelezettség véget ért, a kiskorú is szabadul a karanténból" - fogalmaztak.

A 12 éven felüli gyermekek esetében az iskoláskorúak úgynevezett "Ninja Pass" dokumentuma alkalmazható a beutazásnál. Az ingázók jelenlegi, változatlan feltételekkel léphetnek be december 20. után is.

Ami az oltási státusz igazolását illeti, továbbra is csak azokat az oltóanyagokkal való oltást ismerik el a belépéskor, amelyek Ausztria szerte engedélyezettek, az orosz Szputnyik vakcina továbbra sem tartozik közéjük. 

Ezzel együtt az ORFK javasolja, hogy kövessék a Konzuli Szolgálat tájékoztatását a konzuliszolgalat.kormany.hu/index oldalon.

2021. december 20.

További szigorítások Olaszországban, programok maradnak el

Rómában és a fővárost övező Lazio tartományban december 23-tól ismét kötelező a maszk viselése szabadtéren.

A maszkot hatéves kortól kell viselni, és a rendelkezés egyelőre január 23-ig érvényes.      
     
A fővárosban lemondták az összes karácsonyi és szilveszteri nyilvános eseményt, ünneplést, koncertet. 
     
A Garda-tó városainak polgármesterei úgy döntöttek, lemondják a szokás szerint újév első napján tartott tóba ugrást.
     
Jelenleg Veneto, Friuli-Venezia Giulia, Marche, Liguria, Calabria, valamint Bolzano és Trento térsége van magasabb, úgynevezett sárga járványfokozatban, amelyben szabadtéren kötelező a maszkviselés, és korlátozzák a vendéglátóhelyeken egyszerre jelenlévők számát.

Az előrejelzések szerint december 27-től további tartományokban szigoríthatnak, köztük Lazióban és Lombardiában is.

Ennek ellenére több mint másfél év után a pápa visszatér a hagyományhoz, és december 25-én a bazilika központi lodzsájáról mondja el ünnepi üzenetét, amelyet szokás szerint a latin nyelvű Urbi et Orbi áldás követ. A Vatikán csütörtökön közölte: a téren jelen lesz a Svájci Gárda, valamint az ünnepeken a vatikáni himnuszt előadó zenekar is.  

A Szentatya jelenléte a bazilikának a Szent Péter térre néző lodzsáján többek között azt jelenti, hogy a tér is nyitott lesz bárki előtt: szabadon beléphetnek a rómaiak és az ünnepek alatt a városban tartózkodó turisták és hívők is.

2021. december 18.

Hollandiában vasárnaptól lezárások lépnek életbe

A holland ügyvivő kormány vasárnap reggeltől ismét "kemény" lezárásokat vezet be annak érdekében, hogy korlátozza a koronavírus omikron variánsának terjedését.

Az intézkedések értelmében a nem alapvető fontosságú árucikkeket forgalmazó kereskedelmi egységek január közepéig zárva tartanak. A szupermarketek, pékségek, drogériák, gyógyszertárak, bankok a következő hetekben is nyitva maradhatnak, míg az éttermekben elvitelre lehet ételt rendelni. A lezárásokat várhatóan január közepén oldják fel.

Az oktatási intézményeknek január 9-ig kell zárva tartaniuk, a kabinet a jövő hónap első hetében dönt arról, hogy ezután újraindulhat-e a jelentléti oktatás. A sportközpontokat is bezárják, a sportmérkőzések közönség nélkül tarthatók meg. A kültereken edzeni 17 év felett esetleg párban lehet, betartva az előírt 1,5 méteres távolságtartási szabályt.

A kormány szerdán bejelentette, hogy újabb négy héttel meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt novemberben már életbe lépett korlátozásokat.

2021. december 18.

Ausztria: Karácsony előtt szigorodnak a belépési szabályok

Az oltatlanokra vonatkozó követelmények enyhítésével párhuzamosan az osztrák kormány karácsony előtt szigorítja a beutazási szabályokat. December 20-tól csak érvényes 2-G tanúsítvánnyal rendelkező utasok léphetnek be Ausztriába. Azoknak, akiket beoltottak vagy meggyógyultak, a karantén elkerülése érdekében igazolniuk kell egy aktuális PCR-tesztet vagy a harmadik oltásukat is.

A karantént egy, a beutazást követően elvégzett negatív PCR-teszttel ki lehet váltani.

A 2G-szabály alól kivételt képeznek a várandós nők, a 12 évesnél fiatalabb gyerekek és az olyan személyek, akik egészségügyi okokból nem oltathatják be magukat. Ezutóbbi esetekben orvosi igazolás szükséges. Az iskolás korú gyerekekre különleges szabályok vonatkoznak, esetükben elegendő a rendszeres tesztelési igazolás a Ninja-Pass.

Szilveszter napján 23:00 óráig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek. 

A vendégfogadó terekben a 2G-szabály érvényes: csak oltottak és a Covid-betegségből nemrég gyógyultak léphetnek be. Az éttermekben és kávézókban kötelező az FFP2-es maszk, kivéve az asztaloknál. A vendéglátóknak a rendelés mellett a helyben fogyasztó vendégek kontakt adatait is fel kell venniük.

A lockdown ugyan a bécsi szállodák számára is véget ért, a fővárosi gazdasági kamara (WKO) szállodai szakszövetségénél úgy számolnak, a hotelek 20-25%-a mégis zárva marad az ünnepekre. A foglaltság városszerte 20% alatti – összehasonlításul: a járvány előtti években a december általában 80% körüli kihasználtsággal telt a szállodákban, a szilveszter pedig sok helyen évről évre telt házat hozott.

Ausztriában továbbra is kijárási korlátozás vonatkozik az oltatlanokra, amelyet tíz nappal hosszabbított meg a kormány. Oltottakra és gyógyultakra vonatkozó enyhítéseket is bejelentettek. Felső-Ausztriában is véget ért az oltottakra és a gyógyultakra vonatkozó kijárási korlátozás. Alsó-Ausztriában, Karintiában, Stájerországban és Salzburg tartományban ismét megnyithatnak a vendéglátóhelyek és a szállodák. Bécsben legkorábban jövő hétfőn nyithatnak meg az éttermek.

2021. december 16.

Oltástól függetlenül a Görögországba utazóknak negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk

Jövő vasárnaptól a Görögországba utazóknak negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk. A teszt a belépés időpontjában nem lehet 48 óránál régebbi. A rendelet az oltási státusztól függetlenül és egyelőre 2022. január 31-ig alkalmazandó. A tizenkét év alatti gyermekek mentesülnek a vizsgálati kötelezettség alól.

2021. december 14.

Olaszország kötelezővé tette a tesztelést az Európai Unió tagállamaiból belépők számára

Oltottságtól függetlenül, az összes EU-s tagállamból, így a Magyarországról érkezőknek is kötelezővé válik a negatív teszteredmény felmutatása az Olaszországba történő belépéshez december 16-tól - rendelkezett kedden a római egészségügyi miniszter.

Roberto Speranza tárcavezető közlése szerint december 16-tól január 31-ig az Európai Unió országaiból érkezők kizárólag negatív tesztelési eredménnyel léphetnek be Olaszországba.

Azoknak, akik legalább egy adag oltással rendelkeznek, az érkezés előtti 48 órában készült PCR-tesztet, vagy a belépés előtti 24 órában végzett antigén gyorstesztet kell felmutatniuk, negatív eredménnyel.

Az oltás nélküliekre, a negatív teszteredményen túl, ötnapos karantén-kötelezettség is vonatkozik az Olaszországba történt belépést követően. Ezek az intézkedések eddig csak az Európai Unión kívülről érkezőkre voltak érvényesek.

2021. december 11.

Ausztria megkezdi a téli szezont

2021. november 19-én az osztrák szövetségi kormánynak a tartományokkal együtt 20 napos zárlatot kellett elrendelnie, hogy csökkentsék a fertőzések számát Ausztriában, és megakadályozzák az egészségügyi rendszer túlterhelődését. A sikeres nyári szezon után a turizmus és a szabadidőipar, a gasztronómia, valamint a rendezvényszervezés és az utazási ágazat is leállt.

A bevezetett intézkedések hatására a fertőzések száma jelentősen csökkent és az oltási arányt is sikerült növelni. Ezért az országos zárlat az oltott és gyógyult személyek (2G) számára 2021. december 12-én véget ér – óvatos nyitás kezdődik, amelynek során a tartományok a járványhelyzethez igazított lépéseket tesznek. Ausztria így fokozatosan megkezdi a téli szezont.

A turisztikai célú utazások elsőként Tirolban, Vorarlbergben és Burgenlandban válnak lehetővé 2021. december 12-től. Salzburg tartományban, Stájerországban, Alsó-Ausztriában és Karintiában a szállodák és éttermek 2021. december 17-től nyitnak újra. Bécs 2021. december 20-án nyitja meg a turisztikai létesítményeket. Felső-Ausztriában az általános zárlat 2021. december 17-én ér véget, ezután nyithatnak a vendéglátó- és szálláshelyek. A nyitás átgondolt biztonsági intézkedésekkel zajlik, amelyek a vendégek és az alkalmazottak egészségét helyezik a középpontba és lehetővé teszik a pihentető üdülést. 

2021. december 10.

Románia beutazási korlátozásokat vezetett be

Az Európai Unió vörös besorolású országaiból - így Magyarországról is - csak a teljes átoltottságot vagy a fertőzésből az utóbbi hat hónapban történt kigyógyulást tanúsító védettségi igazolvánnyal lehet karanténmentesen belépni Romániába. Akik nincsenek beoltva, vagy nem az utóbbi fél évben estek át a betegségen, azoknak 72 óránál nem régebbi PCR-teszt felmutatása esetén tíz napra, teszt nélkül pedig 14 napra karanténba kell vonulniuk.

Az adott ország besorolásától függetlenül nem kell karanténba vonulniuk a Romániába érkező 12 év alatti, illetve a friss negatív teszttel rendelkező 12 és 16 év közötti kiskorúaknak, az ország területét 24 órán belül elhagyó átutazóknak, valamint az ingázóknak.

Az új járványügyi beutazási korlátozások egyelőre január 8-áig maradnak hatályban.

December 20-ától a Romániába érkezőknek - a több európai ország által használt - beutazási formanyomtatványt (Passenger Locator Form) is ki kell majd tölteniük, amely lehetővé teszi, hogy a hatóságok szükség esetén utólag felvehessék a kapcsolatot a beutazókkal, ha a velük egy járműben érkezőknél később fertőzést észleltek.

Magyarország kolozsvári főkonzulátusa korábban arra hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán, hogy a román hatóságok kizárólag az Európai Unió által jóváhagyott vakcinákat fogadják el, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Covishield és Janssen vakcinákat elfogadják, a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinákkal beoltottakat pedig úgy tekintik, mint akik nincsenek beoltvaA magyar hatóságok által kiállított védettségi igazolványon (plasztikkártyán) szereplő QR kód nem azonos az Európai Uniós QR kóddal, így azt nem fogadják el a román hatóságok - figyelmeztetett a külképviselet.

Az uniós zöld igazolvány romániai érvényességét bárki ellenőrizheti az ingyenesen letölthető CHECK DCC mobilalkalmazással, amely a QR kód beolvasása után az érintett nevét zölddel mutatja, amennyiben az illető EU által jóváhagyott vakcinával volt beoltva és eltelt 10 nap a teljes immunizálás után. Ha az említett feltétel nem teljesül, az alkalmazás pirossal jelez.

2021. december 9.

Franciaországban az éttermekben és a bárokban tilos lesz az ünnepek alatt táncolni

A koronavírus-járvány ötödik hullámának megfékezésére Franciaországban tilos az éttermekben és a bárokban táncolni az alatt a négy hét alatt, amíg az éjszakai szórakozóhelyek nem nyithatnak ki - derült ki egy szerdán megjelent kormányrendeletből. Emmanuel Macron államfő ugyanakkor megerősítette, hogy a kormány más korlátozásokat nem tervez.

A kormány még hétfőn meghozott döntése értelmében a diszkók péntektől január 6-ig nem fogadhatnak vendégeket. A szerdai közlés szerint "ezen időszak alatt a tánc tiltása a bárokra és az éttermekre is vonatkozik". Ez utóbbiak ugyanakkor korlátozások nélkül nyitva tarthatnak.

A kormány a párizsi Pasteur Intézetnek a The Lancet tudományos folyóiratban megjelent tanulmányára hivatkozva arra emlékeztetett, hogy az éjszakai szórakozóhelyek a fertőzés szempontjából nagyon kockázatos helyszínek, mert rosszul szellőztetett, zárt helyiségek, ahol a koronavírus könnyebben marad meg a légtérben.

A diszkók 16 havi zárvatartás után július 9-én nyithattak újra, és védettségi igazolással (oltási igazolással vagy 24 óránál nem régebbi negatív teszttel) voltak látogathatóak.  

A kormány jelezte, hogy a diszkók tulajdonosainak kártérítést fizet a következő négy hét bevételkiesése miatt. Az érdekeltek azonban kifogásolják, hogy más terekben továbbra is engedélyezett az ünneplés, illetve a fiataloknak a bulizás.

2021. december 8.

Ausztriában a régiók szakaszosan nyitnak

A hétvégén véget ér a sorban negyedik általános lezárás. Az újranyitás régiónként különbözik majd. Burgenland, Tirol, és Vorarlberg tartományokban kevesebb lesz a korlátozás, mint a többi régióban. 

December 11-én éjfélkor véget ér a Lockdown az oltottak és a betegségből gyógyultak számára. A nem beoltott és nem gyógyultnak számító személyekre továbbra is vonatkozik a kijárási korlátozás. A nyitásnál az eddig megszokott módon járnak el: A szövetség határozza meg a nyitás alapfeltételeit, a tartományok pedig saját korlátozásokkal, szabályokkal bővíthetik az országos előírásokat.

December 12-től kiterjesztik a FFP2-es maszkviselési kötelezettséget a zárt terekre és a tömegközlekedésre. A boltokat és a testközeli szolgáltatásokat a 2-G-szabály betartásával látogathatják az ügyfelek. Ez alól kivételt képeznek a szupermarketek és a gyógyszertárak. A vendéglátóegységeket szintén csak a 2-G-szabálynak megfelelően és helyszíni regisztrációt követően lehet látogatni, valamint az asztal elhagyása esetén FFP2-es maszkot kell viselnie a vendégeknek. A vendéglátóhelyek legfeljebb 23:00 óráig tarthatnak nyitva.

Rendezvények esetében beltéren 25 fő, szabadtéren 300 fő a látogatók számának felső határa. Nem nyithatnak az éjszakai vendéglátóegységek és az Apres-Ski sem megengedett. Nem kell maszkot viselni a sportlétesítményekben a sporttevékenységek végzése közben és a távolságtartás sem előírás már. A szállodák a 2-G-szabály szerint fogadhatnak vendégeket, akiknek a szállodai szobán kívül FFP2-es maszkot kell viselniük. Kijelölt ülőhely nélküli kulturális rendezvényeken legfeljebb 25 látogató vehet részt. Az ültetett nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényeken legfeljebb 2.000 fő a megengedett látogatói szám. 

A jövőben tartományonként eltérőek lehetnek a járványügyi előírások. Míg Burgenland, Tirol és Vorarlberg vasárnap teljesen megnyit, addig Alsó-Ausztriában, Salzburg tartományban és Stájerországban csak december 17-én nyithatnak ki a vendéglátóhelyek és a szállásadók. Felső-Ausztriában is csak ezen a napon ér majd véget a Lockdown. Bécsben december 20-ig még biztosan zárva maradnak az éttermek és a szállodák. Karintia csütörtökön dönt a nyitást követő előírásokról.

2021. november 26.

Koronavírus - Olaszországban oltáshoz kötöttek több, turistákat érintő szolgáltatást

Szigorúbb járványintézkedéseket vezetnek be a karácsonyi időszakban az oltás nélküliekkel szemben, akik negatív teszttel sem használhatják a tömegközlekedési eszközöket, nem léphetnek be szállodákba, bárokba és edzőtermekbe.

A szigorítás országosan egyelőre december 6-tól január 15-ig lesz érvényben.

Bizonyos szolgáltatások igénybevételéhez - a korábbi gyakorlattal ellentétben - az oltást nem lehet tovább negatív teszttel kiváltani: kötelezőnek számít a legalább egy adag vakcina felvételét bizonyító védettségi igazolás, melynek érvényessége egy évről kilenc hónapra csökkent.

Október közepén vezették be a védettségi igazolás (Green Pass) használatát, amelyet kötelezővé tettek a munkahelyeken. Azóta védettségi igazolással lehet a vendéglátóhelyek belső termeiben helyet foglalni, múzeumba, színházba, edzőterembe, stadionba menni, valamint az igazolás kötelező a nagysebességű vasútjáratokon is. A védettséget a negatív teszteredmény vagy a betegségből történt felgyógyulás is bizonyította.

A mostani szigorítás újdonságának számít, hogy a védettségi igazolást az oltáshoz köti (Super Green Pass), és a beoltottakat részesíti előnyben. A 48 órán keresztül érvényes negatív PCR- vagy antigén gyorstesztet továbbra is elfogadják munkavégzés esetén, de nem lesz elegendő a metrón utazáshoz, az étterembe, moziba, múzeumba vagy diszkóba történő belépéshez, és kötelező lesz a szállodai szoba elfoglalásához is.

December 6-tól kötelező lesz az oltást bizonyító, új típusú védettségi igazolás felmutatása a városi tömegközlekedési eszközökön, valamint a regionális vonatokon, a szállodákban, vendéglátóhelyeken, diszkókban, tömeges nyilvános eseményeken, valamint az edzőtermek és más sportlétesítmények öltözőibe történő belépéskor. Az ellenőrzéseket szigorítják.

A római belügyminisztérium közölte, hogy december 6-tól "szoros ellenőrzést" indít el az oltatlanok kiszűrésére a vendéglátóhelyeken éppúgy, mint a tömegközlekedési eszközökön. Ha valaki a legalább egy adag oltás felvétele vagy a betegségből történt felgyógyulás igazolása nélkül száll buszra, megy moziba, vagy étterem belső terében fogyaszt, ezer euróig terjedő bírságot kockáztat.

Szigorítják a külföldről repülőtereken, vasútállomásokon, kikötőkön keresztül érkezők ellenőrzését, valamint szúrópróbaszerűen ellenőrzik az olasz határokon gépjárművel átlépőket is.

2021. november 25.

A francia kormány nem tervez lezárást, kijárási tilalmat, de szigorítja a védettségi igazolás feltételeit

A francia kormány a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt nem tervez sem lezárást, sem kijárási tilalmat, de szigorítja a védettségi igazolás feltételeit. A védettségi igazolás kiadását január 15-től három oltáshoz kötötték mindenki számára.

A prefektusok kötelezővé tehetik a maszkviselést kültéri rendezvényeken, például a karácsonyi vásárokon, ahol a védettségi igazolást is be kell mutatni.

A maszkviselési kötelezettség zárt helyeken több mint egy éve folyamatosan érvényben van.

A védettségi igazolás érvényességéhez az oltatlanoknak vagy csak egy adag oltással rendelkezőknek ezentúl 24 óránál nem régebbi tesztet kell majd bemutatniuk az eddigi 72 óra helyett.

A védettségi igazolás érvényességét január 15-től a kormány a harmadik oltáshoz köti minden 18 éven felüli személy számára, a 65 éven felüliekre már december 15-től vonatkozik ez a szabály. A második oltás után hét hónappal érvényét veszti az oltási igazolás, amennyiben a tulajdonosa nem igényelte a harmadik adagot.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy negatív tesztet) a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken kötelező bemutatni, így a vendéglátóipari helyiségekben, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.

2021. november 25.

30 szükségállapot lesz Csehországban

Csehországban csütörtök éjféltől 30 napos szükségállapotot hirdetett ki a kormány.

A kormány döntése alapján, péntektől kezdve Csehországban este tíztől reggel ötig zárva lesznek a vendéglők, a bárok és a klubok. A bevásárlóközpontokban bezárnak a vendéglátóegységek, és ételt csak elvitelre adhatnak majd ki. Minden közterületen tilos lesz az alkoholfogyasztás.

Betiltották a karácsonyi vásárok, piacok megrendezését is, a karácsonyfák és a halak árusításának kivételével. Az egész évben üzemelő vásárok, piacok azonban továbbra is nyitva maradnak.

A kulturális és sportrendezvényeket ezentúl legfeljebb ezer személy tekintheti meg, másféle rendezvényeken - társasági összejövetelek, bálok - a résztvevők maximális számát száz főben korlátozták. A temetéseken való részvétel nincs korlátozva.

A tömeges rendezvények résztvevőinek kötelezően be kell mutatniuk a Covid-19 elleni oltás felvételéről szóló igazolást, illetve, hogy a betegségen hat hónapnál nem régebben átestek.

2021. november 24.

Kéthetes országos karantént rendeltek el Szlovákiában

Kéthetes országos karantént rendeltek el csütörtöktől Szlovákiában, hogy megfékezzék a világszerte leggyorsabban ott terjedő Covid-19-járványt. A kórházakban ápolt koronavírusos paciensek száma elérte a kritikus szintet, és továbbra is alacsony a népesség átoltottsága.

A kormány csütörtöktől három hónapra szükséghelyzetet rendelt el, amelynek értelmében két hétre kijárási tilalmat is bevezetnek, ez alól kivételt képez a munkába járás (munkáltatói igazolással, az oltatlanok és a betegségen át nem esettek számára kötelező ingyenes teszttel), iskolába járás, az alapvető fogyasztási cikkek és szolgáltatások beszerzése, illetve az oltóhelyre, illetve tesztelésre való elmenetel. A kormány határozottan ajánlja a távmunkát

A korlátozások - amelyek egyebek mellett az éttermeket és a nem alapvető szükségleteket kielégítő cikkeket árusító üzleteket érintik - az oltottakra és a nem oltottakra egyaránt vonatkoznak. Az iskolák nyitva maradnak, és kötelezővé kívánják tenni a teszteket bennük.

Az intézkedések a külföldről beutazókra is kötelezőek.

Az Our World in Data című tudományos online kiadvány szerint Szlovákiában nő a leggyorsabban a világon az új fertőzöttek száma a lakosság számához viszonyítva: az elmúlt héten 1 millió lakosra 13 080 fertőzött jutott. Szlovákia után a lista élén több más európai ország áll.

2021. november 23.

Szigorú intézkedések Németországban

A koronavírus-járvány negyedik hullámának erősödése miatt a mindennapi élet egyre több területéről tiltják ki a vírus okozta betegség (Covid-19) elleni oltást elutasító embereket Németországban. A berlini városvezetés keddi döntése szerint az oltatlanok hamarosan a boltok nagy részéből is kiszorulnak.

A tartományi rangú főváros kormánya (szenátus) az új típusú koronavírus  (SARS-CoV-2) terjedése elleni védekezésről szóló rendeletének új, sorban a 11. módosításával bevezette, hogy az oltatlanok november 27-től az alapellátást kivéve nem vehetnek részt a kiskereskedelemben.

Ez azt jelenti, hogy vásárolhatnak például a kisboltoktól a szupermarketekig valamennyi élelmiszer-üzletben, a gyógyszertárakban, a háztartási boltokban, és a drogériákban is, de nem kereshetnek fel a többi között cipőboltot, ékszerüzletet és barkácsáruházat.

Kitiltják az oltatlanokat a szállodákból és egyéb kereskedelmi szálláshelyekről, és a felnőttoktatás teljes intézményrendszeréből is, így például a népfőiskolákról, a zeneiskolákból és az autósiskolákból.

Berlinben és Brandenburgban egy sor más szabály is korlátozza az oltatlanok mozgásterét, szabadságát. Nem járhatnak például vendéglőbe, moziba és fodrászhoz.

Az előírások a védekezési rendszer alapját országszerte jelentő 2G-szabályra épülnek, amelynek elnevezését két szó, a beoltott és a gyógyult német megfelelőjének (geimpft, genesen) kezdőbetűjéből képezték. A szabály előírja, hogy csakis a Covid-19 elleni védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek tartózkodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok pedig friss negatív vírusteszt birtokában sem.

A 2G enyhébb változata a 3G-szabály, miszerint a letesztelt (getestete) emberek, vagyis friss negatív vírusteszt lelettel rendelkező oltatlanok is részt vehetnek a közösségi életben. A 2G szigorított változata a 2G-plusz-szabály, amely az oltottak és a gyógyultak belépését, részvételét is friss negatív teszthez köti.

Kedden több más tartományban is szigorításokról döntöttek. A legsúlyosabb helyzetben lévő tartományok különösen szigorú, nemcsak az oltatlanokat, hanem mindenkit sújtó szabályokat hozott. Így például a türingiai kormány ülése után közölték, hogy be kell zárni a szórakozóhelyeket, a karácsonyi vásárokat, a vendéglők pedig csak 22 óráig tarthatnak nyitva. Hasonló intézkedésekről döntöttek a napokban a szomszédos Bajorországban és Szászországban is. Ez a három tartomány szenvedi meg leginkább a járvány negyedik hullámát.

Másutt, a többi között Észak-Rajna-Vesztfáliában, Hamburgban és Szász-Anhaltban egyelőre csak a 2G-szabály alkalmazásának kiterjesztéséről, vagyis az oltatlanok mozgásterének további szűkítéséről döntöttek.

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play