» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Basilica di San Paolo fuori le Mura impozáns bizánci épületével a négy római pápai bazilika egyike, a Szent Péter után a második legnagyobb. A templom azon a helyen áll, ahol a hagyomány szerint Pál apostolt temették el.


Az első keresztények itt emeltek sírkápolnát, amelyet később Konstantin bazilikává alakított át, és amelyet - szintén a hagyomány szerint - I. Szilveszter pápa szentelt fel 324-ben.

385-ben kezdődött a templom nagyobb formában történő újjáépítése, amely 395-ben Honorius császár alatt fejeződött be. Miután a római zarándoklat egyik legfontosabb állomásává vált, a bazilika mai formáját Pasquale Belli-nek köszönheti, aki más építészekkel együttműködve 1825 és 1854 között, az 1823-as pusztító tűzvész után újjáépítette.

A felső sávban 19. századi mozaikokkal díszített homlokzat Luigi Poletti munkája - aki a harangtornyot és az északi oldalon lévő prónát is tervezte, amely az előző templom hajójában már meglévő tizenkét oszlop újrafelhasználásával készült -, és a 19. század végén Virginio Vespignani által tervezett nagy, négyoldalú oszlopcsarnok előtt áll, amelynek közepén Giuseppe Obici Szent Pál szobra áll.

A belső teret nyolcvan monolitikus gránitoszlop osztja öt hajóra (figyelemre méltó az a hat a bejárati falon, amelyet az egyiptomi alkirály adományozott XVI. Gergelynek). A középső, szélesebb hajó falain mozaikok láthatók pápák portréival, amelyek a mellékhajókban is folytatódnak, valamint freskók Szent Pál életéből vett történetekkel.

A középső oltár, amely alatt az apostol gyóntatása és sírja található, Arnolfo di Cambio híres gótikus cibóriumával (1285) van díszítve. Az oltártól jobbra található a húsvéti gyertyát tartó nagy kandeláber, amelyet Nicola D'Angelo és Pietro Vassalletto készített márványból 1170-ben.

Az apszist a III. Innocentus (1198-1216) által megrendelt és III. Honorius idején befejezett fenséges mozaik uralja. A kerengő számos építészeti töredéket tartalmaz az ókori bazilikából és a közeli Ostiense temetkezési helyről származó régészeti leleteket.

A bazilika kerengője, Jacopo és Pietro Vassalletto munkája, akikről a nevét is kapta, a 13. századi Róma egyik csodája. Párban álló, különböző típusú és formájú, mozaikokkal és színes márvánnyal díszített márványoszlopok támasztják a boltozatokat, amelyek fölött az episztilium áll, amelyet csodálatos mozaikok díszítenek, és amelyet felül fehér márvány párkány határol, oroszlán-, ökör-, kecske- és egyéb állatfejekkel, amelyek szájából esővíz folyik.

A Szent Pál apátság bencés szerzetesei, akik évszázadok óta őrzik Pál apostol sírját, létrehozták a kolostorkertet, amelyben a Bibliában említett gyógynövényeket és fákat termesztik.

Egy pompás oázis, amely ideálisan reprodukálja a bibliai Édenkertet, egy időtlen hely, ahol meditálni és elmélkedni lehet a természet keresztény és szerzetesi látásmódjáról, elmerülve az örök forrásban. Egy botanikai-tudományos, de egyben teológiai, filozófiai és irodalmi útvonal. A különböző környezetek között megcsodálhatjuk az Orto dei semplici-t (hortus simplicium), ahol az évezredes bencés hagyomány szerint a szerzetesi patikában kapható fitoterápiás szerek előállításához használt officinális növényeket termesztik.

2007-ben a konyhakertben végzett ásatások során ókori építményekre bukkantak, köztük egy kis harangtorony alapjára - az ilyen típusú építmény legrégebbi Rómában fennmaradt példájára -, a "szegények házaihoz" kapcsolódó, az 5. század végéről származó épületekre és egy oszlopos oszlopcsarnok maradványaira.Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Basilica di San Paolo fuori le Mura
GPS: 41° 51′ 31.30938″, 12° 28′ 36.42442″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward