» Németország

» Németország » Bajorország » Bajorország


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Legfontosabb tudnivalók az idei Oktoberfestről.


Oktoberfest 2023-ban

A fesztivál szeptember 16-tól október 3-ig tart, két nappal tovább a szokásosnál. A Wiesn általában október első vasárnapján ér véget. Mivel az október 3-i munkaszüneti nap, a német egység napja az azt követő keddre esik, ezért idén hosszabb lesz a sörünnep. 

Az Oktoberfest sör- és italárai minden évben izgalmasak. Egy söröskorsó ára 13,20 és 14,90 euró között van. A város tájékoztatása szerint idén a vendégeknek átlagosan 6,12 százalékkal kell többet fizetniük a fesztiválsör literjéért, mint tavaly. A Wiesn sörsátrakban átlagosan 10,04 euró az asztali víz literje, szemben a tavalyi 9,67 euróval.

A fesztivál területére való belépéskor a csomagok méretét és tartalmát ellenőrzik. A három litert meghaladó mennyiséget a különböző csomagmegőrzőkben lehet leadni - csekély összegért.

Hétvégén és hétköznap 18 óra után tilos babakocsit bevinni.

Ezek az Oktoberfest 2023 árai

A sör most már több mint 14 euróba kerül, egy liter víz pedig 10 euróba.

A világjárvány óta második Oktoberfest ismét a vidámságot és a jókedvet hivatott képviselni, de nem minden tetszik g a látogatóknak. Mindenekelőtt az árak nem jelentenek örömteli fejleményt a világ minden tájáról érkező több millió vendég számára. Az infláció ugyanis nem áll meg a világ leghíresebb népünnepélyén.

A müncheni Theresienwiese szeptember 16. és október 3. között ismét bulizó rétté változik, de már most érezhető az áremelkedés. Míg tavaly egy liter sör ára 12,60 és 13,70 euró között volt, idén 12,60 és 14,50 euró között mozog. Ez 6,12 százalékos átlagos áremelkedésnek felel meg.

A legolcsóbbat a Familienplatzl-on 12,60 euróért kaphatod. A legdrágábbak 14,50 euróért kaphatók többek között a Hofbräuhaus és a Löwenbräu fesztiválsátrakban vagy a Käfer-Schänke-ben. Az elmúlt években az árak folyamatosan emelkedtek. 2002-ben például egy liter sör még 6,30 és 6,80 euró között mozgott, 2012-ben már 9,10 euróra, illetve 9,50 euróra emelkedett az ár.

Egy liter asztali víz 10,04 euróba kerül, szemben a tavalyi 9,67 euróval. Egy Spezi most 11,65 euróba kerül, tehát egy év alatt 0,80 euróval drágult. Aki éhesen érkezik a fesztiválra, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, egy fél sült biocsirke 20,50 euró.

Több a vendég és kevesebb a bűncselekmény az idei Oktoberfesten

Emelkedett a látogatók száma a müncheni Oktoberfesten a koronavírus-járvány előtti időkhöz képest, a bűncselekmények száma pedig csökkent a világhírű sörfesztivál vasárnap közölt félidős mérlege szerint.

Az október 3-ig tartó rendezvény első nyolc napján 3,4 millió vendéget regisztráltak, ami a tavalyihoz képest nagyjából négyszázezres, a koronavírus-világjárvány előtti utolsó, 2019-es Oktoberfesthez viszonyítva pedig százezeres növekedés.

A látogatószám növekedése a többi között az évszakhoz képest meleg, nyárias időjárásnak tulajdonítható a fesztivál vezetősége szerint. A kellemes időben a hangulat is viszonylag békés. Eddig 838 alkalommal riasztották a rendőröket, ez csaknem százzal kevesebb a tavalyi 923-nál és jóval elmarad 2019-es fesztivál első felében regisztrált 1010-től.

Ugyanakkor a sör minden korábbinál drágább, korsónként (1 liter) 12,60-14,90 euró közötti összeget kérnek érte, átlagosan 6,1 százalékkal többet, mint tavaly. A sört a Terézia-réten (Theresienwiese) felállított sörsátrakban mérik, amelyekben együttvéve 120 ezer ülőhellyel várják a vendégeket. Kiszolgálásukról és biztonságukról több ezer fős személyzet gondoskodik, csak az egészségügyi részlegen 450-en dolgoznak. Több mint 50 biztonsági kamerát is üzemeltetnek a területen, a bajor tartományi főváros rendőrségén pedig 600 munkatárs foglalkozik a rendezvény biztosításával.  

Az első Oktoberfestet 1810-ben rendezték, és 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, kezdetét pedig a barátságosabb időjárású szeptemberre hozták előre. Háborúk és járványok miatt eddig 26-szor maradt el, így az idei a 188. Oktoberfest Münchenben.Tartomány:Bajorország
Település:München
Időpont:2023. szeptember 16.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward