» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A szerelmesek védőszentjének, Szent Valentinnek a koponyája a Santa Maria-bazilikában található.


Egy koponya egy üveg ereklyetartóban nyugszik a római Santa Maria in Cosmedin bazilikában, virágokkal körülvéve. A homlokára festett feliratok nem másként azonosítják tulajdonosát, mint a szerelmesek védőszentjének, Szent Bálintnak.

Az azonban, hogy pontosan kinek a koponyájáról van szó, bonyolult. Több katolikus szentet is ismertek Szent Bálint néven, és körülbelül 1500 év telt el e mártírok halála és a viktoriánus korszakban a holttestek lelkes szétosztása és felcímkézése között. Végül, és ami a legaggasztóbb, az a tény, hogy világszerte nem kevesebb, mint 10 hely állítja magáról, hogy a szent ereklyéit őrzi.

Bár a mítosz mögött álló valódi emberekről nem sokat tudunk, legalább két szent Bálint a 3. század végén élt Itáliában, egy másik pedig ugyanebben az időben Észak-Afrikában. Idővel úgy tűnik, hogy e különböző férfiak történetei összeolvadtak. A Valentinról szóló mitológia nagy része a szerelmesek védőszentjeként tartják számon. I. Gelasius pápa 496-ban február 14-ét - eredetileg a római Lupercalia ünnepének részét - Szent Valentin ünnepévé tette.

Maga a Cosmedini Santa Maria-bazilika nagyon régi, egy ókori római templom helyén áll, amely a Kr. e. II. századból származik. A ma látható épületek nagy része a 8-12. századból származik, beleértve az oltár alatt található kriptát is.

A koponya a templom bal oldalán lévő mellékoltárban található. Ha már ott van, álljon meg az oszlopcsarnoknál, hogy meglátogassa a híres Bocca della Verità-t (az igazság szája).

Megközelítés:

Metro: Circo Massimo. Ez a templom bejárata közvetlenül az Igazság Szájától jobbra található, és mint minden ottani templomban, itt is fontos, hogy a vállad és a térded fedett legyen. Ha nem, akkor egy műanyag ponyvát tesznek a válladra, vagy nem engednek be. Van itt egy ajándékbolt, ahol megvásárolhatod az Igazság Szájának miniatűr változatát. Ha be akarsz jutni, menj az Igazság Szájához, menj be a templomba, és a többi ajtón keresztül menj ki. Közvetlenül a kijárat előtt balra lesz az ajándékbolt.

3555 Piazza della Bocca della Verità, 1 Via della GrecaTartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:1 Via della Greca
GPS: 41° 53′ 15.59184″, 12° 28′ 53.23656″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward