» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A templom kupola-illúzióját feltétlenül látni kell!
Sant'Ignazio di Loyola-templomnak pompás kupolát kellett volna kapnia, de amikor 1642-ben elfogyott a pénz, a terveket elvetették.

Ahelyett, hogy teljesen lemondtak volna a kupoláról, a festő és jezsuita testvér, Andrea Pozzo azt javasolta, hogy fessenek egy életnagyságú kupolaillúziót, amely megtéveszti a látogatók szemét (feltéve, hogy a megfelelő szögből néznek fel). Az 1685 és 1694 között festett remekműve még ma is megtéveszti a szemet.

Pozzo egy másik illúziót is festett a Szent Ignác mennyezetének homlokzatára. A Szent Ignác életét és munkásságát ábrázoló hatalmas festmény az ég felé emeli és kitágítja az egyszerű épületet, a kényszerített perspektívát használva, hogy az alakokat a magasba emelje. A technikát quadratura néven ismerik, amely a geometrikusan pontos, erőltetett perspektívájú építészet és a fantázia olyan elemeinek keveréke, mint a kerubok és a lebegő szentek. Pozzo könyvet írt a témáról, Perspectiva Pictorum et Architectorum címmel, amely nagy hatással volt más barokk festőkre.

A kupola és a központi illusztráció is egyetlen 17 méteres vászonra van festve. Az illúziókon végzett munkája olyan jó fogadtatásra talált, hogy megbízást kapott a templom többi műalkotására is.

1891 áprilisában egy hatalmas lőporraktár-robbanás a városon kívül megrázta Rómát, és megrongálta a mennyezeti műalkotást. (Emellett a Parlament épületének tetőszerkezetének egy része is beomlott, és általános pánikot keltett a városban.) Egy 1961-es restaurálás során a festett mennyezetet helyreállították.

1703-ban Pozzo megismételte kupolaillusztrációját Bécsben, a ma egyetemi templomnak nevezett jezsuita templomban és az olaszországi Frascati Gesù-templomban.

A templom bejárata a Piazza S. Ignazio térre néz. Az illúzió megtekintésének legjobb módja, ha a templomba belépve a szemét lehajtva tartja, amíg el nem éri a kör alakú márvány jelzést, amely jelzi az ideális kilátópontot a "kupola" megpillantásához. A padlón egy második jelzés jelzi a mennyezet többi részének ideális szemlélődési pontját.

A templomban még megcsodálható a XV. Gergely pápa emlékműve, egy 17. század végi alkotás, amely az apszistól jobbra eső teremben található, valamint a Szent Ignác gigantikus szobra, Camillo Rusconi 1728-ban készült alkotása, amely az apszistól balra eső teremben található. Említésre méltó még a templom fölött elterülő tér, amelyet Filippo Raguzzini rokokó stílusban épített (1727-28).Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:San Ignazio
GPS: 41° 53′ 55.49874″, 12° 28′ 47.30912″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward