» Olaszország

» Olaszország » Liguria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Genova, Olaszország legnagyobb kikötővárosa a ligur tengerparton fekszik. Genova szűk középkori utcáival, régi kikötőjével, modern építészeti látnivalóival, bevásárló központjaival, éttermeivel és kávéházaival kedvelt úticél.


A spanyol flotta nyomán a genovai kereskedők és bankárok hatalmas gazdagságra tettek szert, és a pénzt pompás palazzókba és a legmenőbb művészek festményeibe fektették. E csodálatos épületek közül 42 szerepel az UNESCO világörökségi listáján, és a Via Garibaldi és a Via Balbi útvonalakon látható.

Az elmúlt évtizedekben Genova egy lepusztult ipari kikötőből élénk kulturális várossá vált. A felfedezést a legjobb az óvárosban, a Piazza De Ferrarinál kezdeni, majd elmerülni a sikátorok útvesztőjében.

Genováról Richard Wagner egykor úgy vélekedett, hogy "leírhatatlanul gyönyörű, óriási és jellegzetes".  

La Superba, a Büszke - így nevezték valamikor Genovát az olaszok. A genovai hajóhad már a XI. században elűzte az ellenséget a Tirrén-tengerről. A város leghíresebb szülöttei Kolumbusz Kristóf (1451-1506) és az "ördög hegedűse", Niccolo Paganini (1782-1840).

Genova lottó feltalálásól is híres. A játék gyökerei Itáliába nyúlnak vissza a Lotto di Genova (Genovai lottó) elnevezésű szerencsejátékig, amelyről az első írásbeli feljegyzések 1519-ből valók. Feltalálójaként Benedetto Gentile genovai tanácsost tartják számon. Genovában azokban az időkben sorshúzással választották meg a szenátorokat: az urnába 90 golyót tettek, mindegyiken egy-egy jelölt nevével és ötöt kihúztak közülük. Az így megválasztott szenátorok egy évig voltak hivatalban a kikötővárosban. Idővel a nép kezdett fogadni a jelöltekre - akiknek neve helyett számok kerültek a golyókra - és megszületett a Lotto di Genova elnevezésű játék. Kezdetben bankok szervezték meg a szerencsejátékot, de a város vezetése gyorsan rájött, hogy a lottózással pénz áramolhat kasszájába és ezért magához vette a játék lebonyolítását.

Genovának napjainkban 700 ezer lakosa van és a földközi-tengeri térség egyik legnagyobb kereskedelmi kikötője. Fölötte jelképként őrködik a Lanterna, a 76 méter magas világítótorony, amelyről csodálatos kilátás nyílik a városra.

A genovai városközpont palotáit felújították, a belvárost festőien gyönyörűvé varázsolták, s ragyog, akárcsak a középkorban, amikor Genova méltó vetélytársa volt Velencének a Földközi-tenger fölötti uralom megszerzéséért vívott harcban.

Látnivalók

Porto Vecchio. A Régi kikötő (Porto Vecchio): a hegyek között, a Genovai-öbölben terül el. Először csak tíz mólója volt, de ez kevésnek bizonyult, így szükségessé vált egy új kikötő felépítése is. Itt emelkedik a La Lanterna, azaz a világ egyik legrégebbi működő világítótornya. A San Benigno-dombra felállított, 1543 óta működő épület 76 méteres magasságával a világ második legmagasabb hagyományos, kőből épült világítótornya (az első a franciaországi Finistère-ben működő, 82,5 méter magas torony). A jelzőfunkcióját máig betöltő épületben múzeum is várja a látogatókat.

Acquarium di Genova. A régi kikötő keleti oldalán található Aquario remek programot kínál, hiszen mindenféle tengeri állat megtekinthető itt természeteshez hasonló környezetében, beleértve a delfineket, pingvineket, teknősöket is. (részletek)

Tenger Múzeuma. A Tenger Múzeuma Genova régi kikötőjében a Földközi-tenger legnagyobb ilyen jellegű múzeuma, ahol még egy 2002-ben szolgálaton kívül helyezett tengeralattjárót is meg lehet nézni. (részletek)

Paganini Múzeum (részletek)

Piazza de Ferrari. A Piazza de Ferrari: a modern és az ősi Genova találkozási pontja e forgalmas és nyüzsgő tér. Északi végében a Carlo Felice Színház, azaz az Opera magasodik. A nyugati szegletében a Dózsepalota (Palazzo Ducale) áll. Ugyancsak itt található az a ház, ahol állítólag Kolumbusz Kristóf (Casa Cristoforo Colombo) született.

Le Strade Nuove. 16. századi paloták, 2006 óta a Világörökség része.

San Lorenzo-katedrális (Cattedrale di San Lorenzo). A Via San Lorenzon áll a Genova főegyházmegye főszékesegyháza. A 12. században kezdték meg építését, maga a katedrális a francia templomok hatását tükrözi. A San Lorenzo templom egy feltűnő, fekete-fehér csíkos épület, a székesegyházi kincstári múzeumban pedig az úgynevezett Szent Grál található. A legenda szerint ez a tál Krisztus vérét, az utolsó vacsora borát tartalmazza. A legenda szerint a templom díszítésével megbízott egyik szobrász elvesztette szeretett kiskutyáját, ezért tiszteletére egy kiskutyát faragott a homlokzatra. Ha kiszúrja, a monda szerint megtalálja élete szerelmét (és mindenképpen érintse meg).

Castello d'Albertis. Domborzati adottságai miatt a városban három sikló és tíz közforgalmi személyfelvonó is üzemel. Ezek közül talán az egyik legérdekesebb a Montegalletto nevű magaslaton fekvő, neogótikus d'Albertis kastély és múzeum (Castello d'Albertis) felvonója, melynek alsó állomása a körülbelül hetven méterrel lejjebb található via Balbi egyik mellékutcájából nyílik. A 2004-ben átadott, teljesen automatizált műszaki létesítmény egy siklójármű, illetve egy hagyományos épületfelvonó érdekes keveréke.

Porta Soprana. Genova középkori kapuja.

Parchi di Nervi. Botanikus kert Genovában. (részletek)

Mercato Orientale. A piacok kedvelőinek érdemes egy kitérőt tenniük a genovai régi kikötőben található Mercato Orientale-ra, amelynek mesés választéka nem csak a szemnek, de az ízlelésnek is csemegét nyújt.

Kossuth Lajos emléktáblája. Az emléktáblát 2003-ban a Via Assarrotti 4-es szám alatt állították, annak az épületnek a falán, amelyben 1859-ben Kossuth Lajos vezetésével működött a Magyar Nemzeti Igazgatóság (lényegében a szabadságharc leverése utáni emigrációs kormány). Itt szervezték azt a magyar légiót, amely bekapcsolódott Franciaország és a Piemonti Királyság oldalán az Ausztria ellen vívott háborúba. Az emléktábla Berzsenyi Balázs szobrászművész alkotása.

Genova MEI Museo Nazionale Emigrazione Italiana. 2022. május 12-én nyílt meg Genovában az olasz emigráció új nemzeti múzeuma. Azért választották a várost az új múzeum székhelyéül, mert Genova kikötője fontos szerepet játszott az elmúlt száz év nagy olasz kivándorlási hullámában: innen indultak olaszok milliói Amerikába, Ázsiába, Afrikába és Ausztráliába. A múzeum elhelyezése a Commenda di San Giovanni di Prè-ben szintén szorosan kapcsolódik ehhez a témához, mivel az épület a 13. század óta az utazók és zarándokok szálláshelye volt. Az interaktív és multimédiás múzeum három emeleten meséli el az olasz emigránsok megható és izgalmas történeteit eredeti dokumentumokon, például leveleken, naplókon és fényképeken keresztül.Tartomány:Liguria
Település:Genova
GPS: 44° 24′ 20.33964″, 8° 56′ 46.5216″
Honlap: http://www.visitgenoa.it/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward