» Spanyolország

» Spanyolország » Madrid


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Madrid, Spanyolország fővárosa Európa egyik legmagasabban fekvő városa.
LÁTNIVALÓK

Madrid történelmi Paseo del Prado sugárútja és közeli Buen Retiro park egy 200 hektáros kulturális térséggé fejlődött a sugárút 16. századi megépítése óta. A térség a spanyol főváros egyik leglátogatottabb idegenforgalmi látványossága. A 120 hektáros park a 19. századi kertépítészet különböző stílusait egyesíti. A terület ad otthont a Királyi Botanikus Kertnek A sugárút köti össze a spanyol művészvilág szívét, a Prado Múzeumot, a Thyssen-Bornemisza Múzeumot és a Zsófia Királyné Művészeti Központot. 2021 óta a Világörökség része.

Királyi palota

A spanyol monarchia központi helye a királyi palota (Palacio Real). Itt évszázadokon át politikát csináltak és történelmet írtak. Ma is a királyi család használja állami fogadások és reprezentatív rendezvények lebonyolítására.

A jelenlegi palota a 18. században épült, miután elődje tűzvész áldozatául esett. A barokk épület Európa egyik legnagyobb palotája, méretei messze meghaladják a londoni Buckingham-palota vagy a Versailles-i kastély méreteit. A Palacio Real nagy része a turisták számára is nyitva áll. A látogatókat nemcsak lenyűgöző lépcsőházak és pompás termek várják, hanem a világ egyik legnagyobb történelmi fegyvergyűjteménye is.

Szintén lenyűgöző: a Palacio Real északi oldalán található nagy barokk park és a palotával szemközti Plaza de Oriente téren található 20 királyi szobor. A középkori spanyolországi keresztény birodalmak előfutárának tekintett Vizigót Birodalom (6./7. század) öt uralkodóját ábrázolják fantáziadúsan.

Plaza Mayor

A Plaza Mayor, amely egy 120 x 90 méteres tökéletes téglalap, nemcsak a városközpont szíve, hanem Madrid számos tere közül a legimpozánsabb is.

A 16-17. században kialakított tér építésze Juan de Herrera volt, aki a Madridtól északra fekvő El Escorial kolostoregyüttes építéséért is felelős. A harmonikus épületegyüttes legszembetűnőbb épülete a Casa de la Panaderia, amely eredetileg a város legnagyobb pékségének adott otthont. Ma a turisztikai információs iroda működik benne.

A tér teljesen autómentes, árkádjai pedig tökéletesen alkalmasak arra, hogy egy fárasztó városnézés után megpihenjünk a sok kávézó egyikében, és figyeljük a színes nyüzsgést.

Mercado de San Miguel

A Plaza Mayor-tól néhány méterre nyugatra található a Mercado de San Miguel egy gazdagon díszített szecessziós épületben. Az 1913 és 1916 között épült vásárcsarnok a 2009-es felújítás után ismét régi pompájában ragyog, és Madrid egyik turisztikai látványosságának számít.

A kiterjedt üzletsorokon a látogatók mindent megtalálnak, ami Spanyolországhoz kulinárisan kapcsolódik: Hal, hús, egész sonka, gyümölcs, zöldség és sajt - és számtalan változatban.

A Mercado de San Miguelben senki sem marad éhen. A tapas új és új variációkban és tipikus spanyol ételek várják, hogy kipróbálja őket. Ezért érdemes egészséges étvágyat vinni a látogatásra.

Puerta del Sol Madrid

A Plaza Mayor-tól mintegy 400 méterre keletre található Puerta del Sol Madrid egyik leglátogatottabb helye. A teret Spanyolország földrajzi középpontjának tekintik, mivel itt kezdődik - legalábbis hivatalosan - az ország hat legfontosabb országos útja a nulladik kilométertől, amelyek csillag alakban vezetnek a szárazföld minden régiójába.

Az elnevezés ("A Nap kapuja"), azzal magyarázható, hogy a 15. században a tér helyén állt az egyik városkapu. Kelet felé nézett, tehát a napfelkelte felé.

A félköríves Puerta del Sol-t a 19. században alakították át, és ez a városközpont legélénkebb helye. Nemcsak rendezvények zajlanak itt, hanem az emberek szeretik a bulizást is. A tér fénypontjai és népszerű fotómotívumok a Casa de Correos előtti "null kilométerkő" és az "El Oso y el Madrono" szobor, "a medve és az eperfa", amely a város címerét veszi fel és fordítja le művészien.

Parque del Retiro park

Ha a Museo del Pradótól keletre sétálunk, néhány száz méter után a Parque del Retiro parkban, a Madrid központjában található zöld tüdőben találjuk magunkat. A terület egykor a Buen Retiro-kastélyhoz ("Szép menedék") tartozott, amely a napóleoni háborúk során elpusztult. Megmaradt a park, amelyet fokozatosan bővítettek és átalakítottak.

A tágas és elegáns udvarok pihenésre és elidőzésre invitálnak. Itt találkozhat kocogókkal, szerelmesekkel, művészekkel és utcazenészekkel, de sok madridi lakossal is, akik egyszerűen csak élvezik a nyugalmat és a csendet.

A park nevezetességei közé tartozik az Estanque, egy nagy mesterséges tó, amelyen csónakokat lehet bérelni, és amelynek partján hangulatos kávézók hívogatnak pihenésre. Hasonlóképpen a Kristálypalota, egy filigrán és fenséges megjelenésű, öntöttvasból és üvegből készült pavilon, amelyet ma változó művészeti kiállításoknak használnak.

Las Ventas

A Las Vantas Madrid világhírű, több mint nyolcvan éves bikaviadal-arénája, ahol arénában gyakran rendeznek koncerteket, sporteseményeket is. Spanyolország legnagyobb arénája 1929-ben épült, az első viadalt 1931 júniusában tartották, noha hivatalosan csak 1934 októberében nyitották meg. Falai között a leghíresebb torreádorokat láthatta küzdeni a bikákkal a közönség.

Madrid legrégebbi kávéháza

A Café Comercial Madrid belvárosában található kultikus hely a spanyol kulturális élet nagyjainak volt törzshelye. A márványasztaloknál költők, írók, újságírók, zenészek, filmesek találkoztak, beszélgettek és váltották meg a világot. Gyakoriak voltak a felolvasások, irodalmi estek. Antonio Machado költő és az irodalmi Nobel-díjas Camilo José Cela neve egybeforrt a Café Comerciallal.

Spanyolország leghíresebb órája

Spanyolország leghíresebb órája, a Madrid főterének számító Puerta del Solon található toronyórát II. Izabella királynő avatta fel 1866. november 19-én, uralkodása 33 évfordulója alkalmából. Készítője és adományozója José Rodríguez Losada órás volt. Mind a mai napig külön munkakört jelent a Puerta de Sol órájának gondozása, karbantartása.

Az óra azért különleges a spanyolok számára, mert minden évben harangjainak zúgására búcsúztatják az óévet. A Puerta del Solon tízezrek gyűlnek össze ilyenkor ünnepelni, a tévécsatornák pedig élőben közvetítik az óraütéseket, hogy az egész országban láthassák és hallhassák.

A hagyományok szerint szilveszterkor, amikor a toronyóra elüti az éjfélt, egy-egy szem szőlőt kell megenni, hogy az új esztendő is szerencsés legyen.

Az órához számtalan anekdota kötődik, például 1952-ben az akkori venezuelai nagykövet szerette volna megvásárolni és hazavinni Caracasba a mintegy 300 kilós óraszerkezetet, de az üzlet nem jött létre.

San Ildefonso templom

Itt található Miguel de Cervantes spanyol író síremléke.

Atocha pályaudvar

Az 1892-ben elkészült és jelenleg alaposan felújított régi pályaudvar csarnoka egy lenyűgöző szecessziós épület, amely öntöttvasból és üvegből készült. 

A pályaudvar érdekessége, hogy várótermében egy trópusi kert található. A négyezer négyzetméteres botanikus kert igazi látványosságnak számít, a látogatók általában hosszan elidőznek ott az egzotikus növényeket és a medencében élő állatokat figyelve. A teknősök és díszhalak szomorú sorsát azonban kevesen ismerik; mindannyian elhagyott házi kedvencek, akiktől régi tulajdonosaik a pályaudvar eredetileg csak vízinövények számára kialakított medencéjében szabadultak meg.

El Rastro bolhapiac

Madrid legrégebbi és egyben Európa legnagyobb bolhapiaca.

Minden vasárnap nagy tömeg böngészi a használt árukat a La Latina szűk utcáin húzódó standok százai között. A meredek, keskeny utcák mentén, amelyek körülveszik a La Latina-t, antik üzletek, divatos bárok, éttermek és művészeti galériák vannak.

Casa de Campo 

Egy természetvédelmi park a város közepén. A városközponttól nyugatra, a Manzanares folyó túloldalán, a Casa de Campo nagy kiterjedésű, mintegy 17 négyzetkilométeres üdülőterület található. A kiterjedt területet tölgyek, fenyők és nyárfák, virágos rétek, mesterséges tó, állatpark és számos kirándulóhely jellemzi. Ha itt mindent fel akar fedezni, gyorsan el fog tölteni egy egész napot az úton.

A Casa de Campo egykor a spanyol királyok kizárólagos vadászterülete volt. A területet, amely sok esetben még mindig a "városi erdő" jellegét hordozza, II. Fülöp már a 16. században védelem alá helyezte, és így megkímélte a fejlődéstől.

A parkba a legkönnyebben a telefericóval lehet eljutni. A felvonó kiindulópontja a Parque del Oeste parkban található, és mindössze 20 perces sétára van a Palacio Realtól. A gondolákból a városközpontra és a Casa de Campóra nyíló kilátás lenyűgöző. Egyedülálló élményTartomány:Madrid
Település:Madrid
GPS: 40° 25′ 0.39144″, -3° 42′ 13.64472″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward