» Magyarország

» Magyarország » Békés » Körös


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Gyula látnivalói.


A Körösök völgye az Alföld déli részén elterülő, különlegesen békés vidék, amelynek egyedülálló hangulatát a természet adta vonzerők és a kulturális értékek biztosítják. A környező táj a 19. században végzett folyószabályozási munkálatoknak köszönhetően nyerte el mai arculatát, de a napsütéses klíma és a jó termőföldek már a kőkorszak óta vonzották ide az embereket.

A térség két legnagyobb lélekszámú települése mindössze 17 kilométerre található egymástól, így – akár Gyulán, akár Békéscsabán szálltunk is meg – alig húszpercnyi autózás választ el minket további látnivalók és programok felfedezésétől.

Látnivalók Gyulán

Az Almásy-kastély a török idők után épült, sokat látott barokk kastély volt már szakmunkás-, és ápolónőképző, de még csecsemőotthon is. Épp ideje volt, hogy visszanyerje fényét és egy különleges, izgalmas, interaktív kiállításnak adjon otthont, hogy ne csak az egykori főurak életvitelébe, hanem a komornyik, a kulcsárnő, a szakács és a komorna mindennapjaiba is bepillantást nyerhessünk.

Egy rövid sétával máris a Gyulai várba, Közép-Európa egyetlen megmaradt síkvidéki, gótikus téglavárába és annak reneszánsz Vármúzeumába juthatunk. A falak sikerrel álltak ellen Szulejmán harmincezres seregének, sziluettjeik manapság az egyik legnevesebb nyári színházi rendezvénysorozatnak adnak otthont.

Ha feltöltekeztünk történelmi és kulturális élményekből, a legjobb döntés nyújtózni egyet az ország egyik legszebb fürdőjében, a Gyulai Várfürdőben, hatalmas fák alatt. Olyannyira közel van, hogy tulajdonképp a kastély ősfás parkjában lehetünk, természetvédelmi területen, elsőrangú gyógyvízben.

A fürdőbéli örömök után ne hagyjuk ki a sétatávolságra lévő belvárost sem, a legjobb, ha rögtön egy kis érzékien édes kényeztetéssel folytatjuk. A Százéves Cukrászda épülete jóval idősebb a nevénél, a copf stílusú épület több, mint kétszáz éves is, de benne Magyarország második legrégebbi cukrászdája is bő százötven éves.

A teljesen újjáépült szökőkutas, pados, klasszicista-barokk belvárosban időutazás sétálgatni, és a Ladics-ház tökéletesen egészíti ki a reformkori érzetet. A tradíciókat tisztelő Ladics családban öt generáción át öröklődtek az életmódjukat tükröző bútorok, tárgyak, öltözékek. A harminc éve lakatlan, de azóta kiállítóhelyként működő barokk épületben minden úgy néz ki, mintha a háziak csak éppen kiszaladtak volna a piacra.

Kissé távolabb van a központtól, de mindenképp látogassunk el a Gyulavári kastélyba is. Az Andrássy–Wenckheim család egykori, felújított kastélyában példaértékű néprajzi kiállítást hoztak létre. Mindebben a szomszédságban lévő biotehenészet tulajdonosa segített, aki ősgabonákat is termeszt, és látványsörfőzdéjében alakorbúzából helyben készül a sör, amit rögtön meg is kóstolhatunk persze. Gyula névre hallgató látogatóknak a belépés ingyenes.

A gyulai és a csabai kolbász természetesen kihagyhatatlan, ha a környéken járunk, hiszen nemcsak ízletesek, de mindkettő hungarikum is. A gyulai kolbász páros és vékony, míg a csabai vastag, és nem páros. Az erősen paprikázott, pirosas-barnás színű, keményfán füstölt és szárított csemegét vékony szeletekre vágva fogyasszuk.

Tartomány:Békés
Település:Gyula
GPS: 46° 38′ 37.91616″, 21° 16′ 29.127″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward