» Magyarország

» Magyarország » Jász-Nagykun-Szolnok » Tisza


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Tisza-tó az ország második legnagyobb tava.
A Tisza-tó, a Kiskörei víztározó a Balaton után az ország második legnagyobb tava és egyben legnagyobb mesterséges tava a Tiszán. Területe 127 négyzetkilométer, amelyen mozaikosan váltakoznak a nyílt vízfelületek, szigetek, holtágak, sekély csatornák. Hossza 27 kilométer, átlagos mélysége 1,3 méter, és 43 négyzetkilométernyi sziget is található benne. 1973-ban építették meg a tiszai áradások szabályozására és az Alföld jobb vízellátására, feltöltése az 1990-es években fejeződött be.

Ha szükséges feltöltik nyári vízszintjére a Tisza-tavat. A tó vízszintjének tavaszi változtatását az indokolja, hogy a téli időszakban a magasabb, a nyári vízszint fenntartása árvízvédelmi szempontból kockázatos: ha jégtakaró alakulna ki, egy árhullám miatt a felszakadó jégtömeg veszélyeztetné az árvízvédelmi töltéseket, a turisztikai infrastruktúrát, az erdőállományt, és nem utolsó sorban a Kiskörei vízlépcső berendezéseit.

A nyári vízszint beállításával a tározó őszi leürítéséig, csak biciklivel átjárható sorompókkal zárják le a bal parton Jász-Nagykun-Szolnok megyében négy, a jobb parton Heves megyében öt helyszínen. Minden horgászhely és kikötő továbbra is elérhető gépkocsival.

Kerékpárral Tisza-tó körül

A régióba érkező turisták közel 70 százaléka biciklizik. Az ide érkező 100 turistából 68 bringázik, így az elmúlt időszakban a minőségi kerékpáros és vízisport szolgáltatók, illetve éttermek is megjelentek a régióban.

A Tisza-tó gátrendszerének tetején épített aszfaltos úton úgy lehet kerékpározni, hogy nem kell tartani az autóforgalomtól. A gátakat kezelő vízügyi igazgatóság kapukat helyezett el az autók kizárására. 

2005-2007 között a Tisza-tó körüli árvízvédelmi töltés koronáján a három méter széles kerékpárút épült meg, először a bal parton, Abádszalók és Tiszafüred, majd a jobb parton, Kisköre és Poroszló között. 2019 nyarára a Tisza-tó körüli, Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút még hiányzó, 6,5 kilométeres szakasza épül meg. Ezzel körbe kerékpározhatóvá válik a Tisza-tó.

A kerékpáros turizmus ugrásszerű fejlődését többek között azzal magyarázható, hogy a tó vízszintjénél 4-5 méterrel magasabb gátkorona aszfaltján haladva "egy csodálatos mozgó panorámapáholyból" gyönyörködhetnek a Tisza-tóban a kirándulók. Emellett a környezet ideális kerékpárversenyek lebonyolítására is.

Tisza-tavi Ökocentrum

Az ökocentrum Poroszlón a 127 négyzetkilométeres Tisza-tó, a Tisza-völgye és Magyarország őshonos vízi élővilágát mutatja be. Európa legnagyobb, mintegy egymillió literes édesvizű akváriumrendszerén kívül kiállítótermek, 3D-s mozi és kilátó is helyet kapott a 2600 négyzetméter hasznos alapterületű épületben, amely egy mintegy 10 hektáros, szabadidőpark közepén található.

Tiszafüredi Madárrezervátum

A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó területet kizárólag vízi úton, csónakkal lehet megközelíteni, részben ez is adja a hely varázsát. A helyszínre szervezett utak vezetnek.

Pákász tanösvény

Tiszafüreden, a Pákász tanösvényen állomásról állomásra nyerhetnek betekintést a kirándulók egy ősi, tiszai mesterségbe, a pákászok életébe. A túra belépővel járható végig, ami tartalmazza a motorcsónakos transzfert a Szabics Kikötőből, és vissza is.

Tiszavirág ártéri tanösvény

A tanösvény bemutat pár folyóhoz köthető mesterséget, az ártéri erdő életét és a madárvilágot.

A tiszaörvényi Tiszavirág tanösvény bemutatja a Tisza-tó élővilágát és a névadó kérészfajt, míg a Pákász tanösvény betekintést enged a tó egykori lakói, a pákászok titkos életébe. A két tanösvény egész évben látogatható, akár túravezetővel, akár önállóan is. A belépőjegyet a Szabics kikötőben vásárolható meg, ahonnan csónakkal visznek majd át a Tiszán.

Tisza-tavi vízi sétány és tanösvény, Poroszló

A Tisza-tavi az egyik legnépszerűbb tanösvény hazánkban – nem véletlenül. A pallórendszer három szigetet köt össze, érdekessége a 15 méter magas megfigyelőtorony és a két madárvárta. Babakocsival és kerekesszékkel is kényelmesen végigjárható.

Hossza: 2 km
Időtartam: 30 perc

Megközelítés: Poroszlóról, a Fűzfa Kikötőből 20 percenként indul kishajó.

Strandok

Tiszafüredi szabadstrand

2020-ban moduláris stégrendszerrel, multifunkciós sportpályával, fitneszparkkal bővült a szabadstrand. A Fogadóépületben öltözők, mosdók, baba-mama szoba, elsősegélynyújtó hely és értékmegőrző vannak. Emellett homokfoci - és strandröplabda aréna épült lelátóval, ehhez is tartozik majd egy épület öltözővel, vizesblokkokkal és napozóterasszal. Továbbá a szabadstrandi büfék elé egységes, fedett teraszrendszer épül, valamint játszóteret alakítanak ki és parkosítanak is.

Tisza-tó strand, Abádszalók

A megújult strandon új hárompályás csúszda, sétányok, ezer négyzetméteres többfunkciós rendezvénytér, homokfoci-, illetve strandröplabda pálya létesült. Emellett többek között öltözők, új büfék jöttek lére, homokos plázsokat alakítottak ki, árnyékolórendszerek épültek, világításkorszerűsítés történt. Családbarát játszótér épült, modern beléptetőrendszert alakítottak ki. A strand belépődíjas.

KalandPart Sarud

A KalandPart nem csupán strand: egy változatos élményközpont a Tisza-tó középpontjában, a 28 négyzetkilométer területű Sarudi-medence partján. A KalandParton mindent megtalálsz, hogy igazán jól érezd magad: strandolhatsz, kipróbálhatod a vízi játszóteret, a mászóbázist, a trambulinpartot vagy bérelhetsz különböző sporteszközöket. Van itt vízi vidámpark, és még a négylábú kedvencednek sem kell otthon maradnia, ugyanis kutyastrand-szakasz is található itt.

A KalandPart Élménystrand talán a Tisza-tó legintimebb, legszínesebb strandja: nádasokkal, gyékényesekkel védett öböl, fokozatosan mélyülő homokos vízparttal, gyermekek számára kialakított gyereköblökkel.

A KalandPart teljes területe nemdohányzó terület. A strand belépődíjas.

Kisköre Strand

A Kiskörei a Tisza-tó legújabb régi strandja. 2021-ben vele ugyanis végre teljessé vált a Tisza-tó strandkínálata, új névvel, új arculattal, új szolgáltatásokkal Kisköre strandja is megnyitotta kapuit. Ez az a hely a Tisza-tónál, ahol elringat a nyugalom, ahol megtalálod a harmóniát, a hely, ami egyszerre új és mégis jól ismert, ahol feltöltődhetsz az idegőrlő hétköznapok után. És ez az a hely is, ahonnan nem kell hazamenni este, akár ott is aludhatunk minőségi körülmények között, hogy reggel megnézhessük a lenyűgöző színekben pompázó napfelkeltét a partról.

Közvetlenül a strand mellett folyik az élő Tisza, így a strand vize folyamatosan, természetes úton cserélődik, friss marad a több mint 200 méteres, ligetes partszakasza miatt itt nincs elviselhetetlen zsúfoltság. A 2021-es szezontól kezdve európai színvonalú mosdók, zuhanyzók, öltözők várják a vendégeket megújult a bejárati fogadóépület.

A strand belépődíjas.

Poroszlói strand

A strand csendes, sekély vizű partszakaszát különösen kedvelik a kisgyerekes családok. Zöld környezet, árnyas fák és homokos partszakasz jellemzik. 2021-ben a fürdőhely infrastruktúráját teljeskörűen korszerűsítették, családbarát kényelmi szolgáltatásokat, játszóteret, vízi játékokat alakítottak ki. A projekt során nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre, a terület esztétikai egységesítésére és az infokommunikációs fejlesztésekre.

Álom Part Dinnyéshát, Tiszanána

Dinnyéshát, Tiszanána strandja az egyik legszebb a Tisza-tó fürdőhelyei közül. Az Álom Part Dinnyéshát a Tisza-tó körüli strandok legfiatalabbika, a Tiszanánától mintegy 5 km-re található üdülőterületen, csendes környezetben. A hely szépségét az élő és holt Tisza találkozása és a kis szigetek, félszigetek váltakozása adja. Az egyik apró szigetre egy kézzel húzható átkelő-komp viszi át az érdeklődőket.

A strand belépődíjas.

Horgászat a Tisza-tavon

Horgászturisztikai központ épül 365 millió forintból Tiszaroffon, 2022-ben már teljes kapacitással működhet. Évről évre nő a Tisza-tóhoz látogató horgászok száma, az egyik közkedvelt célpont Tiszaroff. A község a hazai pergető horgászat egyik közismert helyszíne. A Magyar Országos Horgász Szövetség tavaly a településen rendezte meg az Európa-bajnokság hazai előválogatóját.

Kiskörei kilátó

Kiskörei kilátó (c) aktivmagyarorszag.hu

A kiskörei MAHART-bázisnál áll a különleges, két egymásnak fordított csónakot szimbolizáló kilátó. A kilátó a környék egyik legmagasabb pontja, ahonnan a Tisza-tavat, az Abádszalóki öblöt és a Kiskörei vízerőművet is látni lehet. 

Az épületegyüttes koncepciója a környezetre reflektál. Az előzetes vázlatok megalkotása előtt tanulmányozták a Tisza környékére jellemző népi építészetet, leginkább tömegformák, arányok és anyagok tekintetében. Fontosnak tartották ezen gyökerekhez való visszanyúlást, hogy ne csupán egy létesítmény, hanem a hely szellemével átitatott, azt tiszteletben tartó alkotás születhessen. A kilátó eszmeisége több szálból tevődik össze. Az egyik, a Felső-Tisza vidéken levő Szatmárcseke református temetőjének csónak alakú fejfái, a másik pedig a tiszai horgászladik geometriája.

Hallépcső, Kisköre

Mindenki kedvence a kiskörei hallépcső. Mivel a Tisza-tó és a Tisza vízszintje között akár 10 méteres különbség is lehet, egy átjáró került kiépítésre Kiskörénél a halak számára. Európa legnagyobb ökológiai folyosója 2014 óta biztosít vándorlási lehetőséget az itt élő halaknak egész évben. Ez a hegyi patakra emlékeztető csatorna 37 bukón keresztül szakaszolja az itt folyó vizet, ekképpen gondoskodva arról, hogy a halaknak ne egyszerre kelljen megtenniük ezt a közel 1400 méteres távot.

Vízi kilátók a Tisza-tó Poroszlói medencéjében

(c) aktivmagyarorszag.hu

A kilátótornyok kilenc méter magasak, felső szintjükről belátni az egész Poroszlói medencét.

A tornyok olyan jellegzetes, védett madárfajokról lettek elnevezve, amelyek közvetlenül az építmény környezetében is gyakran fellelhetőek. A Poroszlóhoz közeli Csapói Holt Tisza mentén létesült Fattyúszerkő kilátó megtartotta a szigeten korábban állott torony nevét, hiszen a Tisza-tó ezen szakaszán gyakran látni a víz színét súrolva repülő fattyúszerkő csapatokat. Az Újlőrincfalvához és a Ravasz-háthoz közelebb eső kilátón a kivitelezés közben rendszeresen hallható volt a bölömbika búgása, ezért az épület neve Bölömbika kilátó lett.

A Bölömbika és a Fattyúszerkő kilátók után egy újabb „famadár” költözött a nádasba. A Küszvágó csér nevet a közönség találta a kilátónak egy névadó pályázat keretében; számos kreatív és természetbarát javaslatból kellett választani. Végül a győztes név egyértelmű volt, hiszen a közelben, az előre kihelyezett úszó fészeklapokon küszvágó csérek fészkelnek. A kis fiókák éppen a napokban keltek ki, így már a küszvágó csér családok is színesítik, az amúgy is egyedülálló ökológiai látványt. Az új kilátóról 360 fokban gyönyörködhetünk a Tisza-tó teljes panorámájában. A kilátó Tiszafüredhez van közel, a Poroszlói-medencében található. Ha a Szabics kikötőben szállunk vízre, egy óra evezéssel érhetünk oda.

Kilátó Tiszavalknál

Tiszavalktól néhány száz méterre áll a legújabb kilátó, aminek a tetejéről a Tisza-tavi madárrezervátum egy részét is belátni.

A tiszavalki Szivárvány Kikötőből körülbelül 800 méterre lehet megközelíteni a 12 méter magas kilátót. A kétszintes kilátó tetejéről az Apota nevű területet, valamint a Liliomos-öblöt lehet belátni és akinek szerencséje van, annak a madárrezervátum legcsodásabb madarai is megmutatják magukat.Tartomány:Jász-Nagykun-Szolnok
Cím:Tisza-tó
GPS: 47° 29′ 36.5559″, 20° 33′ 58.18439″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward