» Olaszország

» Olaszország » Emilia-Romagna » Adriai tengerpart

Ravenna és strandjai (Lidi di Ravenna)


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Ravenna környékén 35 km hosszú homokos partszakaszt találunk. A város kora keresztény műemlékei az UNESCO Világörökség listáján szerepelnek.


STRANDOK

Lido di Savio, Lido di Classe, Spiaggia Bassona, Lido di Dante, Lido Adriano, Punta Marina, Marina Romea, Marina di Ravenna.
A Porto Turistico Marinara Kék Zászlós strand.

SZÓRAKOZÁS

Mirabilandia vidám- és vízipark (részletek)

Il planetorio di Ravenna. Planetárium Ravennában. Belépő 2014-ben: 5 euró/fő

Safaripark Ravennában oroszlánokkal, zsiráfokkal. (részletek)

RAVENNA

Ravenna Itália egyik legrégebbi városa, eredetét valószínűleg az etruszkoknak köszönheti. Későbben gallok és azután rómaiak birtokába került. I.e. 88-ban a város lakói római polgárjogot nyertek.

A város virágkorát akkor élte, mikor Honorius császár 402-404-ben a Nyugat-Római Birodalom székhelyét Milánóból ide tette át. Ekkor pompás épületekkel díszítették és a tengerig csatornát építettek. I. Justinianus hadjáratában újraegyesítette keleti birodalmát az itáliai területekkel, így Ravenna 540-től a longobárd hódításig, 751-ig a bizánci exarchatus központja lett. 1441-1509 között a velenceiek birtokolta. 1797-1815 között Napóleon parancsolt, majd az olasz állam egyesítéséig, 1860-ig ismét pápai birtok volt.

Ókeresztény műemlékek:

Ariánusok keresztelőkápolnája (Battistero degli Ariani): az ariánus keresztény irányzat nem ismerte el Jézus és a Szentháromság isteni voltát, az Atyával való egylényegűségét. Ebben a szellemben díszítették a keresztelőkápolnát is. Kupolamozaikja egyedülálló: az egyetlen, mely meztelenül ábrázolja Krisztust Michelangelo kora előtt. A belépés ingyenes.

Theodorik mauzóleuma (Mausoleo di Teodorico): 10 szögletű, két szintes zömök építmény, a tetejét lezáró boltozat isztriai mészkő monolit, melynek méretei: 10,9 m átmérőjű, 1 m vastag, kb. 300 tonna súlyú. A felső szinten porfír kád látható, a csak a császároknak kijáró köből. Egy monda szerint a kegyetlen a király úgy félt a villámlástól, hogy a kő alá menekült, de az mégis agyonsújtotta. Belépő 2014-ben: 4 euró/fő

Basilica di San Vitale
A bazilikában láthatjuk a híres mozaikokat, amelyek I. Justinianust és Teodórát ábrázolják. (részletek)

Galla Placidia mauzóleuma (Mausoleo di Galla Placidia): A ma a San Vitale székesegyház mellett található síremlék építésekor egy mára elpusztult császári udvari Szent Kereszt bazilikához kapcsolódott. Galla Placidia I. Theodosius római császár lánya, Honorius császár testvére volt, akit 410-ben a nyugati gótok Róma feldúlásakor elraboltak és 414-ben feleségül adták Athaulf királyhoz). Miután férjét megölték, őt hazaküldték. Később testvére feleségül kényszerítette II. Constantinus társcsászárhoz, akitől két gyermeke született: a későbbi III. Valentinianus császár és Honoria. Férje halála után később gyermeke kiskorúsága miatt a nyugat-római birodalom uralkodója, régens volt Ravennában(424-445). 450-ben halt meg. A síremlék 440-450 között épült Galla Placidia megbízásából. Görögkereszt alaprajzú, az ókeresztény mozaikkultúra emlékei láthatók falain. A szarkofágokban III. Valentianus, II. Constantinus és Galla Placidia nyugszanak.

Az Új Szent Apollinariusz bazilika (Basilica di Sant'Apollinare Nuovo): az ariánus Theodorik király építtette a VI. sz. első felében, két fala 24 látványos oszlopon fekszik. Mozaikjai: fent -Krisztus élettörténete, balra -22 szűz, jobbra -26 mártír, a bejáratnál -Classis kikötője illetve Theoderik palotája. Mennyezete a 17. századból származik.

Ortodox keresztelőkápolna (Battistero Neoniano): a római időkben vízvezetékelzáró fürdő volt a nyolcszögű, kupolás épület. Római stílusú kupolamozaik díszíti, mely Krisztus keresztelését ábrázolja antik felfogásban. Megjelenik rajta a tizenkét apostol alakja és templomi helyiségek ábrázolása is. Mindez az egyházat jelképezi. Az ablakoknál arabeszkek közt próféták láthatók.

Érseki palota múzeuma (Museo Arcivescovile): világhírű műemlékkel dicsekedhet: itt látható pl. Maximianus érsek (Ravenna első érseke) elefántcsontból faragott trónja, mely az 5. századból származó alexandriai munka. Az érseki palotakápolna mozaikdíszítése szintén rendkívüli. Továbbá egy kőbe vésett húsvéti öröknaptár emelkedik ki a lapidárium tárgyai közül.

A Classe-i Szent Apollinariusz bazilika (Basilica di Sant'Apollinare in Classe): a 6. század első felében épült a bazilika Ravenna védőszentjének sírhelye fölött. Mozaikok és márványszarkofágok díszítik. Belépő 2014-ben: 5 euró/fő.

Öt műemlék egy kombijeggyel nézhető meg: (részletek)

Látnivalók:

Dante mauzóleuma a Basilica di San Francesco mellett a Garibaldi téren. (részletek)

Piazza del Popolo: Palazetto Veneto (loggiás oszlopokkal díszített 6. századi épület), Apollinaris és Vitalis oszlopa (Ravenna védőszentjeinek szobrai tekinthetők meg a két oszlopon a 15.századból.)

Complesso di S.Nicolo - Mostra “TAMO - Tutta l Avventura del Mosaico” Belépő 2014: 4 euró/fő

Cripta Rasponi e Giardini Pensili. Belépő 2014: 2 euró/fő

Domus dei tappeti di pietra. (bizánci mozaik padlók)Belépő 2014: 4 euró/fő

Museo Nazionale. Belépő 2014: 5 euró/fő

Museo d’Arte della citta di Ravenna

Tartomány:Emilia-Romagna
Település:Ravenna
Cím:Ravenna
GPS: 44° 26′ 14.84894″, 12° 17′ 57.7176″
Honlap: http://www.turismo.ravenna.it

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward