» Magyarország

» Magyarország » Veszprém


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Sümeg látnivalói.


Sümegi vár

A veszprémi püspökök tulajdonában lévő sümegi várat elsőként 1318-ban említik okiratok, azonban a vár magját képező lakótorony már 1290 körül felépült. Veszprém 1552. évi eleste után Sümeg püspöki székhely lett. A Rákóczi-szabadságharcban még szerepet játszott a vár, a császári csapatok 1720 táján hagyták el az addigra használhatatlanná vált erődítményt. 

A várudvaron lovagi tornák, szabadtéri előadások, a belső terekben pedig az építéstörténetet és a középkor mindennapjait bemutató tárlat, vármakettek, vetítőterem és interaktív eszközök várják az érdeklődőket.

Minden évben augusztus második hétvégéjén rendezik meg a végvári napokat. A kétnapos családi történelmi fesztiválon egyebek mellett jelmezes felvonulás, tüzérségi ostrombemutató és számszeríjász bemutató várja a látogatókat.

Püspöki Palota

A Püspöki Palota épülete a Várhegy lábánál található, és több helyiségében láthatók az eredeti fal- és mennyezetfreskók maradványai. A magyarországi barokk építészet kiemelkedő alkotása.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény jóvoltából a palota látogatói új, az épület történetében jelentős helyet elfoglaló kiállítási anyagot csodálhatnak meg.

Az építtető, Padányi Biró Márton személyes és liturgikus tárgyai, relikviái kerültek vissza az épületbe. A három szobát betöltő kiállítási anyag Szent Márton élete és lelki zarándokútja mentén keres párhuzamokat Biró püspök személyes sorsával.

Sümegi Afrikárium 

Az egyedülálló afrikai trófeagyűjtemény egy vadász magánkollekciója, amely egy 15 éves letéti szerződés keretében került a sümegi önkormányzat birtokába. Sümeg városa vállalta, hogy roppantul színes anyagot egységes kiállítássá szervezi és bemutatja a nagyközönségnek. Ebben a keszthelyi Balaton múzeum szakemberei voltak segítségére. A művészien megfestett dioráma a legmodernebb technikával készült és a háttér hangokkal együtt megteremti a valódi afrikai élőhely illúzióját. Az erre a célra átalakított egykori mozi épületben több mint 220 trófeát állít ki az önkormányzat.

A kiállítás több életnagyságú és élethű preparátum formájában mutatja be a fekete kontinens élővilágát. A trófeák között találhatók egészen kis testű antilopok, de elefánt agyarak mellett gyönyörködhetnek majd a látogatók kitömött oroszlánokban, más macskafélékben, különböző majomfajok példányaiban, vízilovakban és orrszarvú preparátumokban is.

Őskori kovakőbánya

A Mogyorós-dombon őskori kovakőbányát fedeztek fel, ami ma védett terület és múzeum.

Ferences kegytemplom és kolostor

1653-ban épült, barokk stílusban. 1699 óta híres búcsújáró hely. A templom freskóit Kontuly Béla festette az 1950-es és 1970-es években.

Kisfaludy Sándor (1772–1844) szülőháza

A 18. században épült, ma múzeum.

Sümegi plébániatemplom

A késő barokk stílusban, copf, empire és rokokó elemekkel építették, 1757-ben, belsejében Franz Anton Maulbertsch freskóival. Ezt a templomot - Michelangelo reneszánsz római remekének az analógiájára - a rokokó Sixtus-kápolnájának is nevezik.Tartomány:Veszprém
Település:Sümeg
GPS: 46° 58′ 42.35844″, 17° 16′ 52.19652″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward