» Spanyolország

» Spanyolország » Madrid » Madrid


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Madrid, Spanyolország fővárosa Európa egyik legmagasabban fekvő városa.

Las Ventas

A Las Vantas Madrid világhírű, több mint nyolcvan éves bikaviadal-arénája, ahol arénában gyakran rendeznek koncerteket, sporteseményeket is. Spanyolország legnagyobb arénája 1929-ben épült, az első viadalt 1931 júniusában tartották, noha hivatalosan csak 1934 októberében nyitották meg. Falai között a leghíresebb torreádorokat láthatta küzdeni a bikákkal a közönség.

Museo del Prado

A madridi Prado a világ legnagyobb és legfontosabb múzeumai közé tartozik, és Spanyolország egyik legjelentősebb közgyűjteménye, amely 2017-ben több mint hárommillió látogatót fogadott. 

A VII. Ferdinánd által alapított királyi múzeum mindössze 311 festménnyel kezdte meg működését. Mára gyűjteménye meghaladja a 35 ezer darabot, amelyből a festmények száma több mint nyolcezer. 

A világ egyik legnagyobb művészeti kincsestára a Madridi Nemzeti Múzeum El Greco, Velázquez, Murillo, Goya, Botticelli, Tiziano, Rembrandt és más alkotók felbecsülhetetlen értékű műveivel. A madridi múzeum rendelkezik a világon a legnagyobb Hieronymus Bosch-gyűjteménnyel, amelynek fő darabjait, köztük például a Gyönyörök kertje hármas oltárképetl kiemelt helyen, egy különteremben tekintheti meg a Prado közönsége.

A múzeumba a belépés ingyenes!

Museo Reina Sofía (Zsófia Királyné Múzeum)

A múzemban látható Pablo Picasso Guernica című világhírű festménye.

Thyssen-Bornemisza Múzeum

Madrid legrégebbi kávéháza

A Café Comercial Madrid belvárosában található kultikus hely a spanyol kulturális élet nagyjainak volt törzshelye. A márványasztaloknál költők, írók, újságírók, zenészek, filmesek találkoztak, beszélgettek és váltották meg a világot. Gyakoriak voltak a felolvasások, irodalmi estek. Antonio Machado költő és az irodalmi Nobel-díjas Camilo José Cela neve egybeforrt a Café Comerciallal.

Spanyolország leghíresebb órája

Spanyolország leghíresebb órája, a Madrid főterének számító Puerta del Solon található toronyórát II. Izabella királynő avatta fel 1866. november 19-én, uralkodása 33 évfordulója alkalmából. Készítője és adományozója José Rodríguez Losada órás volt. Mind a mai napig külön munkakört jelent a Puerta de Sol órájának gondozása, karbantartása.

Az óra azért különleges a spanyolok számára, mert minden évben harangjainak zúgására búcsúztatják az óévet. A Puerta del Solon tízezrek gyűlnek össze ilyenkor ünnepelni, a tévécsatornák pedig élőben közvetítik az óraütéseket, hogy az egész országban láthassák és hallhassák.

A hagyományok szerint szilveszterkor, amikor a toronyóra elüti az éjfélt, egy-egy szem szőlőt kell megenni, hogy az új esztendő is szerencsés legyen.

Az órához számtalan anekdota kötődik, például 1952-ben az akkori venezuelai nagykövet szerette volna megvásárolni és hazavinni Caracasba a mintegy 300 kilós óraszerkezetet, de az üzlet nem jött létre.

San Ildefonso templom

Itt található Miguel de Cervantes spanyol író síremléke.

Atocha pályaudvar

A pályaudvar érdekessége, hogy várótermében egy trópusi kert található. A négyezer négyzetméteres botanikus kert igazi látványosságnak számít, a látogatók általában hosszan elidőznek ott az egzotikus növényeket és a medencében élő állatokat figyelve. A teknősök és díszhalak szomorú sorsát azonban kevesen ismerik; mindannnyian elhagyott házi kedvencek, akiktől régi tulajdonosaik a pályaudvar eredetileg csak vízinövények számára kialakított medencéjében szabadultak meg. A pályaudvar díszkertjének medencéjét ezért hamarosan megszüntetik, és az így felszabaduló 128 négyzetméteren a környezetvédelemnek szentelt kiállítóteret terveznek létrehozni.

Közlekedés Madridban

Madridban 2017 végén megszűnt a papíralapú jegy a tömegközlekedésben. A Multi nevű plasztikkártya 2,5 euróba (775 forint) kerül, és egy útra szóló jegyeket, 10 utazásra alkalmas "gyűjtőjegyet", illetve a turistáknak 1,2,3,5 vagy 7 napos bérleteket lehet rátölteni, amelyek a metróra, a városi és távolsági buszokra érvényesek.

A közlekedési kártyákat a metrók bejáratánál elhelyezett automatáknál, és újságárusoknál lehet kiváltani és feltölteni, de utóbbira a Bankia nevű pénzintézet bankautomatáinál is lehetőség van.

Tartomány:Madrid
Cím:Madrid
GPS: 40° 25′ 0.39144″, -3° 42′ 13.64472″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó