» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Sperlonga látnivalói.


Lenyűgöző romok és hatalmas barlang tárul elénk Sperlongában, egy fantasztikus olasz tengerparti városban, amely Görögországra emlékeztet tengerparti kilátásaival és fehér utcáival, egymásra épített házakkal és kisvárosi üzletekkel.

TIBERIUS CSÁSZÁR VILLÁJA

A római császár elveszett nyári otthona és hatalmas szobrokkal teli barlangja az olasz tengerparton fekszik.  

A villát először a késő köztársasági korszakban, i. e. 30-20 körül építették egy nagy tengeri nyílás vagy barlang közelében, amelyről a "Spelunca" (latinul barlang vagy grotto) nevet kapta.

Tiberius császár a Kr. u. 1. században kibővítette a helyszínt, hogy saját személyes menedékhelyeként szolgáljon, amelyet tornateremmel, római fürdőkkel, teraszokkal, privát kikötőhelyekkel és számos medencével bővített, amelyeket természetes források és egy tengerparti tóból származó sós víz táplált.

A villa Tiberius kedvelt helyszíne volt a díszes vacsorák megrendezésének, amelynek központi eleme egy nagy természetes barlang volt, amelyben egy négyszögletes és egy kör alakú medence volt. A barlang belsejét színes opus sectile padlóburkolattal, mesterséges cseppkövekkel és berakásokkal, Sperlonga szobroknak nevezett szobrokkal, valamint egy tricliniummal (kanapékkal ellátott étkezőhely) díszítették, amelynek középpontjában a barlang szájánál lévő sziget állt.

A mitológiai kompozíciókat ábrázoló nagyszabású szobrok már a Julio-Claudiánusok idején is népszerűek voltak, és gyakran megtalálhatók a császári család tagjainak villáiban. Sperlongában Homérosz és Vergilius görög hellenisztikus irodalmából származó jelenetek mutatják be Odüsszeusz utazásának négy epizódját, amelyek Odüsszeuszt és az óriás küklopsz Poliphemoszt, Odüsszeusz találkozását a tengeri szörnyeteg Szküllával, Odüsszeusz megpróbáltatásait a trójai háborúban, valamint Odüsszeusznak a Palladion (Athéné szobra) ellopását Diomédésztől ábrázolják. A barlang bejárata feletti sziklafal egyik fülkéjében Ganümédész is látható, akit a Sas, Zeusz álruhája vitt fel.

Tacitus római történetíró szerint Kr. u. 26-ban Tiberius a barlangban vacsorázott bizalmasával, Sejanusszal, amikor a tető hirtelen beomlott. Tacitus így írta le: "Egy barlangnak nevezett vidéki házban vacsoráztak, az Amuclæ-öböl és a Fundi dombjai között, egy természetes barlangban. A bejáratánál lévő sziklák hirtelen beomlottak, és összezúzták a kísérők közül néhányat; erre pánik fogta el az egész társaságot, és a vendégek általános menekülésre kényszerültek. Sejanus a császár fölött lógott, és térddel, arccal és kézzel ütközött a lezuhanó köveknek; ebben a testtartásban találták meg a katonák, akik a segítségükre siettek."

A baleset után Tiberius Caprira vonult vissza, és hátralévő éveit a birodalom igazgatásától távol töltötte. Sejanusra és Naevius Sutorius Macrora bízta, hogy felügyeljék helyette a birodalom ügyeit, de a két férfi ehelyett összeesküvést szőtt, és megpróbálta megbuktatni őt.

Kr. u. 31-ben Sejanust a szenátus ülésére idézték, ahol felolvasták Tiberius levelét, amelyben elítélte Sejanust, és elrendelte azonnali kivégzését. Sejanust bíróság elé állították, és őt és több társát egy héten belül kivégezték.

Látogatási információk

Magából a Villa di Tiberio (Tiberius-villa) épületéből csak néhány rövid fal maradt meg, de szabadon lehet megtekinteni. Egy ösvény vezeti a látogatókat a halastavakhoz, onnan pedig a barlanghoz, ahol a császár a feltételezések szerint vacsorázott és szórakozott.

Maga a barlang tágas, szabadon felfedezhető, és könnyű elképzelni, hogy egykor ilyen csodálatos szobrokat tartottak itt. Sperlongáról úgy gondolták, hogy a legendás Odüsszeusz egy ideig itt szállt partra, ezért is díszítették a helyet az Odüsszeiából származó alkotások.

Egy kapcsolódó múzeumban a barlangban talált hihetetlen kincseket őrzik: hatalmas ókori szobrokat, amelyeket ugyanazok a művészek készítettek, akik a híres Laokoónt is készítették, és amelyeket a barlang belsejében csoportokban elhelyezve találtak, mint például a Vak Polyphemosz és a Szkülla-csoport, valamint az Odüsszeia jeleneteit ábrázoló csoportok.

Látogatási idő: Zárva: 8:30-tól 19:30-ig: január 1., május 1., december 25.

Belépő: Teljes árú jegy 5,00 €, kedvezményes 2,50 €.

Megközelítés: Ha egynapos kirándulásra indul Rómából, szálljon fel a vonatra Termini és Sperlonga között. Az állomásról egy busz 1,50 €-ért egy útra egyenesen a városba visz, de nagyon figyeljünk arra, hogy mikor indul az utolsó busz.Tartomány:Lazio
Cím:Sperlonga
GPS: 41° 15′ 36.7632″, 13° 25′ 59.1852″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward