» Magyarország

» Magyarország » Veszprém


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Sümeg látnivalói.


Sümegi vár

A veszprémi püspökök tulajdonában lévő sümegi várat elsőként 1318-ban említik okiratok, azonban a vár magját képező lakótorony már 1290 körül felépült. Veszprém 1552. évi eleste után Sümeg püspöki székhely lett. A Rákóczi-szabadságharcban még szerepet játszott a vár, a császári csapatok 1720 táján hagyták el az addigra használhatatlanná vált erődítményt. 

Püspöki Palota

A Püspöki Palota épülete a Várhegy lábánál található, és több helyiségében láthatók az eredeti fal- és mennyezetfreskók maradványai. A magyarországi barokk építészet kiemelkedő alkotása.

Sümegi Afrikárium 

Az egyedülálló afrikai trófeagyűjtemény egy vadász magánkollekciója, amely egy 15 éves letéti szerződés keretében került a sümegi önkormányzat birtokába. Sümeg városa vállalta, hogy roppantul színes anyagot egységes kiállítássá szervezi és bemutatja a nagyközönségnek. Ebben a keszthelyi Balaton múzeum szakemberei voltak segítségére. A művészien megfestett dioráma a legmodernebb technikával készült és a háttér hangokkal együtt megteremti a valódi afrikai élőhely illúzióját. Az erre a célra átalakított egykori mozi épületben több mint 220 trófeát állít ki az önkormányzat.

A kiállítás több életnagyságú és élethű preparátum formájában mutatja be a fekete kontinens élővilágát. A trófeák között találhatók egészen kis testű antilopok, de elefánt agyarak mellett gyönyörködhetnek majd a látogatók kitömött oroszlánokban, más macskafélékben, különböző majomfajok példányaiban, vízilovakban és orrszarvú preparátumokban is.

Őskori kovakőbánya

A Mogyorós-dombon őskori kovakőbányát fedeztek fel, ami ma védett terület és múzeum.

Ferences kegytemplom és kolostor

1653-ban épült, barokk stílusban. 1699 óta híres búcsújáró hely. A templom freskóit Kontuly Béla festette az 1950-es és 1970-es években.

Kisfaludy Sándor (1772–1844) szülőháza

A 18. században épült, ma múzeum.

Sümegi plébániatemplom

A késő barokk stílusban, copf, empire és rokokó elemekkel építették, 1757-ben, belsejében Franz Anton Maulbertsch freskóival. Ezt a templomot - Michelangelo reneszánsz római remekének az analógiájára - a rokokó Sixtus-kápolnájának is nevezik.Tartomány:Veszprém
Település:Sümeg
GPS: 46° 58′ 42.35844″, 17° 16′ 52.19652″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward