» Olaszország

» Olaszország » Lazio

Basilica di Santa Maria in Ara Coeli - Csodatévő Szent Gyermek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Basilica di Santa Maria in Ara Cœli al Campidoglio egy címzetes bazilika Rómában, a Campidoglio legmagasabb csúcsán. A kegyhely arról ismert, hogy itt találhatóa Szent Gyermek, akinek kéréseket lehet küldeni.


A Juno Moneta templom romjain a 6. században emelt Santa Maria in Aracoeli bazilika a Capitolium-hegy legmagasabb csúcsán áll. Neve egy legendából ered, amely szerint egy szibilla megjósolta Augustusnak Isten fiának eljövetelét, mondván: "Haec est ara filii Dei", azaz "Ez az Isten fiának oltára": innen az Ara Coeli elnevezés.

A római történetírók szerint a Kr. e. IV. században a Capitolium-hegyen álló Juno temploma körül a szent ludak ingerült dudálása figyelmeztette a népet a fellegvár falait titokban megmászó gallok közelgő éjszakai támadására. Ebből az eseményből kapta az istennő a Juno Moneta [vezetéknevet], a latin monere (figyelmeztetni) szóból. . . . Az állam patrónusaként Juno Moneta elnökölt az állam különböző tevékenységei felett, beleértve a pénzkibocsátás elsődleges tevékenységét is... a Moneta szóból származnak a modern angol "minta" és "money" szavak, de eredendően a latin "figyelmeztetés" szóból.

A templom alapkövét egy 574-ben említett bizánci apátság helyén rakták le. Az első templom köré számos épületet építettek; a felső részen kolostort hoztak létre, míg a domboldalon egy kis negyed és egy piac nőtt ki. Ezen épületek maradványait - mint például a San Biagio de Mercato kis templom és az alatta fekvő "Insula Romana" - az 1930-as években fedezték fel. A templom eleinte a görög rítust követte, ami a bizánci exarcha hatalmának jele. A 9. századra a pápaság birtokába került, a templomot először a bencések, majd 1249-1250-ben pápai bullával a ferencesek kapták meg; a ferencesek alatt kapta meg román-gótikus arculatát. A templomhajót a mellékhajóktól elválasztó boltíveket római kori romokból származó oszlopok támasztják alá, amelyek között nincs két pontosan egyforma.

A középkorban nagyon fontos szerepet töltött be, mivel a tanácsosok itt gyűltek össze, hogy megvitassák a "Res Publica"-t, Róma egyfajta új fórumát. Cola di Rienzo innen szólt a néphez. A város caporioni választásait is itt tartották, és 1341-ben itt érettségizett Francesco Petrarca költő.

A 124 lépcsőfokból álló új márványlépcső építését 1348-ban rendelték meg, az Európán tomboló pestisjárvány megszűnéséért Szűz Máriának tett fogadalomként. A lépcsőt a Quirinál lévő Serapis-templom lépcsőfokaiból vett márványból építették, és később Cola di Rienzo tribunus avatta fel. Igazi szent lépcsőnek tartották. Férjet kereső vénkisasszonyok, gyermeket akaró nők, gyermeküknek tejet kérő anyák, sőt, még azok is térden állva másztak fel rajta, akik a lottón akartak nyerni. 

Az elítélt bűnözőket a lépcső lábánál végezték ki; Cola di Rienzo itt érte a halál, közel ahhoz a helyhez, ahol szobra állít emléket neki.

A templom azonban leginkább a Szent Gyermekről (Santo Bambino) híres, arról a szoborról, amelyet a hagyomány szerint a Gecsemáné-hegyen álló olajfák fájából faragtak. Az Aracoeli Gyermeket nagyon szerették a rómaiak, akik csodatévő képességeket tulajdonítottak neki, például a halottak feltámasztását és a súlyos betegek gyógyítását. 1994-ben ellopták, és soha többé nem találták meg. Gecsemánéból származó fából másolatot készítettek, amely másolat jelenleg a sekrestye melletti saját kápolnájában van kiállítva. A kápolna előtt található urnába bárki bedobhatja kéréseit a Santo Bambinóhoz.

A francia megszállás és az 1797-es köztársaság idején a templomot istállónak használták. A napóleoni megszállás után helyreállították, de 1870 után alig menekült meg a lebontástól a Vittoriano építése miatt.

Padlózata gazdag sírkövekben, köztük az 1431 és 1433 között Rómában tartózkodó Giovanni Crivelli aquileiai fődiakónuséban, amelyet Donatello készített.

Az oltáron található a Madonna Aracoeli (Aranykezű Szűzanya), egy 10-11. századi bizánci ikon is. 

A templomnak három hajója van, amelyeket egymástól eltérő, újra felhasznált oszlopok tagolnak. Az egyik kápolnában Pietro Cavallininek tulajdonított festmények maradványait találták meg, míg a Bufalini-kápolnában Pinturicchio freskóciklusa található, amelyet Sienai Szent Bernardinónak szenteltek, aki a Santa Maria in Aracoeli lépcsőjén kockáztatta a halált, mert eretnekséggel vádolták. Más freskók azonban Benozzo Gozzoli munkái.

A bazilikában őrzik Nagy Konstantin anyjának, Helénának az ereklyéit, valamint a Jézus monogramját tartalmazó táblát, amelyet Sienai Bernardino használt a Jézus Szent Nevének áhítatának előmozdítására.

A bazilika lépcsőjének tetejéről gyönyörű kilátás nyílik Rómára a Sant'Andrea della Valle és a Szent Péter kupolák fölött.

Santa Bambino

A templom leginkább a Szent Gyermekről (Santo Bambino) híres, arról a szoborról, amelyet a hagyomány szerint a Gecsemáné-hegyen álló olajfák fájából faragtak a XV. században. Az Aracoeli Gyermeket nagyon szerették a rómaiak, akik csodatévő képességeket tulajdonítottak neki, például a halottak feltámasztását és a súlyos betegek gyógyítását. 1994-ben ellopták, és soha többé nem találták meg. Gecsemánéból származó fából másolatot készítettek, amely másolat jelenleg a sekrestye melletti saját kápolnájában van kiállítva. A kápolna előtt található urnába bárki bedobhatja kéréseit a Santo Bambinóhoz.

A rómaiak régóta a gyógyítással hozták kapcsolatba a Santo Bambino szobrot Egy beszámoló szerint valamikor az 1800-as években a nemesi Torlonia család egyik tagja súlyosan megbetegedett, és a szerzeteseket megkérték, hogy vigyék a Santo Bambinót a betegágyhoz. A szerzetesek eleget tettek ennek, és az illető meggyógyult. Ezt követően Alessandro Torlonia herceg XIII. Leó pápa kocsiját használta, hogy csütörtökönként "házhoz menjen" a szoborral a betegekhez, akik nem tudták meglátogatni a bazilikát. A 20. század elejéig Torlonia herceg hintója éjjel-nappal rendelkezésre állt, hogy a Santo Bambinót egy beteg ágyához vigye.

1927-ben a brit nagykövetség követségi tanácsosa súlyosan megbetegedett tífuszban, és utolsó kenetet kapott. Valaki azt javasolta, hogy küldjék el a Bambinót. Philip Langdon elment a Santa Maria in Araceoliba, de visszatérve a Piazza Venezia téren a kísérő ferencesekkel együtt megállította őt egy katonákból álló kordon, amely lezárta az utcát, amíg a Duce beszédet mondott. Annak ellenére, hogy egy bíborosi címerrel ellátott autóban ültek, nem engedték át őket, amíg Langdon el nem mondta nekik, hogy a Bambinót egy haldoklóhoz viszi - ekkor a katonák vigyázzba álltak és átengedték őket.

Ma az aracoeli kápolna tele van a világ minden tájáról érkező levelekkel, amelyek közül néhányat csak "Il Bambino, Róma" címre címeztek. Hogy helyet csináljanak az új leveleknek, a több hetes régi leveleket eltávolítják és némi füstölővel együtt elégetik. Ezeket felbontatlanul hagyják, mert ahogy a szobor egyik ferences gondozója fogalmaz: "Ami a levelekben van, az a Bambino és a levélíró közötti ügy, és nem tartozik ránk."

A hagyomány szerint a Szent Gyermek ajkai vörösre színeződnek, ha egy kérés teljesülni fog, és fehérre, ha az előterjesztett ügy reménytelen.

Karácsonykor a Bambinót szokás szerint a bazilikában lévő bölcsőben helyezik el. Egy másik szokás szerint a karácsony és az epifánia közötti időszakban a hat és tíz év közötti gyermekek egy külön erre a célra épített emelvényre állnak, hogy beszéljenek a Bambinóhoz. Ez a szokás mára már kiment a gyakorlatból, és helyébe a szokásos vallási körmenet lépett.

Kuriózumok

A templomban található Cecchino Bracci, Michelangelo festőművész tanítványának márvány síremléke is, aki számos verset szentelt a nevének. A síremlék tervét (nem a faragást) Michelangelo készítette.

Az Assassin's Creed: Brotherhood című játék utolsó küldetésének egy része ebben a bazilikában játszódik, ahol az Assassinok felfedezik, hogy egy ősi Isu templom tetejére épült.

Ebben a templomban ünnepelte házasságát 2005-ben Francesco Totti labdarúgó és Ilary Blasi, több ezer szurkoló kíséretében.Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Santa Maria in Ara Coeli
GPS: 41° 53′ 38.36112″, 12° 28′ 59.40797″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward