» Olaszország

» Olaszország » Veneto » Verona


Verona Európa egyik legromantikusabb városa, a szerelmesek kedvelt úticélja.

Történelmi épületeinek értéke és fontossága miatt Veronát az UNESCO 2000-ben felvette Világörökségi listájára.

A városról elsőre szinte mindenkinek az jut eszébe, hogy itt játszódik a Rómeó és Júlia, azonban ókori emlékekben Róma után Verona a második leggazdagabb város.

A Rómeo és Júlia mellett még két másik Shakespeare-darab helyszíne is a város: A makrancos hölgynek, valamint A két veronai nemesnek is Verona ad díszletet.

LÁTNIVALÓK

Aréna

A i.sz. 30-ra épült megépült Arena Verona leghíresebb látványossága. A világ harmadik legnagyobb római amfiteátruma eredetileg gladiátorviadalok helyszíne volt, és csak évszázadokkal később alakult át színházzá. Mára a híres veronai operafesztivál helyszíneként került be a köztudatba. Az amfiteátrum egy földrengés következtében még a 12. században megsérült, de ezt leszámítva közel kétezer éve az eredeti állapotában sikerült megőrizni.Több mint 30 ezer néző befogadására volt képes, ma, biztonsági okokból 15 ezren látogathatják egy időben.

Júlia háza / Casa di Giulietta

Az angol drámaíró műve Veronában játszódott, a szerelmi történet azonban fikció, Júlia valóban sohasem élt a nevezetes házban. A híres erkélyt is az 1936-ban építették Piazza delle Erbe közelében lévő házra.

A házat 1905-ben szerezte meg a városvezetés a Dal Capello családtól, és a nevek hasonlósága alapján a regényben szereplő Capulet család tulajdonává nyilvánította, így teremtve új turisztikai látványosságot.

Évente nagyjából másfél millióan keresik fel Júlia házát. A turisták lefotóztatják magukat világirodalom leghíresebb balkonja előtt, megsimogatják a tragikus hősnő szobrát.

Az erkély alatt található Júlia fala, ahová világ minden tájáról érkező turisták tűzik fel szerelmes üzeneteiket. Rengeteg levél és cédula borítja be a szerelmesek falát, mely hihetetlen gyorsasággal betelik. (részletek)

Júlia sírja

San Francesco al Corso kerengője alatti kriptában, egy vörösmárvány szarkofágban nyugodott a legenda szerint Júlia, Shakespeare színművének hősnője. (részletek)

Piazza delle Erbe

Tipikus olasz, négyszögletű tér, éttermek, kávézók teraszaival, kis boltokkal, Verona történelmi városközpontjának a centruma. Olaszország egyik legszebb terének tartják. A tér körül csodálatos középkori házak és tornyok láthatók. A tér közepén egy lenyűgöző 14. századi szökőkút és egy 4. századi Madonna-szobor csodálható meg. Szombat és vasárnap reggelenként piacot tartanak a Piazzán.

Torre dei Lamberti

Verona egyik jelképe a 84 m magas, 12. századi Torre dei Lamberti. A toronyba fel lehet, vagy liftezni. A tetejéről csodálatos látvány tárul Veronára. A tornyot 1173-ban építették, de 1403-ban villámcsapás érte. A renoválás csak 1448-ban kezdődött meg, és 1464-ig tartott. A torony órája 1779-ben készült. A Torre dei Lamberti 4 harangjából egy óránként megszólal.

Piazza Brá

Verona, illetve egyesek szerint Olaszország legnagyobb tere. Több étterem és kávézó található itt, az északkeleti részén pedig az Arena. Híres épülete itt a Palazzo della Gran Guardia, melynek építése 1610-ben kezdődött, de csak 1853-ban fejeződött be. Jelenleg kiállítási és konferenciahelyszínként működik. A téren áll a polgármesteri hivatal, a Palazzo Barbieri is, melyet 1836-1848 között építettek.

Castel san Pietro

Érdemes felsétálni a Castel san Pietróig, ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik a városközpontra. A Ponte Pietrától induló lépcsőn lehet ide felmászni. Egy magas dombon, a városközpont felett áll, eredetileg az osztrák hadsereg barakkjaként működött. A domb mindig is fontos stratégiai pontként szolgált, ezért korábban több erőd is állt itt, de a római időkben épített vár elpusztult, majd a 14. századi kastélyt 1801-ben a francia hadsereg rombolta le. 1851-ben alakult ki jelenlegi formája.

Duomo

A veronai katedrális (Duomo) két korábbi templom helyére épült, melyek egy 1117-es földrengésben elpusztultak. 1187-ben szentelték fel, de ezután még hosszú ideig folytatódtak a munkálatok. Belső tere a 15. századi renoválás alkalmával érte el mai formáját.

San Zeno Maggiore-bazilika

Talán Verona legszebb temploma, sokan Olaszország legszebb templomai között tartják számon. 1138-1398 között épült. Belső részén egy csodálatos középkori, bibliai történeteket megelevenítő bronzajtó, és számos értékes műalkotás fedezhető fel. A hagyomány szerint itt kötötte össze életét Rómeó és Júlia. Belső bronz ajtajai csodálatos bibliai történeteket elevenítenek fel.

Ponte Pietra

A római, i.e. 100-ban épített híd 4 boltívét a II. világháború végén a visszavonuló német csapatok felrobbantották, de 1957-ben, az eredeti építőanyagokból újjá lett építve. Ugyan a II. világháború előtt is többször összeomlott, és újjáépítették, még mindig tartalmaz több mint 2000 éves, valamint középkori részeket. Kellemes élmény eljönni ide, és átsétálni a hídon, Verona egyik legszebb részén található.

Castelvecchio

Az 1354-1376 között, egy korábbi római erőd helyére épült hatalmas vár neve olaszul mindössze annyit jelent, hogy "régi kastély". A kastélyon belül gazdag múzeum működik reneszánsz és gótikus festményekkel, freskókkal és szobrokkal. Kerámiák, régi fegyverek, pajzsok, ékszerek és harangok is megtekinthetők. A Castelvecchio hídja 1354 körül épült, azonban a II. Világháború idején teljesen elpusztult. 1949-1951 között építették újjá.

Giardino Giusti

A Giardino Giusti Olaszország egyik legszebb, és legjobban fennmaradt reneszánsz kertje. A kert 500 éves ciprusfákkal és 200 éves sövénylabirintussal büszkélkedhet, szobrok, szökőkutak és barlangok is szinesítik. Egy csendes, békés oázis a turistákkal zsúfolt Veronán belül. 1570-ben ültették, majd 1930-ban nagy gonddal, az eredeti emlékek megtartásával újították fel. Mozart is gyakran járt ide inspirálódni, Goethe is üldögélt itt.

Museo Nicolis

Autótörténeti múzeum (részletek)

Garda-tó

A Garda-tó Veronából 1 napos kirándulással elérhető. Különösen szép és népszerű célpont a Garda-tón belül Sirmione, Malcesine és a Monte Baldo. Az északi helyek inkább a csendre nyugalomra, míg a Garda tó déli települései a pezsgésre vágyóknak kedvezők. A Garda tónál található Olaszország egyik legnépszerűbb vidámparkja, a Gardaland. (részletek)

Tartomány:Veneto
Település:Verona
Cím:Verona
GPS: 45° 26′ 18.18312″, 10° 59′ 29.8374″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó