Friss információk az utazási korlátozásokról

2022. május 13.

print MTI/Hetedhétország.hu

Friss információk az utazási korlátozásokról

A koronavírus járvány miatt nehéz eligazodni, hogy éppen hová, milyen feltételekkel lehet utazni. Hírösszeállításunkban igyekszünk a legaktuálisabb információkat megosztani.

2022. május 17.

Spanyolország még nem oldotta fel az utazási korlátozásokat

A légi, vagy vízi úton érkező uniós turisták oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszteredménnyel is beléphetnek Spanyolországba. 

2022. május 13.

Megszűnik a 3G-szabály Ausztriában

Ausztria feloldja a világjárvány miatt bevezetett valamennyi beutazási szabályt. Hétfőtől már nem szükséges 3G igazolvány az Ausztriába való belépéshez. Így a világ minden országából ismét minden feltétel nélkül lehet belépni - ez áll az Egészségügyi Minisztérium által ma közzétett új belépési rendeletben. 

2022. május 12.

Ausztria meghosszabbítja az ellenőrzést a magyar határon

Ausztria legalább fél évvel meghosszabbítja a 2015-ös menekültválság során a szlovén és magyar határán bevezetett ellenőrzést.

Gerhard Karner belügyminiszter erről szóló rendelete 2022. május 12-én, csütörtökön nulla órakor lép hatályba és 2022. november 11-ig tart, amikor szükség esetén meg kell majd hosszabbítani.

Ausztria a határellenőrzés folytatásának indokaként a másodlagos migrációt, vagyis az uniós tagországok közötti vándorlást, valamint az Európai Unió külső határainál kialakult helyzetet, illetve a terrorizmus és a szervezett bűnözés fokozódó veszélyét hozta fel az Európai Bizottságnak adott tájékoztatásában.

Az Európai Bíróság április 26-i döntése kimondja, hogy az uniós tagállamok csak akkor végezhetnek határellenőrzéseket, ha "a közrendet vagy a belső biztonságot súlyos veszély fenyegeti". A bíróság szerint Ausztria valószínűleg már 2017-ben nem tudta bizonyítani, hogy fennállna az ellenőrzéshez szükséges, a közrendet fenyegető súlyos veszély.

Az osztrák belügyminiszter szerint óriási belbiztonsági kihívás elé állította Európát az ukrajnai háború. Különösen veszélyes fejlemények figyelhetők meg az emberkereskedelemben. "Ezért van szükségünk a külső határok erőteljes védelmére. Rendkívül fontos, hogy a jövőben szükség esetén a belső határellenőrzés is lehetséges legyen. Ezt az új schengeni kódexben is rögzíteni kell" - fogalmazott Gerhard Karner.

Az osztrák belügyminiszter intézkedése az osztrák-szlovén és az osztrák-magyar határt érinti.

2022. május 4.

Törökország enyhíti az utazási korlátozásokat

Nagyrészt megszűnt a maszkkötelezettség, már csak a tömegközlekedésre és az egészségügyi létesítményekre vonatkozik.

Korábban a hatóságok már eltörölték a beutazáshoz legutóbb szükséges online űrlapot: a QR-kódra most már nincs szükség. Ezenkívül minden szabadidős tevékenység ismét korlátozások nélkül lehetséges.

A beutazásnak azonban még mindig vannak bizonyos feltételei - a legegyszerűbb a teljesen beoltott utazók számára. Az EU digitális Covid tanúsítványát (QR-kóddal) elismerik, negatív tesztet nem követelnek meg tőlük.

A tizenkét évesnél idősebb oltatlan utazóknak negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk, amely a belépéskor nem lehet 72 óránál régebbi. Alternatívaként negatív antigénvizsgálat is lehetséges. Érkezéskor nem lehet 48 óránál régebbi.

2022. május 3.

Szerbiában megszüntették a határátlépéssel kapcsolatos összes korlátozást

Szerbiában keddtől megszűnt minden olyan intézkedés, amely az országba történő belépésre vonatkozik a koronavírussal összefüggésben, azaz bármely országból érkező bármilyen állampolgár negatív teszt vagy oltási igazolás nélkül léphet be Szerbiába.

A belépéskor történő oltási igazolás vagy negatív koronavírusteszt felmutatási kötelezettségét korábban a szerb és az uniós állampolgárok esetében szüntették meg, illetve azt is figyelembe vették, hogy milyen a járványhelyzet abban az országban, ahonnan az utazó érkezett.

Szerbiában korábban már jelentősen enyhítettek a koronavírus-járvánnyal összefüggő intézkedéseken, a maszkviselés zárt térben viszont még mindig ajánlott, az egészségügyi intézményekben pedig kötelező.

2022. május 2.

Korlátozás nélkül be lehet utazni Horvátországba

Horvátországban május 1-jétől megszűnt minden beutazásra vonatkozó járványügyi korlátozás - közölte a horvát belügyminisztérium hétfőn.

A határátlépésre a koronavírus-járvány előtti feltételek érvényesek: egyebek között a schengeni határellenőrzési kódex és a külföldiekre vonatkozó törvény által előírt követelményeknek kell megfelelni.

Zágráb április elején enyhített a határátlépési szabályokon. Az európai uniós állampolgárok azóta korlátozások nélkül léphetnek be Horvátországba, ez vonatkozik az Ukrajnából érkező menekültekre is. Más, nem uniós állampolgároknak rendelkezniük kellett védettségi igazolással, de nem kellett megindokolniuk jövetelük célját. Most ezt a rendeletet is feloldották.

Az országban még a húsvéti ünnepek előtt megszűntettek minden más járványügyi intézkedést is. 

2022. május 1.

Május 1-től korlátozás nélkül lehet utazni Görögországba, Bulgáriába, Litvániába

Litvánia: A litván hatóságok bejelentették, hogy május 1-től minden utazó korlátozásmentesen léphet be az országba. Az utazóknak a továbbiakban nem kell kitölteniük az Országos Népegészségügyi Központ kérdőívét.

Görögország: Görögország május 1-től megszüntette a beutazási korlátozásokat. Az utazók korlátozások nélkül, szabadon léphetnek be Görögországba.

Bulgária: Május 1-jétől az utazók a COVID-19 világjárvány előtti időszakhoz hasonlóan oltási, gyógyulási vagy tesztelési igazolások bemutatása nélkül utazhatnak Bulgáriába.

2022. április 29.

Az olasz határon május végéig fel kell mutatni az oltási vagy védettségi igazolást

Május elsejétől az Olaszországba belépőknek nem kell többé kitölteni a járványelőírások miatt az adataikat rögzítő online űrlapot, május végéig azonban igazolni kell oltottságukat, amit negatív teszttel válthatnak ki.

A szállodafoglaláshoz sem szükséges már az oltási vagy védettségi igazolás.

A külföldről érkezőknek május elsejétől nem kell többé kitölteni az eddig szükséges online adatrögzítő űrlapot. A beutazáshoz azonban május végéig szükség van a legalább egy oltás felvételét bizonyító igazolásra, vagy negatív teszteredményre. Az igazolást vagy tesztet jelenleg is az olasz határokon szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

Szabadtéren már most sem kötelező a maszkhasználat. Május elsejétől június 15-ig továbbra is FFP2 típusú maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, köztük a buszokon, metrón, vonatokon és hajókon is, valamint az iskolákban, a mozikban, színházakban, más benti tömegrendezvényeken, valamint a kórházakban és más egészségügyi intézményekben, idősotthonokban.

2022. április 29.

A Németországba utazóknak május végéig kötelező a 3G-szabály

A német szövetségi kormány május 31-ig meghosszabbította az országba történő beutazás járványügyi szabályainak érvényességi idejét. A beutazókra így továbbra is a 3G-szabály vonatkozik, tehát csak az oltás, a gyógyultság vagy negatív teszteredmény igazolásával lehet belépni az országba.

Németország az EU által engedélyezett oltásokat fogadja el, ezekből legalább két adag beadását kell igazolni (ugyanazon vagy különböző oltóanyagból). A teszt 48 óránál nem régebbi PCR- vagy antigénteszt lehet.

2022. április 28.

Svájc május 2-án feloldja a COVID-19 beutazási korlátozásokat minden utazó számára

Május 2-tól minden utazó, függetlenül a származási országtól, korlátozás nélkül léphet be Svájcba. Ettől az időponttól kezdve a Svájcba való beutazásra a szokásos szabályok lesznek érvényesek. Amint az új beutazási szabályok életbe lépnek, az utazóknak már nem lesz szükségük érvényes oltási vagy gyógyulási igazolásra.

Svájc korábban már feloldotta az összes hazai COVID-19 korlátozást. Április 1-je óta az utazóknak, valamint a svájci állampolgároknak nem kell arcmaszkot viselniük a különböző nyilvános helyeken, rendezvényeken és tömegközlekedési eszközökön.

2022. április 24.

Olaszországban eltörlik a védettségi igazolásokat

A jelenlegi járványhelyzet alapján az olasz egészségügyi tárca arról döntött, hogy május elsejétől eltörlik az oltási vagy védettségi igazolás használatát.

Tömegközlekedési eszközre, munkahelyre, üzletbe, zárt térbe bármilyen igazolás nélkül be lehet majd menni.

Ami a maszkhasználatot illeti: a jövő héten dől el, hogy fenntartják vagy eltörlik-e beltéren. Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár korábbi nyilatkozata szerint májusban még fenntarthatnák az FFP2 típusú maszk kötelező használatát a tömegközlekedési eszközökön, a hivatalokban, vagy ott, ahol nem lehet biztonságosan távolságot tartani egymástól.

2022. április 15.

Bulgária eltörölt minden COVID-19 követelményt a Magyarországról érkezők számára

A Lengyelországból, Csehországból, Romániából, Szlovákiából, Magyarországról, Törökországból, Szerbiából, Izraelből, Észak-Macedóniából és Egyiptomból érkezőknek már nem kell bemutatniuk a COVID-19-hez kapcsolódó dokumentumokat, például oltási, gyógyulási vagy vizsgálati bizonyítványt - jelentette be a bolgár külügyminisztérium.

A hatóság sajtóközleménye szerint az intézkedés április 13-án lép életbe, és május 15-ig marad érvényben, és része az ország COVID-19 korlátozásainak újbóli fokozatos megszüntetésének - írja a SchengenVisaInfo.com.

2022. április 15.

Görögország május 2-án feloldja a COVID-19 beutazási korlátozásokat

A világ minden tájáról érkező utazók hamarosan korlátozások nélkül léphetnek be Görögországba, mivel a görög hatóságok úgy döntöttek, hogy eltörlik a COVID-19 korlátozást.

Minden utazó mentesül az alól, hogy érkezéskor érvényes oltási, gyógyulási igazolást vagy negatív tesztet mutasson be.

Ezen túlmenően a belföldi COVID-19 korlátozások is megszűnnek. Ez azt jelenti, hogy az utazóknak engedélyezik a belépést bárokba, kávézókba, éttermekbe és egyéb rendezvényekre anélkül, hogy érvényes COVID-19 igazolással kellene rendelkezniük.

Görögország a belépési szabályok feloldásáról szóló döntését a nyári szezon küszöbén hozta meg. Megjegyezték azonban, hogy szeptember végére ismét bevezethetik a belépési korlátozásokat.

A fent említetteken kívül Görögország már feloldotta az utasnyilvántartási űrlap kitöltésére vonatkozó követelményt. Március 15. óta minden utazónak, függetlenül a származási országtól, engedélyezték a belépést Görögországba, még akkor is, ha nem rendelkezik ezzel a nyomtatvánnyal.

2022. április 12.

Málta enyhíti a beutazási korlátozásokat

A COVID-19 betegségből meggyógyult utazók, valamint azok, akik PCR-teszt negatív teszttel rendelkeznek, mostantól további beutazási szabályok nélkül léphetnek be Máltára, mivel az utóbbi hatóságai úgy döntöttek, hogy enyhítik a korlátozásokat.

Eddig az utazók csak akkor léphettek korlátozások nélkül Máltára, ha érkezésükkor érvényes oltási igazolást mutattak be.

Miután azonban a hatóságok a jelenlegi helyzetet figyelembe véve arra a következtetésre jutottak, hogy a COVID-19 betegség már nem okoz súlyos egészségügyi következményeket, úgy döntöttek, hogy enyhítik a beutazási szabályokat.

Mostantól minden olyan személy, aki érvényes gyógyulási igazolással vagy PCR-teszt eredményével (amelyet legfeljebb 72 órával az érkezés előtt kell elvégezni) rendelkezik, ugyanolyan szabályok szerint léphet be az országba, mint azok, akiket beoltottak.

A beutazási szabályok megkönnyítése mellett a beutazó utasok számára Málta már feloldotta a COVID-19 belföldi korlátozásainak egy részét is. Április 10-e óta az utazóknak és a máltai állampolgároknak már nem kell érvényes oltási igazolványt felmutatniuk, ha különböző nyilvános helyekre és rendezvényekre lépnek be.

2022. április 7.

Szabad a beutazás Horvátországba

Megszűnik a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt korlátozások zöme Horvátországban: nem kell oltási igazolást felmutatni az intézményekben és a határátlépésnél, valamint néhány kivétellel védőmaszkot sem kell viselni zárt nyilvános helyeken.

Az európai uniós állampolgárok korlátozások nélkül léphetnek be Horvátországba, ez vonatkozik az Ukrajnából érkező menekültekre is. Más, nem uniós állampolgároknak rendelkezniük kell védettségi igazolással, de nem kell többé megindokolniuk jövetelük célját.

2022. április 3.

Olaszországban véget ért az egészségügyi veszélyhelyzet, oldják a korlátozásokat

Véget ért a 2020 januárjában bevezetett egészségügyi veszélyhelyzet Olaszországban, amelynek megszűnésével már nem kötelező az oltottsági igazolás a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, hivatalokban és a szállodákban sem péntektől.

Április elsejével több helyszínen eltörölték az oltási igazolás kötelezettségét: mostantól anélkül lehet belépni az üzletekbe, a közhivatalokba, a postára és a bankba. Nem szükséges az oltási igazolás a városi tömegközlekedési eszközökön, a múzeumokban, valamint a vendéglátóhelyek szabadtéri részein sem. Semmilyen oltási vagy más védettségi igazolás nem kell a szállodákban és más szálláshelyeken.

Április végéig továbbra is kötelező az úgynevezett erősített oltási igazolás (Super Green Pass) felmutatása - 12 éves kortól - a zárt edzőtermekben, uszodákban, konferenciákon, csoportos ünnepeken és rendezvényeken, tömeges kulturális eseményeken, diszkókban, mozikban, színházakban, és az egészségügyi intézetekben.  A Super Green Passhoz az utolsó oltás érvényessége nem haladhatja meg a 120 napot. Az emlékeztető oltás esetében nincsen határidő, tehát az a turista, aki esetleg már tavaly ősszel felvette a harmadik oltást, érvényes igazolással bír.  

A vendéglátóhelyek zárt tereiben, szabadtéri előadásokon, nyitott stadionokban, repülőgépeken, vonatokon, hajókon, turistabuszokon elegendő az úgynevezett "egyszerű" oltási igazolás (Green Pass), amely legalább egy oltás felvételét bizonyítja, a betegségből történt gyógyulást, vagy negatív teszteredményt.

Zárt térben, valamint szabadtéri csoportos és tömegeseményeken továbbra is kötelező az Ffp2 típusú maszk viselése, amelyet minden tömegközlekedési eszközön, az üzletekben, mozikban, színházakban, sportcsarnokokban, nyitott stadionban is viselni kell.

Májustól várhatóan minden korlátozást eltörölnek.

2022. április 2.

Lengyelország eltörölte a beutazási korlátozásokat

Lengyelország március 28-tól megszüntetett minden korábbi, az országba történő beutazásra vonatkozó járványügyi korlátozást, a zárt helyeken kötelező maszkviselést, illetve a fertőzöttekkel érintkezőkre vonatkozó karanténszabályokat.

Március 28-tól csak az egészségügyi létesítményekben kell beltéren maszkot hordani, az otthoni elkülönítést és karantént is eltörölték mind a fertőzöttekkel együtt élő személyek, mind a Lengyelországba belépő külföldiek számára, akiknek nem kell se oltási igazolást, se teszteredményt bemutatni.

2022. március 31.

Nyárig tilos a kirándulás két olasz tartományban

Olaszország észak-nyugati régióiban lezárták az erdőket sertéspestis miatt. A rendelkezés hat hónapig érvényes.

Liguria és Piemont tartományban betiltották a vadászatot, az erdei kirándulást és a gombaszedést is az afrikai sertéspestisben elpusztult vaddisznók miatt.

A római egészségügyi tárca rendelkezése az egymással szomszédos északnyugat-olaszországi tartomány száztizennégy önkormányzatának területét érinti. Még az erdőkben való kerékpározás is tiltólistára került.

Az afrikai sertéspestist (ASP) egy közúton elgázolt vaddisznó tetemében azonosították Piemontban. Gócpontnak a liguriai Genova és Savona közötti térséget tartják, ahol ezidáig nyolc vaddisznó tetemet találtak.  

Az afrikai sertéspestis vírus okozta fertőző betegség, amely Európában a házisertés- és a vaddisznóállományban pusztít. A megbetegedett állatok majdnem kivétel nélkül elpusztulnak, de az emberre nem jelent egészségügyi kockázatot.

2022. március 23.

Hollandia eltörli a beutazási korlátozásokat

Március 23-tól Hollandiában eltörlik a digitális Covid-igazolvány használatát, így az országba történő beutazáshoz már nem lesz szükség sem oltási igazolvány, sem pedig negatív teszteredmény bemutatására.

Március 23-tól az EU-ból, illetve a schengeni térségből Hollandiába utazóknak már nem kell tesztet, gyógyultsági vagy oltási igazolást felmutatniuk a beutazáshoz, az egészségügyi nyilatkozat kitöltése azonban továbbra is kötelező. Az EU-tagállamok azon állampolgárai számára, akik az EU-n és a schengeni térségen kívüli országokból utaznak Hollandiába, szintén megszűnnek a beutazási korlátozások. 

2022. március 19.

Csehország eltörölte a beutazási korlátozásokat az EU-ból érkezők számára 

Egy cseh egészségügyi minisztériumi rendelet március 18-án azonnali hatállyal eltörölte a regisztrációra, védettségi igazolásra és tesztkötelezettségre vonatkozó beutazási szabályokat az EU-ból és több más európai országból érkező látogatók számára.

Az országba történő belépéshez immáron sem teszt, sem oltási igazolás, sem a betegségen történő átesettség igazolása nem szükséges.

2022. március 18.

Franciaország enyhített a beutazási szabályokon

A francia belügyminisztérium által közölt adatok szerint Magyarország jelenleg zöld listán van.

Azok az utazók, akik a zöld listán szereplő országok valamelyikéből érkeznek, mentesülnek a tesztelési és karanténkötelezettség alól. A minisztérium kifejti, hogy a „biztonságos területekről” érkezők korlátozásmentesen léphetnek be Franciaországba, amennyiben bemutatják az érvényes oltási bizonyítványt. A szputnyikosok azonban továbbra sem számítanak oltottnak.

A beoltott utazókon kívül a zöld listán szereplő országokból a be nem oltott utazók is beléphetnek Franciaországba utazási céllal. Azok a be nem oltottak, akik zöld országból érkeznek Franciaországba, érvényes gyógyultsági igazolást vagy a közelmúltban elvégzett negatív vizsgálati eredményt mutathatnak be a korlátozásmentes beutazás érdekében.

A gyógyultsági igazolás elismerése érdekében az okmánynak igazolnia kell, hogy a birtokosa az elmúlt hat hónapban felépült a vírusból. Ami a negatív COVID-19 tesztet illeti, Franciaország mind a PCR-t, mind a gyors antigéntesztet elfogadja beutazáskor. A PCR tesztet 72 órán belül, az antigén gyorstesztet az érkezés előtt 48 órán belül kell elvégezni.

A magyar védettségi igazolványt nem fogadják el: az igazolásnak tartalmaznia kell az oltás fajtáját és a beadások időpontját, de az EESZT oldalról letölthető Uniós digitális Covid-igazolvány megfelelő.

2022. március 18.

Megszűnt minden beutazási korlátozás az Egyesült Királyságban

2022. március 18-án megszűnt pénteken a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt összes beutazási korlátozás az Egyesült Királyságban.

A brit kormány által bejelentett intézkedés értelmében brit idő szerint hajnali 4 órától - közép-európai idő szerint 5-től - a külföldről érkezőknek nem kell kitölteniük az utasazonosító űrlapot (passenger locator form), és senkinek nem kell koronavírustesztet végeztetnie.

A tesztelési kötelezettség teljes eltörlése azokra a beutazókra is vonatkozik, akiknek nincs teljes körű oltásuk a koronavírus ellen.

A koronavírus elleni teljes körű beoltottságot a brit kormány jelenlegi meghatározása szerint két beadott oltási adag, illetve az egykomponensű Janssen-vakcinából értelemszerűen egy beadott dózis jelenti.

A brit kormány jelenleg a Covaxin, a Moderna, a Janssen, a Novavax (Nuvaxovid és Covovax), az Oxford/AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech, valamint a kínai Sinopharm és Sinovac oltóanyagait ismeri el.

A nem teljesen beoltottaknak eddig az indulás előtti két napban elvégzett koronavírusteszt negatív leletét kellett felmutatniuk ahhoz, hogy beléphessenek az Egyesült Királyságba, és az érkezés utáni második nap végéig is el kellett végeztetniük egy PCR-tesztet.

Péntektől ezek az előírások is megszűntek, vagyis immár azoknak sem kell az indulás előtt és az érkezés után koronavírus-szűrést végeztetniük, akik a brit kritériumok alapján nem számítanak teljes körűen beoltottaknak.

A hivatalos indoklás szerint a döntés megfelel a brit kormány nemrégiben ismertetett stratégiájának, amelynek alaptétele az, hogy a továbbiakban az egyéni szabadságjogok korlátozása nélkül kell együtt élni a koronavírussal.

2022. március 16.

Március 15-től regisztráció nélkül utazhatunk Görögországba

Nem kell kitölteni a kontaktkövetéshez használt, Passenger Locator Form elnevezésű nyomtatványt a Görögországba utazóknak.

2022. március 12.

Románia nem kötelezi már digitális adatlap kitöltésére a beutazókat

Nem szükséges ezentúl kitölteniük a Romániába utazóknak a PLF (Passenger Locator Form) digitális járványügyi adatlapot.

A Románia által tavaly december 20-án bevezetett, online elérhető űrlapon az utas nevére, romániai elérhetőségére, a járműre és az esetleges útitársakra vonatkozó információkat kellett megadni, hogy a hatóságok adott esetben megtalálják és figyelmeztethessék azoknak az útitársait, akikről a határátlépés után kiderül, hogy koronavírussal fertőzöttek.

A bukaresti kormány február elején felmentette az adatlap kitöltésének kötelezettsége alól a határt gyakran átlépő hivatásos járművezetőket és ingázókat, a PLF kitöltésének elmulasztásáért kirótt bírságokat pedig 2000 lejről (150 ezer forint) 500 lejre csökkentette.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a bukaresti kormány rendelkezése csakis a Romániába belépő utasokra vonatkozik, de vannak még olyan országok, amelyek továbbra is igénylik a PLF kitöltését beutazáskor.

2022. március 11.

Korlátozás nélkül lehet Montenegróba utazni

Eltöröltek minden intézkedést, amely eddig érvényben volt a Montenegróba történő belépéshez, tehát ezentúl sem oltási igazolásra, sem tesztre nincs szükség ahhoz, hogy valaki az Adria-parti országba látogasson. Az intézkedés pénteken lépett életbe, és egyelőre két hétre szól, de ha a járványhelyzet továbbra is kedvezően alakul, meghosszabbítják.

Az oltási igazolások használatát is megszüntetik, ezentúl minden vendéglátó- és szórakozóhely, minden kulturális és sportesemény is igazolás nélkül látogatható.

2022. március 5.

Írország eltörölte a beutazási korlátozásokat

Március 6-tól az Írországba utazóknak érkezéskor nem kell bemutatniuk oltási, vagy gyógyulási igazolást vagy negatív PCR-teszteredményt. Nincs már érkezés utáni teszt- és karanténkötelezettség sem. A beutazóknak az utasnyilvántartó űrlapot (PLF) sem kell kitölteniük ezentúl.

Korábban Izland, Norvégia és Szlovénia jelentette be, hogy az országba történő belépés követelményei visszatérnek a pandémia előtti állapothoz, azaz a belépéshez többé nincs szükség sem az oltottságot, sem a fertőzésen való átesettséget, sem a negatív teszt meglétét igazolni.

2022. február 21.

Szlovéniába szabadon be lehet utazni

Szlovéniában újabb enyhítésekről döntött a kormány: néhány kivétellel megszüntetik a Covid-igazolványok használatát, és eltörlik a tesztelési kötelezettséget.

Marad azonban a maszk viselésének kötelezettsége zárt nyilvános helyeken.

A kormány szombattól változtatott a beutazás szabályain is. Szlovéniába karanténkötelezettség nélkül is be lehet utazni, miután a kormány eltörölte azt az intézkedést, mely szerint a koronavírusos fertőzöttel érintkezőknek karanténba kell vonulniuk.

2022. február 16.

Szlovákiában már negatív teszttel is igénybe vehetők a szállodai szolgáltatások

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) intézkedése szerint szerdától már nemcsak az oltottak és a betegségen átesettek, hanem a negatív vírusteszttel rendelkezők is igénybe vehetik a szállodai szolgáltatásokat, február végétől pedig megkezdődik a koronavírus terjedése miatt hozott korlátozások szélesebb körű feloldása.

A szállodai szolgáltatások igénybevételére vonatkozó korlátozások feloldása egyaránt vonatkozik a negatív PCR-, illetve az antigén tesztet felmutatni tudókra.

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Eduard Heger miniszterelnök a pozsonyi kormány szerdai ülése előtt arról tájékoztatott, hogy február 28-tól megkezdik a koronavírus terjedése miatti korlátozó intézkedések két szakaszban történő feloldását.

Az első szakaszban, február végétől, megszüntetik az üzletek és a szolgáltatóhelyek úgynevezett "belépési rendszerét", vagyis azt a megkülönböztetést, hogy egyes helyekre kik léphetnek be. A jelenleg hatályos rendszerek egyike az úgynevezett OP, amelybe az oltottak vagy a betegségen átesettek tartoznak, a másik pedig az OTP, amely rajtuk kívül a negatív teszttel rendelkezők számára is lehetővé teszi a belépést.

A kormányfő bejelentése szerint ugyancsak február végétől éjfélig meghosszabbítják a vendéglátóhelyek lehetséges nyitvatartási idejét, és megemelik az alacsony és a közepes veszélyességi kategóriába sorolt rendezvényeken történő részvételi létszám felső határát.

A korlátozások feloldásának második szakasza március 28-tól lép érvénybe. Ebben a szakaszban megszűnnek a rendezvények résztvevői létszámára, illetve a nyitvatartásra vonatkozó korlátozások, és módosulnak a maszk viselésére vonatkozó előírások is. Ez utóbbi részleteiről egyelőre nem adtak tájékoztatást.

2022. február 12.

Szputnyik, síelés, Ausztria: Tipp egy minisztertől

Ha miniszter vagy és Szputnyikkal oltottak, már nyílik is az osztrák határ.

Szijjártó Péter idén ismét Obertauernben tölti a téli szünetet, évek óta az ötcsillagos Cinderella hotelben száll meg. Most élete első sífutóleckéjét veszi a síparadicsomban - vette észre a Kronen Zeitung.

Idén egy gond adódott csak, Szuptnyikkal oltották, majd harmadik oltásként egy Pfizert kapott. Sok honfitársunk van ezzel így.

Jelenleg Ausztria nem fogadja el a Szputnyik oltást, de Szijjártó külügyminiszter urat nem abból faragták, hogy feladja.

Hans Gruber szállodaigazgató megkérdezte a hatóságokat, hogy mi vonatkozik a miniszter síszünetére szállodájában, de nem kapott egyértelmű válaszokat.

Szijjártó ezután saját kezébe vette a dolgokat. A budapesti osztrák nagykövethez fordult, akitől megkapta a beutazáshoz szükséges zöld útlevelet.

A Salzburgtól alig 90 kilométerre délre, 1750 méter magasan fekvő Obertauern régóta a téli sport paradicsoma. A helység azóta még inkább híres, hogy a Beatles együttes itt forgatta 1965-ben Help című filmjének egyes jeleneteit.

2022. február 11.

Belgium feloldja az utazási korlátozásokat

A belgiumi beutazásra vonatkozó korlátozások megszűnnek a schengeni övezet országaiból érkező utasok esetében.

Az Európai Unión kívülről érkező utasoknak érvényes védettségi igazolvánnyal vagy 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük.

2022. február 9.

Spanyolország emlékeztető oltást ír elő a beutazáshoz

A spanyol egészségügyi minisztérium egy héttel, február 13-ig meghosszabbította az Európai Unió és a schengeni övezet többi országából érkezők számára az utazási korlátozásokat a járvány terjedése miatt.

Az európai kockázati területek listáját frissítve a tárca kifejtette, hogy a lista még egy hétig változatlan marad. A listán a következő EU/schengeni országok találhatók: Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Ciprus, Horvátország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Írország, Izland, Olaszország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Svédország.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy ha valaki olyan országból/zónából érkezik, amely a koronavírus járvány szempontjából kockázatosnak minősül és a fenti listán szerepel, annak az előzetes regisztráció elvégzése mellett az EU digitális Covid igazolás is szükséges a beoltottságról, a negatív teszteredményről vagy arról, hogy átesett a COVID-19 betegségen.

Schengenvisainfo cikke arra is felhívja a figyelmet, hogy február 1-je óta azoknak az utazóknak, akik nem kaptak COVID-19 emlékeztető dózist, figyelniük kell a védettségi igazolványuk érvényességére. A 2021. május közepe előtt beoltottaknak fel kell venniük az emlékeztető oltást, és meg kell újítaniuk az oltási bizonyítványukat, hogy korlátozásmentesen utazhassanak be Spanyolországba.

Spanyolország csak akkor fogadja el a koronavírus-antigénteszt negatív eredményét, ha azt az utazó az országba érkezése előtt 24 órán belül végezte, az eddigi 48 óra helyett.

A spanyol hatóságok besorolása szerint Magyarország jelenleg a kockázatos minősítésű küldőterületek listáján szerepel. Az ilyen országokból érkezőnek az előzetes regisztráció elvégzése mellett az EU digitális Covid-igazolás is szükséges a beoltottságról, a negatív teszteredményről vagy arról, hogy átesett a Covid-19 betegségen. A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint amennyiben a beutazó az unióban nem engedélyezett vakcinával (pl.: Szputnyik) van beoltva és harmadik emlékeztető oltásként a WHO vagy az EMA által engedélyezett vakcinát kapott, akkor az ezekről kiállított igazolás is megfelelő a beutazáshoz.

2022. február 3.

Sorra törlik el az országok a tesztkötelezettséget

Madeira

A madeirai hatóságok bejelentették, hogy a Covid-19 betegségből felgyógyult és a beoltott utazók számára megszűnt a tesztkötelezettség a sziget repülőterein és kikötőiben.

A madeirai repülőterekre érkezéskor az antigén gyorsteszt bemutatására vonatkozó követelmény nem vonatkozik azokra a személyekre, akik az elmúlt 90 napban gyógyultak ki a Covid-19 betegségből.

Ezenfelül mentesülnek a tesztelési szabály alól azok a személyek is, akiket teljesen beoltottak a jóváhagyott vakcinák valamelyikével. Az oltási igazolás érvényes a Madeirára való beutazáshoz, amennyiben a dokumentum igazolja, hogy a tulajdonos az AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Janssen, Sinovac, Szputnyik V vagy Sinopharm vakcina által szerzett védettséget.

Azoknak az utazóknak, akik a kétadagos oltási rendszerben csak az első oltási adagot kapták meg, de az elmúlt 90 napon belül megfertőződtek a vírussal, szintén nem kell beutazás előtt negatív tesztet felmutatniuk, és Madeirára érkezésükkor sem kell vizsgálatnak alávetniük magukat.

Ennek ellenére továbbra is mindenkinek ki kell töltenie az utasnyilvántartó (PLF) űrlapot, függetlenül az oltási státuszától. A nyomtatványt az érkezés előtt 48 órával kell kitölteni.

A beoltott és gyógyult utazókkal ellentétben a többi utazónak a beutazás előtt negatív tesztet kell bemutatnia, vagy az érkezéskor vizsgálatnak kell alávetniük magukat ahhoz, hogy engedélyezzék számukra a Madeirára történő beutazást.

Akik nem végezték el a kiindulási országukban az antigén tesztet, a repülőtérre érkezéskor kell azt megtenniük. A reptéri tesztelés ingyenes mind a portugál, mind a külföldi állampolgárok számára.

Rövid idő leforgása alatt másodszor enyhítette beutazási feltételeit a portugál autonóm régió. A madeirai hatóságok néhány napja jelentették be, hogy a Covid-19 betegségből felgyógyult és a beoltott utazók számára megszűnt a tesztkötelezettség a sziget repülőterein és kikötőiben.

A legújabb szabályok szerint pedig már az oltottság vagy gyógyultság igazolása nélkül is be lehet utazni Madeirára.

Portugália

Portugáliába sem kell már teszt a beutazáshoz.

A portugál kormány szerint az európai szabályokkal összhangban döntöttek, és az EU-s Covid-igazolvánnyal rendelkezők szabadon utazhatnak az országba. A döntés érvényességének kezdete egyelőre nem ismert, de a most megszüntetett korlátozás egyébként is csak február 9-ig lett volna érvényben. 

Dánia

Dánia február 1-jétől nem kér tesztet a védett beutazóktól, és ettől az időponttól a Sinopharmot is elfogadják.

Az érvényes oltási igazolvánnyal vagy a gyógyultság igazolásával rendelkező beutazóktól már nem kérnek negatív tesztet februártól. A védettségi igazolás nélkül beutazók számára a belépéstől számított 24 órán belül kötelező lesz a teszt, kivéve, ha fel tudnak mutatni a belépés előtt egy 48 óránál nem régebbi negatív antigéntesztet vagy egy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet.

Bővült az elfogadott vakcinák listája is: az EMA által elfogadott oltóanyagok mellett a WHO sürgősségi listáján szereplő oltóanyagok (köztük a Sinopharm) is felkerültek rá

Tunézia

Február 15-től nem kell előzetes teszt a hozzájuk érkező turistáknak, de szúrópróbaszerű ellenőrzés azért lesz a reptéren. Feloldják az éjszakai kijárási tilalmat is.

 • 18 év feletti, beoltott személyeknek már nem kell tesztet bemutatni a beutazásnál. Ezen személyeknek elegendő a lakóhely szerinti ország egészségügyi hatóságai által kiállított Covid-19 oltási igazolással rendelkezni.

• A be nem oltott, 6 év feletti utasok egy 48 óránál nem régebbi RT-PCR tesztet vagy 24 órás antigéntesztet kötelesek bemutatni a beutazásnál.

• Minden 6 évnél idősebb utas szúrópróbaszerűen tesztelhető a repülőtéren. Pozitív teszt esetén az utas köteles egy 5 napos önkéntes karanténba vonulni, ami tünetek esetén további 2 nappal meghosszabbodik.


Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play