» Németország

» Németország » Hamburg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Hamburg bakancslistás látnivalói.
Reeperbahn

Amikor Hans Albers 1943-ban elénekelte híres himnuszát, az "Auf der Reeperbahn nachts um halb eins" (A Reeperbahnon fél egykor) címűt, a vigalminegyed még nem tartozott Hamburg egyik turisztikai hotspotjához. Ez azóta már régen megváltozott, az egykori vöröslámpás negyedből kevés maradt. De legalább a belváros délkeleti szélén fekvő, majdnem egy kilométer hosszú utca csillogó jellege megmaradt.

Divatos bárok és klubok, kabarék és színházak sorakoznak az utcában, köztük a híres Operettenhaus. A Reeperbahnt a legjobb sötétedés után meglátogatni. Ekkor ébred fel a csillogó világ a neonfeliratokkal. Mivel a negyed éjfélig jól látogatott, a nagyobb gyerekekkel érkező családok is elvegyülhetnek a tömegben. A sötét mellékutcákat azonban érdemes elkerülni. A Reeperbahn kötelező állomásai Németország leghíresebb rendőrőrse, a Davidwache, de a Beatles-Platz is.

Tipp: A legjobb kilátás Hamburgra éjszaka a Szent Michaelis-templom tornyából nyílik, amely sok estén a "Nachtmichel" alatt látogatható.

St.-Pauli-Landungsbrücken: A világ kapuja

A St. Pauli kikötőhídjai egyfajta erkélyt képeznek, ahonnan kilátás nyílik a hamburgi kikötő nyüzsgésére. Több mint 100 évvel ezelőtt épültek, és úszó pontonokból állnak. Ezekkel egyenlítik ki az árapálykülönbséget, amely Hamburgban még mindig érezhető, annak ellenére, hogy 100 kilométerre van az Északi-tengertől. A személyhajóknak a kikötőmólóknak köszönhetően állandó magasságban kell tartózkodniuk a beszálláskor.

A szárazföldön található kapcsolódó épületek ma már műemlékvédelem alatt állnak. Érdekes meglátogatni a közvetlenül a Landungsbrückennél horgonyzó két múzeumhajót: a Cap San Diego egy teherhajó az 1960-as évekből, a Rickmer Rickmers pedig egy személyszállító vitorlás hajó 1896-ból.

Elbphilharmonie: Látványos építészet a vízparton

Az Elbphilharmonie, a 110 méter magas, vitorlákra, vízhullámokra és jéghegyekre emlékeztető koncertterem a hanzaváros egyik nevezetessége. Az "Elphi" néven ismert épület a régi raktárnegyed szélén található. Három oldalról víz veszi körül, ami még impozánsabbá és keresett fotóhelynek teszi.

Aki mégis szeretné belülről is megnézni az Elbphilharmonie-t, foglalhat egy vezetett túrát - ez a zene- és építészetrajongók számára egyaránt érdekes. Legalább ilyen látványos a Plaza, a 37 méter magas, díjköteles kilátóterasz meglátogatása, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a kikötőre és a városközpontra.

Speicherstadt: Történelmi logisztikai központ

Hamburg egyik legnépszerűbb fotómotívuma.

Ez a világ legnagyobb raktáregyüttese, és 2015 óta az UNESCO Világörökség része. A Speicherstadt 1883 és az 1920-as évek vége között épült – több ezer tölgyfa cölöpre. Ahogy sétál a csatornák és a feltűnő történelmi téglaházak mentén, úgy fogja érezni magát, mintha egy másik időbe került volna.

A 26 hektáros területen egykor értékes importárukat, például teát, kávét és fűszereket tároltak. A magas, téglafalú raktárépületeket, amelyek oromzatokkal, nyeregtetőkkel és tornyokkal rendelkeznek, számtalan csatorna és híd szeli át. A komplexum szerkezetileg annyira egyedülálló, hogy 2015-ben a világörökség részévé nyilvánították.

Aki mélyebben szeretne elmerülni a régi világba, annak érdemes egy kitérőt tennie a Fűszermúzeumba, amely egy történelmi raktárépületben kapott helyet. Az elmúlt öt évszázadból több mint 900 kiállítási tárgyat láthatunk itt. A látogatók meg is érinthetik és megszagolhatják a különböző fűszereket, és saját érzékszerveiket is edzhetik.

Schanzenviertel: Hamburg alternatív szíve

A Rote Flora egy autonóm kulturális központ a hamburgi Schanzenviertelben.

A Schanzenviertel a városközpont és Altona között található, és Hamburg par excellence trendi negyedének számít. Már az 1970-es években olcsó diáknegyedként alakult ki. Ezt követte a kábítószer-kereskedés hírneve, majd a baloldali alternatív szcéna otthona lett, de a 2000-es évek elején a virágzó új gazdaság otthona is. Ami mára megmaradt, az egy kicsit mindenből. Az átlagéletkor itt alacsony, az éjszakai élet pedig hosszú és intenzív.

A városközponthoz közeli elhelyezkedése miatt a régi épületeket egyre inkább felújítják. Az eredmény: a bérleti díjak emelkednek, a lakók elköltöznek, és a városrész egyre burzsoábbá válik.

Halpiac Hamburgban: Friss, mint a tengerparton

Hamburgban a szombat este csak akkor ér véget igazán, amikor a halpiac öt óra körül megnyitja standjait.

Hamburg nevezetességei közül az egyik legismertebb: a hamburgi halpiac. A látványosság a régi halárverési csarnok körül az Elba partján, Altona keleti részén mindig vasárnaponként reggel 5 és fél 10 között zajlik. Itt azonnali fogyasztásra szánt halas szendvicseket és hasonlókat, valamint elvitelre szánt különlegességeket vásárolhat - a frissesség garantált.

Természetesen halat nem csak a hamburgi halpiacon lehet kapni. Számtalan étterem, némelyikük csillagokkal díszített, verseng a vendégek kegyeiért. Ha klasszikus hamburgi ételekre vágyik, érdemes felkeresnie a Szent Mihály-templom ("Michel") mellett található Régi Kereskedelmi Szobát. Ott olyan klasszikusokat talál, mint a labskaus, az angolnaleves vagy a kelkáposzta, de regionálisan elkészített halat is. A falakat olyan prominens vendégek fotói díszítik, mint Hans Albers, Helmut Schmidt vagy Mario Adorf.

Hamburg kikötője

Hamburg leglátványosabb látnivalója kétségtelenül a kikötő. Ez Németország legnagyobb tengeri kikötője és a harmadik legnagyobb Európában. Négy konténertermináljával és áteresztőképességével a világ 20 legnagyobb kikötője közé tartozik.

A hamburgi kikötő évente mintegy kilencmillió szabványos konténert kezel.

A hamburgi kikötő az Elba déli oldalán található, jól látható a Landungsbrücken és az Altonaer Ufer felől. A Landungsbrückenről hajók indulnak kikötői túrára.

A klasszikus kikötői túra alternatívája a Hadag kompokkal való túra, amelyek különböző megállókhoz járnak és összekötik az Elba partját. A Hamburger Verkehrsverbund (HVV) jeggyel bárhol fel- és leszállhat a fedélzetre.

Régi Elba-alagút: A hajógyári munkások útja

A Régi Elba-alagút építési munkálatai 1994 óta folynak. A felújított keleti cső 2019 óta látogatható újra.

A több mint 100 évvel ezelőtt megnyitott alagút a St.-Pauli-Landungsbrückenből az Elba túloldalára vezet. Egykor a kikötői és hajógyári munkások használták, hogy munkába jussanak. Ma a régi Elba-alagút már nem játszik szerepet a közlekedéspolitikában. De a szerkezet minden bizonnyal vonzerőt jelent fiatalok és idősek számára egyaránt.

Egy lift 24 méterrel a föld alá viszi a járókelőket. A kabinok olyan nagyok, hogy két autó is elfér bennük. Az alagút maga két csőből áll, mindkét irányban egy-egy. A napfényesen kivilágított alagútban 430 méter egyenes út után a lift visszavisz felfelé. Jelenleg azonban a szerkezeten csak gyalog vagy kerékpárral lehet átkelni.

Planten un Blomen: Virágzó pompa

Kis tavak, pompás virágágyások és tágas zöldfelületek jellemzik a Planten un Blomen parkot.

A Planten un Blomen az egykori botanikus kert, a történelmi bástyák és az 1973-as nemzetközi kertészeti kiállítás helyszíne. 47 hektárnyi területet foglal magába. A legnépszerűbb területek közé tartozik a rózsakert 300 különböző fajjal, a trópusi üvegházak és a japánkert.

A Planten un Blomen nagyon központi helyen található. Alig 500 méterre van a nyugati városközponttól. A belépés ingyenes.

Miniatur Wunderland: Az egész világ kicsinyítve

A világ kicsiben: a Miniature Wonderlandben 1:87-es méretarányban csodálhatod meg a látnivalókat.

A Hafencityben található Miniature Wonderlandben található a világ legnagyobb modellvasút-berendezése. Több mint 1,5 négyzetkilométeres, és több mint 16 kilométernyi pálya található rajta. Több mint 1100 vonat közlekedik itt. A rendkívül valósághű tájépítmények még azokat is rabul ejtik, akik nem vasútrajongók. Az elrendezés jelenleg 14 régióra van felosztva - köztük olyan szakaszokkal, mint a "Hamburg Hafencity és Elbphilharmonie", "Olaszország" és "Dél-Amerika". Valódi vízi, repülőgépek, mozgó hajók és mozgó autók is szerepelnek benne.

Nem messze innen két másik múzeumi csúcspont is várja a technika rajongóit: a Hamburgi Tengerészeti Múzeumban minden a hajózás és a hajóépítés körül forog. A Prototípus Múzeum jóval kisebb, de elsőrangú gyűjteménye van, és gondosan kurátori gondossággal van összeállítva. Itt a ritka sport- és versenyautók és alkotóik állnak a középpontban.

Außenalster

Az Außenalster egyik népszerű találkozóhelye a műemlékileg védett Krugkoppelbrücke.

Hamburg köztudottan az Elba partján fekszik. Az ott élők számára azonban egy másik víztömeg is legalább olyan fontos: az Alster. Ez a folyó Hamburg szívében tározódik fel, és egy több mint 180 hektáros tavat alkot. A kisebb Binnenalster közvetlenül a Jungfernstieg kereskedelmi épületeivel és luxusszállodáival határos a városközpontban.

Egy széles hídszerkezettel elválasztva, északról a sokkal nagyobb Külső csillagda csatlakozik hozzá. Ez egyfajta helyi üdülőterület.

Az Außenalstert szinte teljes egészében parkok és zöldterületek veszik körül, kerékpárutakkal és sétautakkal. A magas fák alatti szabadtéri kávézók olyan hangulatot kölcsönöznek neki, mintha bárhol máshol lenne, csak nem Hamburgban. Az Außenalster körútja csaknem nyolc kilométer hosszú. Aki akar, felszállhat az Alster gőzhajóra, vagy bérelhet egy pedálhajót. A vitorlázás is engedélyezett.

Elbchaussee: luxus és kilátás

Az Elbchaussee egyszerre két kilátást is kínál az utazóknak. Egyrészt a Blankenese felé vezető utat nagyméretű, hanza stílusú villák szegélyezik - modern kori építészeti remekművekkel megspékelve. Ha itt végighaladunk, a parkszerű birtokok láttán úgy érezzük, mintha a gazdagok és a szépek világában járnánk. Világos, hogy a gazdag hamburgiak miért szeretnek itt letelepedni: ez a második kilátás, a felülről az Elbára nyíló kilátás.

De sok fiatalt is vonz ma már az Elbchaussee. Az Elba partján, az Övelgönne és a Hindenburgpark között az Elba-part bulinegyeddé vált. Szép napokon itt késő estig nagy a nyüzsgés.

Tipp: A több mint tizenkét kilométer hosszú homokos strandot az év bármely szakában érdemes felkeresni. Ne hagyja ki: a Strandperle. Ebben az ikonikus kioszkban italok és harapnivalók kaphatók.

Bobberg-dűne

Lenyűgöző természetével és változatos túraútvonalaival a Bobberg-dűnék Hamburg egyik csendes, mégis látványos látnivalói közé tartoznak.

Hamburg utolsó változó dűnéje a Boberger Niederung természetvédelmi területen található, a Bille és a Bergedorfer Straße között, a fenyők és mocsaras rétek közepén. Ez maradt meg abból a nagy dűnékből, amely korábban Hamburg délkeleti részén húzódott. Itt sétálhat, és felfedezheti a ritka állat- és növényfajokat, például különböző típusú orchideákat, madarakat és pillangókat.

Fischbeker Heide

Álomtáj Hamburgban: a Fischbeker Heide Hamburg egyik legizgalmasabb természeti szépsége, és kiváló kirándulóhely.

A Fischbeker Heide természetvédelmi terület és a Heidschnuckenweg túraútvonal kiindulópontja. Jó kiindulópontok egy jó fekvésű sétához a Fischbeker Heideweg parkolója vagy a Scharlbargstieg parkolója Fischbekben.

Innen kanyargós ösvényeken sétálhat végig az erdős, dombos tájon, és gyönyörködhet a bíborvirágú fenyéren. Talán a túrán megpillanthat néhány Heidschnucken – a tájon legelésző birkát.Tartomány:Hamburg
Település:Hamburg
GPS: 53° 39′ 11.11248″, 9° 55′ 49.50696″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward