A turistáknak könnyebb lesz Rómából Pompejibe eljutni

2023. április 13.

print Hetedhétország.hu

A turistáknak könnyebb lesz Rómából Pompejibe eljutni

A látogatók közvetlenül az olasz fővárosból és a római Fiumicino repülőtérről juthatnak el Pompejibe.Olaszország nagysebességű vonatot tervez Pompeji és Róma között, hogy növelje az örökségi helyszínekre irányuló turizmust. A 35 millió eurós fejlesztés keretében új vasútállomás épül a pompeji régészeti lelőhely mellett.

Olaszország nagysebességű vasúti összeköttetés megnyitását tervezi Róma és az ókori Pompeji városa között, hogy ezzel is fellendítse a régészeti lelőhelyre és más, Olaszország egyik legszebb partszakaszán található helyszínekre irányuló turizmust.

A 35 millió euróból egy új vasútállomás épül a Pompeji régészeti lelőhely szomszédságában, amelyet tavaly 2022-ben közel hárommillióan látogattak meg, míg a Colosseumot hétmillióan, az Uffizit pedig négymillióan.

Az új megállóhely és közlekedési csomópont Pompejiben a Rómát Nápollyal és Salernóval összekötő, már meglévő nagysebességű vasútvonalon lesz. A látogatók közvetlenül az olasz fővárosból és a római Fiumicino repülőtérről juthatnak el Pompejibe.

"A turistákat közvetlenül Rómából Pompejibe fogjuk szállítani" - mondta Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter a múlt héten a Che Tempo Che Fa című olasz televíziós beszélgetőműsorban. A miniszter azt is elmondta, hogy a csomópont munkálatai hamarosan megkezdődnek, és az új állomás 2024 elejére megnyílik.

A Rómából Pompejibe vezető leggyorsabb útvonal jelenleg a nápolyi átszállással és egy lassú regionális járattal jár, amely a Nápolyi-öböl mentén egy tucat tengerparti városban áll meg - ez 250 kilométeres út, amely közel két órát vesz igénybe -, míg az új összeköttetés megkerüli a tengerparti szakasz egy részét.

A csomópont a látogatókat a Circumvesuviana vasúthálózat Villa Dei Misteri megállójával is összeköti, amely Ercolano, Oplontis és Stabiae régészeti helyszínekre közlekedik.

A fejlesztés a Nagy Pompeji projekt részét képezi, amely egy 2012-ben indított, uniós finanszírozású kezdeményezés, amely eredetileg a romokban heverő helyszín biztosítására irányult. Az Il Mattino című nápolyi napilap becslése szerint a projekt eredményeként a látogatók száma a jelenlegi napi 20 000-ről a kétszeresére emelkedhet.

Egyes turisztikai szakemberek ünnepelték a lépést, azt állítva, hogy ez jobban összeköti Nápolyt és a festői Sorrentói-félszigetet. "Végre meg lehet majd kerülni a mai igazi akadályt: azt, hogy Európa legsűrűbben lakott területén több tíz városon keresztül kell utazni" - írta Sergio Fedele, az Atex Campania turisztikai szövetség elnöke egy sajtóközleményben.

Mások azzal érveltek, hogy Sorrento veszíteni fog. "Ezek a látogatók kényelmesebbnek találják majd, ha közvetlenül Pompejibe és Pompejiből utaznak [...], mintha a félszigeten éjszakáznának" - írja Gaetano Milano, a Fondazione Sorrento örökségvédelmi szervezet volt ügyvezető igazgatója a Positano Newsban. "Attól tartok, hogy mire erre ráébredünk, már túl késő lesz."


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play