» Horvátország

» Horvátország » Tengermellék-Hegyvidék » Sziget


Mali Losinj az Adria szigeteinek legnagyobb települése, Losinj sziget fővárosa.

Lošinj egy hosszú turisztikai hagyománnyal rendelkező kvarnerói sziget. Part menti sétaösvényei varázslatos öblökön és több százéves fenyveseken keresztül haladnak át. A sziget számos templomán túl van itt egy 15. században épült védtorony is, amely a tenger felőli kalóztámadások visszaverésére szolgált. Itt van a Rovenska nevű halászfalu is csodálatos strandjával, hullámtörő gátjával és hamisítatlan halászhangulatával, egy parkerdő és a Podjavori nevű klimatikus gyógyhely. Délszaki klímája, tiszta levegője és megóvott természeti környezete okán Lošinjt már a 19. század végén a pihenést és a gyógyulást szolgáló eszményi szigetként azonosították, így aztán a vitalitás szigetének nevezték el.

Mali Lošinjba 1885-ben érkezett meg az első turista, dr. Conrad Clar, a neves osztrák orvos személyében. A doktor beteg fiát is magával vitte, aki meggyógyult, s ettől fogva Lošinjt kiemelt klimatikus gyógyhelyként tartották számon.

Apoxiomenosz szobor

A világon csupán hét szobor maradt fent Apoxiomenoszról, az ógörög atlétáról, amelyek közül az egyiket éppen Horvátországban találták meg. 

Az ókori görög sportoló bronzszobrát 1999-ben az Észak-Adrián,Losinj-sziget közelében 40 méter mélyen búvárok találták meg és hozták a felszínre. Az alkotás 192 centiméter magas és 300 kilós.

Apoxüomenosz szobra 2000 októberéig egy édesvízű medencében pihent. Az alkotás eredeti formába való visszaállítását a zágrábi restaurációs központban végezték úgy, hogy először számítógéppel háromdimenziós digitális képet készítettek róla. Helyreállítása hat évet vett igénybe.

Feltételezések szerint a szobor az 1. században kerülhetett az Osori-csatornába. Azért dobhatták a tengerbe, hogy a nagy viharok miatt ne boruljon fel a hajó vagy áldozatul az isteneknek, hogy sikeresen folytathassák útjukat a tengerészek.

Az alkotást először 1996-ban fotózta le egy belga turista, Rene Wouters a tengerfenéken, búvárkodás közben, a kulturális
minisztérium ugyanakkor csak két év múlva értesült a lelet létezéséről.

A felbecsülhetetlen értékű alkotás a feltételezések szerint i.e.2-1. századi másolata egy i.e. 4. századi eredetinek, amely
Lüszipposz, a kor egyik leghíresebb szobrászának műve volt. A világon csak alig néhány hasonló méretű ókori bronz műalkotás maradt fenn, az Adriai-tenger keleti partján pedig a maga nemében egyedülálló lelet.

A szobor egy atlétát, egy fiatal sportolót ábrázol, amint éppen a verseny után a testéről az olaj, por és izzadság levakarására szolgáló kaparóvasat tisztogatja. 

Az Apoxiomenosz szobor, melyet 1999. április 27-én emeltek ki a tengerfenékről, 2013 végén került végleges kiállításra a Mali Lošinj-i Kvarner-palotában

Delfinek

Lošinj szigete bővelkedik sétányokban, melyek közül az egyik legismertebb a Lošinj-sziget déli részét behálózó „Delfinek útja” elnevezésű sétány. Nevét annak köszönheti, hogy az úton sétálva gyakran láthatunk a tengerben ugrándozó delfineket, melyek Lošinj szigetének és az azt körülvevő tengervíznek egyik fő látványossága.

Ismeretes, hogy a delfinek ott bukkannak fel, ahol a tenger vize tiszta, s ilyen Cres és Lošinj szigetek körül, ahol mintegy 120 delfin él. Az 1987-ben életre hívott „Adriai delfin projekt” célja a delfinek tanulmányozása, illetve megóvásuk. A Veli Losinjnál található delfin-kutatóállomás közelében sok delfint fedezhetünk fel. Veli Lošinjban 1993 óta minden augusztus első szombatján megrendezik a Delfinek napja elnevezésű rendezvényt.

Lošinj a horvát Adria északi részén, a Kvarner-öböl szélén található. Klímája miatt gyógyhelynek számít, allergiások számára ideális.

Tartomány:Tengermellék-Hegyvidék
Település:Mali Losinj
Cím:Mali Losinj
GPS: 44° 31′ 53.69304″, 14° 28′ 19.35228″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó