» Olaszország

» Olaszország » Lombardia


Bergamo Milánótól kb. 50 km-re északkeletre fekszik, Észak-Olaszország egyik legszebb városa.

Bergamo Milánótól kb. 50 km-re északkeletre fekszik, Észak-Olaszország egyik legszebb városa.

2017-ben a Bergamo városát körülvevő velencei falakat az UNESCO 53. olaszországi helyszínévé nyilvánították. A falakon 6 km hosszan végig is lehet sétálni, teljesen ingyen. 

A bergamói velencei falak nagyon különleges, amely nemcsak Itáliát érintette: a lombard város valójában egy olyan projekt vezetője volt, amely több olasz régiót és két külföldi országot érintett. A velencei falakat, amelyeket a Serenissima a puskapor felfedezése után építtetett, több helyen is megcsodálhatjuk, egészen pontosan Palmanovában, Peschiera del Gardában, a horvátországi Zadarban és Sibenikben, valamint a montenegrói Kotorban. És természetesen Bergamóban.

Az Alpok lábánál fekvő város két különálló területre oszlik

Bergamo Alta egy hagyományos középkori óváros keskeny utcákkal és falakkal, amelyek ma sétálóutcák, míg Bergamo Bassa a város újabb része, nagy nyilvános kertekkel és sugárutakkal.

A Città Alta-t (Felső város) különösen érdemes megnézni - a középkori felsőváros jó száz méterrel fekszik a város többi része felett, és távolról úgy néz ki, mint egy erőd. A történelmi piazzák és a keskeny macskaköves utcák jellemzik az óvárost, amelynek velencei városfalai az UNESCO világörökség része.

A Felső városba siklóval is fel lehet jutni, de aki képes rá, hogy felmásszon, érdemes a lépcsőzést választania. A lépcsősorok labirintus-szerűen kígyóznak a domboldalon, kiváló lehetőséget kínálva a város másfajta felfedezésére.

Museo civico di Scienze Naturali di Bergamo

Bergamo természettudományi múzeumában a látogatók a természettudomány minden aspektusát felfedezhetik. Különálló részlegekre van osztva, köztük az állattani gyűjteményeknek szentelt részlegre, amely a helyi állatvilág mellett a világ különböző tájairól származó példányok lenyűgöző tárházát gyűjti össze. Ez a rész ad otthont az ízeltlábúak kiállításának, amely több mint egymillió műtárgyat, például rovarokat és pókokat foglal magában.

A földtudományok részlegben számos (szintén helyi és globális) kiállítási tárgyat tekinthet meg, köztük hasznos ásványokat és díszkövek gyűjteményét. Eközben a paleontológiai részlegben több mint 55 000 leletet tekinthet meg - köztük a Bergamasca paleontológiai gyűjteményt, amely az Orobico területéről származó fosszíliákat tartalmaz. A másik fő gyűjteményben (amelynek címe találóan Palaeontology not Bergamasca) különböző öntvények és kiállítási tárgyak találhatók a világ minden tájáról - ezeket adományok és vásárlások útján szerezték be, és mindkét gyűjtemény átfogó képet ad a fosszilis világról.

Stracciatella és sajt

Enrico Panattoni itt alkotta meg a mennyei ízű sztracsatella fagyit 1962-ben a „La, Marianna" nevű fagylaltozójában, amely ma is várja a látogatókat.

Bergamo kilenc védett sajtfajtának ad otthont. Bergamo gazdag sajtkínálata a hegyek buja legelőin élő teheneknek köszönhető.

Tartomány:Lombardia
Cím:Bergamo
GPS: 45° 41′ 53.75112″, 9° 40′ 38.17128″