» Spanyolország

» Spanyolország » Katalónia » Katalónia


Értékeld Te is:

Antoni Gaudi legismertebb műve a Barcelona jelképévé magasodott Sagrada Família (Szent Család)-templom. A Sagrada Familia évi 4,5 millió látogatójával a legnépszerűbb műemlék Spanyolországban.


Az alapokat 1882-ben rakták le, Gaudí egy év múlva vette át az építkezés irányítását. Halálakor, majd fél évszázaddal később az épületnek még csak negyede, egy torony és a keleti homlokzat volt kész - a lassú munkát az építész így kommentálta: "megbízómnak nem sürgős".

A munka során egyre buzgóbb hívő lett, 1910 után csak e templommal foglalkozott, remeteként élt az építkezésen, s házról házra járva gyűjtött a költségekre. Az építész tizenkét 107 méteres, négy 130 méteres és egy 150 méter magas középső tornyot tervezett, a homlokzatok, kapuk és tornyok mind egy-egy vallási fogalmat vagy személyt szimbolizálnak. Gaudít azonban 1926. június 10-én Barcelonában elütötte a villamos, a templom kriptájában temették el, 73 évet élt.  Ekkor az épületnek még csak a negyede, egy torony és a keleti homlokzat volt kész.

A Sagrada Família építése Gaudí tervei és modellje alapján ma is folyik, ez a világon az egyetlen épülő műemlék. A gótikus és szecessziós elemeket egyénien ötvöző templomnak 18 tornya van: a tizenkét, 107 méter magas az apostolokat, a négy 130 méter magas a négy evangélistát, a 120 méter magas Szűz Máriát, a legmagasabb, a 170 méteres Jézus Krisztust jelképezi.

A 60 százalékban elkészült templomban készen van a főhajó, a padlózat, az üvegezés, a főoltár. A három homlokzat a születést, a szenvedést és a dicsőséget szimbolizálja; mindháromnak három kapuja van, a három teológia erény szimbólumai: a hit, a remény, és a szeretet kapui.

A Születés Kapuja felőli homlokzatot és a kriptát 2005-ben az UNESCO világörökség részének nyilvánították. Az épületet 2010. november 6-án XVI. Benedek pápa bazilika rangjára emelte és megszentelte.

2019 június elején végre megkapta az építési engedélyt a Sagrada Familia, több mint 130 évvel a munkálatok kezdete után. A bazilika befejezését 2026-ra, Antonio Gaudí halálának 100. évfordulójára ígérik. .

Tartomány:Katalónia
Település:Barcelona
Cím:Sagrada Familia
GPS: 41° 23′ 6.23004″, 2° 10′ 24.2526″

Régióválasztó

arrow_upward