2011. március 18.

Egy salzburgi és egy bécsi a két legjobb osztrák étterem

A bécsi Steirereck és a salzburgi Ikarus kapta a legjobb értékelést idén a Falstaff osztrák étteremkalauz ínyencklubjának szavazatai alapján. A két sztárétterem holtversenyben végzett az élen.


A bécsi Steirereck és a salzburgi Ikarus kapta a legjobb értékelést idén a Falstaff osztrák étteremkalauz ínyencklubjának szavazatai alapján. A két sztárétterem holtversenyben végzett az élen.
  
A salzburgi étterem a tavalyi győztes Steirereck mellé zárkózott fel. Utóbbi - Bécs egyetlen két Michelin-csillagos étterme - egy pontot javított tavalyi osztályzatán. Mindkettő az elnyerhető legtöbb, száz pontot érte el, először a hét éve megjelenő könyvecske történetében.
  
Az eredményt a Falstaff klub 16 ezer tagjának 190 ezer értékelése alapján állították össze. A két győztes mind a négy kategóriában - étel, bor, kiszolgálás és hangulat - megkapta a legmagasabb pontszámot.
A kulináris bedekkerben több mint ezer osztrák vendéglátóhely szerepel. A második legjobbnak a mauterni (Alsó-Ausztria tartomány) Landhaus Bacher-t találták, ez 99 pontot kapott. A harmadik helyen három étterem osztozik: Salzburg tartományból Johanna Maier filzmoosi étterme és a werfeni Obauer került a dobogó harmadik fokára, a tiroli Ischglben található Paznaunerstubéval együtt.
A pénteken a boltok polcaira kerülő kiadvány most először külföldi éttermeket bemutató mellékletet is tartalmaz. Huszonkét európai nagyvárosba "kóstoltak bele" az osztrák ínyencek, s mint kiderült, a két hazai kedvencet még a híres koppenhágai Nománál, a brit Restaurant Magazine tavalyi első helyezettjénél is többre tartják. A dán konyhaművészet csillaga a Falstaffnál 97 pontot kapott.

Az idei Falstaff kalauz másik újdonsága, hogy a saját pontozása mellett két másik éttermi útmutató, az osztrák A la Carte és a híres Gault Millau értékelését is feltünteti az egyes éttermeknél.