» Olaszország

» Olaszország » Emilia-Romagna » Bologna


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Bologna Itália gasztrofővárosa kulináris hagyományai miatt, de hangulatos történelmi központja és a Guiness-rekordok könyvébe is bejegyzett negyven kilométeres árkádsora miatt is érdemes ellátogatni.
Bologna, Európa legrégebbi egyetemi városa, ahol a híres író, Umberto Eco is tanított, Olaszország egyik legfontosabb városa. Ennek ellenére Bologna általában nem szerepel a turisták városnéző listáján - helytelenül, ahogy azt három beceneve is mutatja.

"La grassa", a "kövér": a várost az ország egyik legjobb kulináris címének tartják. A friss tagliatelle, a Parmigiano Reggiano, az Acceto Balsamico és a pármai sonka látványa minden utazónak a száját megmozgatja.

"La dotta", a "tudós": A bolognai egyetem a legrégebbi a keresztény Nyugaton. Bologna 400 000 lakosának mintegy negyede diák. Színes nyüzsgést hoznak a városba - különösen esténként van itt sok minden.

"La rossa", a "vörös": Bologna nemcsak a sok téglaépülete miatt viseli ezt a jelzőt, hanem azért is, mert évtizedek óta a baloldal kormányozza.

Bologna Emilia-Romagna régió székhelye. Lakosságát tekintve a 7. legnagyobb olasz város.

1088-ban alapították az egyetemet, amely a legelső volt Európában. A reneszánsz szerzők, vagy Shakespeare olasz témájú műveiben az orvosok nem is lehettek mások, mint bolognaiak. A 200 ezer kötetes egyetemi könyvtárában felbecsülhetetlen értékű kéziratokat is őriznek, köztük Mátyás király több corvináját. Korábban a könyvállomány alapját azok a könyvek alkották, amelyek az 1219-30-as években a domonkos rendhez tartozó diákok, egyetemisták birtokában voltak. De ez az állomány idővel egyre nagyobb lett, és hamarosan ez lett Bologna legfontosabb könyvtára, ezért 1400 körül szükségét érezték, hogy a könyveket egy tágasabb és méltóbb helyiségben helyezzék el.

A város Olaszország gasztronómiai fővárosa. Innen származik a híres mortadella felvágott és a bolognai ragu is, amit sohasem spagettivel, hanem tagliatelle tésztával tálalnak. Sok ínyenc látogatja a várost, hogy drága, pazar ételeket fogyaszthasson. Az éttermek, bárok, kávézók mindig csordultig vannak emberekkel, élettel, különleges bolognai hangulatokkal. Az óváros piacának környéke (Mercato di Mezzo, Via Pescherie Vecchie, via Rizzoli) ínyenceknek kihagyhatatlan program!!!

Két ferde torony a belvárosban. A történészek szerint a városban kétszáz torony állt az 1200-as években. Az építményeket gazdag családok húzták fel katonai céllal. A Dante által, az Isteni színjátékban is emlegetett toronyház (casatorre), a Garisenda (az építtető család neve miatt), valamint az Asinelli (asinello=csacsi) nevű ma is áll. Az egyiket 1119-ben Asinelli kezdett meg, és róla is neveztek el, 97,6 méter magas, 1,23 méternyi elhajlással. 498 lépcsőfok leküzdése után bárki gyönyörködhet a fantasztikus panorámában. A másikat 1110-ben építették, amelyet szintén építésze után Garisendának hívnak, 48 méter magas, 3,22 méternyi elhajlással. (Piazza di Porta Ravegnana)

Árkádok. A 12. századtól kezdődően épült árkádos épületek 62 kilométer hosszan húzódnak a középkori olasz városban. Különböző alakzatúak, különböző városi és társadalmi funkciókat tükröznek a legkülönbözőbb időkből. Az árkádok a bolognai városi identitás kifejeződése, elemei. A páratlan bolognai árkádok 2021-ben a Világörökség részei lettek. 

San Petronio bazilika Olaszország legnagyobb bazilikáinak egyike. A város központjában található székesegyházat 1390-ben kezdték gótikus stílusban építeni, de máig nem fejezték be. A San Petronio Bazilika Bologna legnagyobb temploma, és az ötödik legnagyobb a világon.

XIII. Gergely pápa bronzszobra. A Palazzo Comunale barokk főkapuja fölött áll a naptárkészítő XIII. Gergely pápa bronzszobra, aki a város szülötte.

Basilica di San Domenico. Szent Domonkos 1221-ben Bolognában halt meg. Ő volt a domonkosok rendjének alapítója. A templom legfőbb kincse Szent Domonkos síremléke.

Chiesa di Santo Stefano - Jeruzsálem negyed. Bologna legmisztikusabb látnivalója a Jeruzsálem-negyed, ahol hitbuzgó városi polgárok elhatározták, hogy megteremtik a maguk Szentföldjét. Ezért felépítették a Santo Stefano 7 templomból álló templomegyüttest! Itt található Petronius sírja és egy márványtál, amiben a hagyomány szerint Pilátus mosta kezét Krisztus elítélesekor. (részletek)

Rossini háza A sevillai borbély szerzője húsz évig élvezte Bologna vendégszeretetét.

A Palazzo di Re Enzo egy romantikus történet színhelye. A bolognaiak 1249-ben, egy csatában foglyul ejtették II. Frigyes császár házasságon kívül született fiát, Enzót, és haláláig ebben a palotában őrizték.

Palazzo dell' Archiginnasio. Az 1562-63-ban épült palotában működött 1803-ig a bolognai egyetem. Jelenleg városi könyvtár. Az épületben látogatható a hajdani anatómiai előadóterem, valamint az udvar árkádjai alatt és a folyosók, ahol rengeteg festett címert láthatunk, az egykori hallgatók emlékeit, akik között néhány magyarral is találkozhatunk. A bolognai egyetemen ugyanis magyar diákok is tanulták az orvoslás tudományát. Ezt bizonyítják azok a freskók is, amelyek az 1553-ban Szondy Pál által alapított Collegio Ungarico mennyezetét és falait díszítik. (részletek)

Santa Maria della Vita. A templomban láthatjuk Nicolo dell' Arca főművét, az 1463-ból való Piétát. (Via Clavature)

Santuario della Madonna di San Luca. Bologna melletti dombon áll, egykor csak a 4 km hosszú árkádos úton lehetett megközelíteni (Porta Saragozza-tól indul). Ma már autóút is vezet a templomhoz. A templom nevét a Szent Lukács által festett Madonna képről kapta. A kilátás kedvéért is érdemes ellátogatni. (részletek)

FICO Eataly World. A FICO Eataly World egy korábbi nagybani piac helyén található. A 100 ezer négyzetméteren elterülő gasztroparkban több mint 45 étterem, bár és kávézó, 200 élő állat, egy fedett piac, egy konferencia-központ, egy színház és mozi várja a látogatókat. A park látogatói megkóstolhatják és megvásárolhatják a különböző olasz ételeket, főzőkurzusokon vehetnek részt, megismerkedhetnek az élelmiszer-gazdálkodással kapcsolatos fogalmakkal és a sörfőzés kulisszatitkaival. A belépés ingyenes, de a programokért fizetni kell. Sokak szerint nem érdemes ellátogatni ide, lehangolónak és értelmetlennek tartják.

MÚZEUMOK

Három múzeum egy belépőjegyért:

  • Palazzo Pepoli. Museo della Storia di Bologna. (Via Castiglione 8)
  • Palazzo Fava. Palazzo delle Esposizioni. (Via Manzoni)
  • San Colombano. Collezione Tagliavini. (Via Parigi 5)

Museo Civico Archeolgico. Régészeti Múzeum.

Museo Civico Medievale

Pinacoteca Nazionale. Nemzeti Képtár. Itt látható Raffaello híres Szent Cecíliája.

Museo Ducati (részletek)

30 km/órás sebességkorlátozás

Bologna az első olasz nagyváros, amely 2023. július 1-től kezdve 30 kilométer/órás sebességkorlátozást vezet be a városi utakon - az autópályák kivételével. A büntetések csak 2024-ben lépnek életbe. A cél az, hogy a közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma nullára csökkenjen.

Lezárás a ferde tornyok körül

A Bologna központjában található híres ferde tornyok, Asinelli és Garisenda a város szimbólumai. Egy ideje dőltek, de most fennáll annak a veszélye, hogy a közúti forgalom és egyéb rezgések tovább mélyítik a Garisenda-torony meglévő repedéseit. Ezért 2023 októberében a városvezetés úgy döntött, hogy lezárja a tornyok körüli utcákat.

A két torony a város szívében, a régi Via Emilia kiindulópontjában emelkedik. A középkorban épültek túlnyomórészt katonai funkcióval. A kisebbik Garisenda-torony észrevehetően görbe. Ma 48 méter magas, lejtése 3,20 méter, amikor az építkezés befejeződött, körülbelül 60 méter magas volt. A magasabb, szintén ferde Asinelli-torony 97 méteres.

A város azt szeretné megvizsgálni, hogyan lehet minimalizálni a két középkori torony körüli rezgéseket. Addig zárva maradnak a látogatók elől. A szakértők nem tartanak az összeomlástól, de a téglák kilazulhatnak és leeshetnek. Feltételezések szerint a tornyok környékét még sokáig el kell zárni a forgalom elől.Tartomány:Emilia-Romagna
Település:Bologna
GPS: 44° 29′ 41.5932″, 11° 20′ 33.41868″
Honlap: http://www.bolognawelcome.com

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward