» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén


Értékeld Te is:

Az Aggteleki Cseppkőbarlang 1995 óta a Világörökség része. Az Aggteleki-karszt leghíresebb látványossága az Aggtelek és Jósvafő alatt húzódó Baradla-barlang.


Az aggteleki világörökségi terület legjelentősebb barlangja a 26 kilométer összhosszúságú Baradla–Domica-barlangrendszer, a mérsékelt égöv leghosszabb cseppkődíszes, aktív patakos barlangja, melyet először egy 1549-ben Baselben Georg Wernher által megjelentetett írás említ. A Baradla név feltehetően szláv eredetű, és a sziklaszirtet jelentő (bradlo) szóból származik. Járatainak eddig feltérképezett hosszúsága "csak" 26 km - a barlangok hivatalos hosszúsági ranglistáján több barlang is megelőzi -, de üregméretei és páratlan gazdagságú színes cseppkővilága alapján mégis a Föld egyik legnevezetesebb barlangjának számít.

Számos sziklacsarnok mennyezetmagassága az 50 m-t is megközelíti, több olyan terme van, amelyek 200 m-nél hosszabbak. Nagy templomokat és tornyokat, 15-18 emeletes lakóháztömböket lehetne boltozata alatt elrejteni. A legnagyobb légköbtartalmú baradlai termek közül érdemes kiemelni a 800 ezer köbméteres Libanon-csarnokot és a kb. 440 ezer köbméteres jósvafői Óriások-termét. Az előbbiben egyidejűleg kb. 60 ezer, az utóbbiban pedig kb. 56 ezer ember részére lehetne kényelmes ülőhelyeket kiképezni. Az Óriások-termének a körbesétálása még megállások nélkül is negyedórát vesz igénybe. Annyi vörös színű, rózsaszín és narancssárga kristályos cseppkőképződmény pedig, mint amennyi a Baradlában látható, egyetlen más barlangban sem ismert.

Változatosság jellemzi a barlangok ásványkitöltését is, és biológiai, geológiai, őslénytani és régészeti értéke sem elhanyagolható. A felszín alatti világ közel 500 barlanglakó és barlangkedvelő állatfaj számára nyújt életteret. 

A Baradla Európa egyik leggazdagabb barlangi lelőhelye az újkőkori és a késő bronzkori leleteknek.

Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Cím:Aggtelek
GPS: 48° 28′ 19.28345″, 20° 29′ 43.13461″
Honlap: http://www.anp.hu/hu

Régióválasztó

arrow_upward