» Spanyolország

» Spanyolország » » Kanári-szigetek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Legjobb látnivalók a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén.


A Kanári-szigetek legnagyobbika méltán az egyik legnépszerűbb nyaralási célpont. Spanyolország legmagasabb hegye, vulkánok, városok és lélegzetelállító strandok - a sziget igazán a sokoldalú. A sziget egyik abszolút látványossága a Pico del Teide, a 3718 méter magas vulkán. A nyaralók felgyalogolhatnak a csúcsra, vagy a Teide felvonóval 3555 méter magasra. Tenerife vulkanikus szigetként fekete strandjairól ismert, de a sziget északi részén, Playa de las Teresitasban karibi hangulatot áraszt: fehér homok, pálmafák és türkizkék víz.

Az örök tavasz szigete, Tenerife egész évben jó időjárással van megáldva. És bár gyönyörű partszakaszai kiválóan alkalmasak a napozásra és a pihenésre, a sziget kalandos élményekben is bővelkedik. A vulkanikus belseje, a mély szurdokok és vízesések remek túraútvonalakat kínálnak, a havonta az utcákat megtöltő fesztiválok pedig karneváli hangulatot teremtenek.

1. A sziget élővilága

Tenerife déli partja az egyik legjobb hely Európában a palackorrú delfinek és bálnák megfigyelésére, amelyek egész évben itt kószálnak a vizekben. November és február között púpos és kék bálnákat is lehet látni, míg az ámbrásceteket főként március és április között lehet megfigyelni. A felelősségteljes hajós túrákat szervező cégeket a tenerifei Blue Boat rendszeren keresztül lehet azonosítani, amely engedélyeket ad az etikusan működő üzemeltetők számára.

A szárazföldön mintegy 70 féle költöző madárfaj figyelhető meg a hegyekben, a tengerparton és a hegyek között elhelyezkedő kilátópontokról. Tenerife kegyes időjárásának köszönhetően a madármegfigyelés egész évben lehetséges. A szigeten sárga kanári, kék cinege, bagoly, gém és sas él, valamint szökött papagájok, amelyek gyakran repülnek át a Parque García Sanabria parkon a nyüzsgő fővárosban, Santa Cruzban. Késő nyártól kora őszig pedig olyan fajok szállnak le a szigetre, mint a sarki csér és a kormos búvár. A sziget vadregényes vidékein a muflonok, a vadjuhok egy fajtája is állandóan jelen van, míg a szakadékok meredek oldalain kecskékkel is találkozhatunk.

2. Óriások sziklái

4. Fesztiválok

A világjáráson kívül a szigeten az év minden hónapjában több fiestát tartanak, ami évente több százra tehető. Egyes barriók (városrészek) saját helyi ünnepségeket is rendeznek - az északi Los Realejos városában évente több mint 80 fiestát tartanak. A legforgalmasabb időszak május és szeptember vége között van, amikor havonta több mint 60 fiestát tartanak.

Kétségtelenül a legnagyobb és legismertebb a tenerifei karnevál Santa Cruzban, amely a legnagyobb ilyen jellegű esemény Rio de Janeiro után. Februárban több héten át tart, és a tenerifei karnevál királynőjének megválasztásával és a nyitó felvonulással kezdődik. A karnevál második részében számos szabadtéri buli és hatalmas felvonulás, valamint különböző nappali felvonulások és éjszakai rendezvények zajlanak.

6. Kalandok

Tenerife egész évben kalandos játszótér, amely csak arra vár, hogy felfedezzék. A vulkanikus eredetű sziget hihetetlen biológiai sokféleségnek ad otthont erdeiben, szurdokaiban és hegyeiben, valamint tengerpartjain.

A sziget közepén található Teide Nemzeti Parkban található Spanyolország legmagasabb csúcsa, a Teide vulkán (3718 méter). A vulkán körüli sétautak a narancssárga és vörös sziklák árnyalatain keresztül vezetnek, beleértve a Roque Cinchadót - egy sziklaalakzatot, amely Tenerife emblémájává vált. A felvonó induló állomása 2356 méteren található, a felső pedig 3555 méteren, onnan gyalogút vezet a mintegy 200 méterrel magasabban található kráterig, amely Tenerife egyik népszerű látványossága.

A Teide Nemzeti Park világhírű sötét égboltos terület, és Európa egyik legszebb csillagvizsgálója.

A Pico Viejo 27 000 évvel ezelőtti katasztrofális kitörése után kanyargós földalatti alagutak hálózata alakult ki egy 11 mérföld hosszú üreges lávacsőben. A látogatók bebarangolhatják, hogy felfedezzék a cseppköveket és a lávatavacskákat, valamint azt a 190 fajt, amelyek teljes életüket teljes sötétségben töltik.

Ha más perspektívát szeretne látni, lehetőség van sznorkelezni vagy búvárkodni a sziklazátonyokon és a kihűlt láva alagútjain keresztül. A Barranco del Infierno természetvédelmi terület mély szurdokokkal és áradó vízesésekkel van tele. A sziget paradicsom a tapasztalt és a kezdő szörfösök számára egyaránt, mivel számos strandon zátonyok törnek meg.

8. A helyi konyha

A sziget mérsékelt éghajlata, változatos tájai és termékeny vulkanikus talaja miatt a konyha nagy része a friss, helyi alapanyagokra épül, amelyek egész évben rendelkezésre állnak. A környező tenger rengeteg tengergyümölcseivel szolgál, míg a sajtok jellemzően kecsketejből készülnek. A tenerifei konyha egyik alappillére a gofio-liszt, amelyet pirított szemek őrlésével készítenek, majd gyümölcsök, gabonafélék, pörköltek vagy lencseételek mellé tálalnak.

Santa Cruz tele van étkezési lehetőségekkel, az éttermek és bárok minden ízlést kielégítenek. A város élelmiszerpiacának meglátogatása remek módja annak, hogy megismerkedjen a helyi alapanyagokkal, például a gofióval, a mojo-val, a mézzel, a sajttal és a banánnal. A Tascas és a guachinches olyan informális étkezdék, ahol a helyben termelt borokat házi készítésű hagyományos ételekkel kínálják, és amelyek a sziget egész területén megtalálhatók.

La Caleta eközben a friss tengeri herkentyűk helye - ebben a kis, de népszerű halászfaluban számos étterem és tengerparti bár található a tengerparton.

A szigeten számos banán-, pontosabban annak helyi változata, platana-ültetvény található. A platana 18 hónap alatt érik be, aztán kivágják, helyén pedig azonnal új csemete nő. A termesztés több fázisát már gépesítették, de még így is sok feladatot kell kézzel elvégezni. A platana termesztése a szigorú európai előírásoknak köszönhetően jóval drágább, mint a dél-amerikai banáné, beszerzési ára így nagyjából annak a háromszorosa. Az ideális gazdálkodáshoz naponta 20 liter víz szükséges egy-egy növény számára.

9. Attrakciók

A Siam Park vízipark a világ egyik legjobbja, szinte az összes lista élén szerepel. A látványos thai építészet által ihletett egyedi hátterek, a titáni paloták, és egy impozáns sárkány, aki az egyik csúszdát őrzi, a park fő attrakciói.

A hatalmas komplexum 25 épülettel és számtalan különféle medencével, csúszdával, étteremmel és sok más látnivalóval büszkélkedhet. Érdemes kipróbálni a 28 méter hosszú Tower of Power csúszdát, amely egy cápákkal és rájákkal teli akváriumon viszi át a versenyzőket, és akár a 80 km/órás sebességet is elérheti. A négyszemélyes Vulcano csúszdában látványos lézershow található, a hullámpalota pedig a világ legnagyobb mesterséges hullámaival büszkélkedhet, amelyek 3 méter magasra emelkednek. A park hétfőtől vasárnapig 10.00 és 18.00 óra között tart nyitva, a felnőtt napi belépőjegy 38 euróba, a gyerek belépőjegy 26 euróba kerül. 

10. Strandok

A Playa de las Teresitas strand Tenerife egyik legszebb partszakasza. Nagyrészt a Szaharából származó mesterséges homoklerakódásokból áll, de ezt az árapály és a hullámok kimosása fenyegeti. A gyors erózió megelőzése érdekében a hullámtörőket hoztak létre. Az így létrejövő sekély és nyugodtabb víz a fürdőzőknek is előnyös.

11. Csillagos égbolt

Ha Tenerifére a hullócsillagokat és égi show-kat szeretne látni, javasoljuk, hogy látogassa meg a Teide Nemzeti Parkot, a Montaña Coloradát és a Chivisaya kilátót. A sziget északi részén található Benijo vagy Los Patos strandjai is tökéletesek az égbolt megcsodálásához.

A Kanári-szigeteken megelégelték a turisták hadát

A tömegturizmus ellen tiltakozók szerint a növekvő turistaszám komoly negatív hatással van a mindennapi életükre, jelentős közlekedési dugókat okoz, és a megfizethető lakások hiányához vezet.

A helyiek a gazdaságpolitika újragondolását követelik, és bírálják a "sikertelen turisztikai és földgazdálkodási modellt". A szigetek jelenlegi turisztikai modelljét fenntarthatatlannak tartják, mert számos olyan környezeti problémához vezet, amelyek a szárazföldi és tengeri ökoszisztémák összeomlását okozzák, és nagyon komoly társadalmi problémákat generálnak. Ilyenek a helyiek mindennapi életére gyakorolt negatív hatások, többek között a közlekedési problémák és a megfizethető lakhatás hiánya is. Emellett a helyiek szerint a turisták növekvő beáramlása, a hosszabb időt a szigeteken töltő nyaralók a közegészségügyi és oktatási rendszereket is terhelik, ami a szigetlakók életminőségének romlásához vezet.

2023-ban a Kanári-szigeteken minden korábbi rekordot megdöntöttek a nemzetközi turistaérkezések. Összesen 14,1 millió külföldi utazott a szigetekre, több mint egyharmaduk (5,7 millió) brit volt. Ez a szám 2 milliós növekedést jelent 2022-hez képest. A külföldi turisták 2023-ban több mint 20,3 milliárd eurót költöttek, ezáltal a turizmus közvetlen és közvetett hozzájárulása a Kanári-szigetek GDP-jéhez mintegy 35 százalékos

Tenerifén a turisták egyharmadát adó britek és a helyi lakosok között egyre nagyobb a feszültség. A szigetlakók ugyanis azt szeretnék, hogy a mennyiségi helyett a minőségi turizmusra helyezze a hangsúlyt a kanári kormány, és bírálták az "olcsó sört ivó, hamburgerező britek" invázióját. A panaszokra a nyaralók dacos üzenetekkel és megnövekedett foglalásokkal reagáltak.

Az üzletvezetők, vendéglátóipari egységek és szállodák dolgozói aggodalmukat fejezték ki, hogy a tüntetések elriaszthatják az embereket a szigetek látogatásától.Cím:Tenerife
GPS: 28° 17′ 36.8826″, -16° 37′ 17.20963″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward