» Svájc

» Svájc » Zürich » Zürich


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Zürich a kis távolságok és nagy látványok városa. Legyen szó a Zürich „házi” hegyéről vagy Svájc legmagasabb épületéről nyíló panorámáról vagy a frissítő tavi vagy folyóvízi fürdőzés közben a végtelen természeti környezetre, illetve a nyüzsgő városra nyíló kilátásról, a hatás mindig lenyűgöző.


 

Látnivalók

Európa legnagyobb órája

A Szent Péter-templom (Peterskirche), Zürich óvárosában eredetileg a 8. században épült, majd sok változáson átesve a 13. században, majd 1705-ben is újraépítették. A toronyóra óralapja 6,64 méter, ezzel Európa legnagyobb órája.

Panoráma

Zürich hegyéről, az Uetlibergről mesébe illő kilátás nyílik a hegy lábánál elterülő városra, a csillogó vizű Zürichi-tóra és a svájci Alpokra. Emellett a város különböző pontjain található épületek is nagyszerű kilátást nyújtanak környezetükre. Zürich belvárosában, a Limmat partján áll az impozáns Grossmünster katedrális, amelynek egyik tornyába, a Karlsturmba mindenképp érdemes felmenni.

A pezsgő életű, divatos Zürich-West negyedben áll Svájc legmagasabb épülete, a 35. emeletről nyíló kilátás mellé kellemes italokat kínáló Prime Tower. A Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola impozáns épülete előtt elterülő 3500 négyzetméteres teraszról, amely a városi ünnepségek tűzijátékainak is helyet biztosít, gyönyörűen belátni Zürich egész belvárosát.

Fürdő panorámával

Zürichben fürdőzhetünk az Alpokra kilátást nyújtó Zürichi-tóban vagy úszhatunk az óvároson keresztülfolyó Limmat vizében is. A Grossmünster katedrálisra kilátást nyújtó „Frauenbadi” fürdőben kizárólag hölgyek fürdőzhetnek és napozhatnak. A Schanzengraben mentén található folyóparti fürdőbe pedig napközben kizárólag férfiaknak szabad a belépés. Az este beálltával azonban mindkét fürdő megnyitja kapuit a másik nem számára is, hogy a vízparton pihenjék ki a nap fáradalmait.

Esténként számos további fürdő működik bárként és szórakozóhelyként, ezek az úgynevezett fürdőbárok (Badi-Bars). Szintén közvetlenül a vízparton, a Zürichi-tó partján található a Quai 61 étterem, amelynek romantikus hangulatához hozzájárul a csillogó víztükör, a zöldellő part és a hófödte hegyek látványa is.

Chagall

Aki Zürichbe látogat, semmiképp ne felejtse el megcsodálni a Fraumünster templomot díszítő híres Chagall-ablakot.

Piac

Az összefutó viaduktok találkozásánál nyitotta meg kapuit 2010. szeptember 4-én Zürich első piaccsarnoka. Az egyedülálló atmoszférával rendelkező piactéren a kereskedők az élelmiszerek teljes tárházát kínálják friss gyümölccsel, hússal, halakkal, sokrétű és változatos árukínálattal. A további 36 viaduktívben számos üzlet, két étterem, szabóságok és különböző szolgáltatások csábítják a nézelődőket és ínyencségekre vágyókat. A két viaduktot 1894-ben építették és mai szemmel fontos kortanúként vázolnak fel egy letűnt érát, mutatják be a vasút technikai és Zürich ipari fejlődését.

Kunsthaus Zürich

Kunsthaus Zürich állományát egyesítették a Bührle-gyűjteménnyel, a kollekció a Kunsthaus új, David Chipperfield brit sztárépítész által tervezett szárnyában kapott helyet. Zürich így szeretné kiérdemelni Párizs mellett a francia impresszionizmus egyik legjelentősebb európai központjának címét.

Az Emil Bührle zürichi iparmágnás (1890-1956) által létrehozott kollekció az egyik legjelentősebb impresszionista magángyűjtemény a világon mintegy 180 képpel és szoborral, köztük az impresszionista mesterek több főművével.

A Bührle kollekciót a közönség sokáig egy zürichi magánmúzeumban tekinthette meg. 2008-ban álarcos betörők ellopták Cézanne, Degas, Monet és Vincent van Gogh egy-egy remekművét. A minden idők legnagyobb svájci
műkincsrablása során elvitt, összesen 160 millió dollárt érő négy kép közül eddig csak kettő - Monet és van Gogh műve - került elő.

A német születésű Bührle vagyonát az Oerlikon lőszergyár alapozta meg, amely a második világháború idején mindkét félnek szállított hadianyagot. Az iparmágnás az 1940-es évek végén visszaadott vagy újból megvásárolt több olyan alkotást, amelyekről kiderült, hogy a nácik zsidó családoktól rabolták el. Bührle jóhiszeműen vásárolta ezeket a munkákat és a gyűjtők között az egyik első volt, aki szembenézett az eredetük kapcsán felmerült kérdésekkel.

Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) múzeuma

Zürich környéki látványosságok

A történelmi Kyburg vára Wintherturnál, a Zugerberg, a Baden közelében található Stein vár romjai és a Zürichi-tó déli végében található Rapperswil.

A Zürichi-tó partján, Kilchbergben található a híres Lindt csokoládégyár. Zürichből akár hajóval is mehetünk. (részletek)

2020-ban nyílt meg a világ legnagyobb interaktív csokimúzeuma,Lindt Home of Chocolate a csokigyár mellett.

Események

Karácsony Zürichben

Advent idején Zürich karácsonyi mesevilággá változik. Mindenütt fahéj és forralt bor illata terjeng, és az utcákon karácsonyi zene hallatszik. A svájci Zürich központi vasút állomása Európa legnagyobb beltéri karácsonyi vásárának ad otthont.

A vásár éke a 15 méter magas, 7000 csillogó Swarovski-kristállyal díszített, óriási karácsonyfa. De nemcsak a karácsonyfa, hanem a világ egyik legdrágább bevásárló utcája, a Bahnhofstrasse is kristályoktól ragyog. A „Lucy in the Sky with Diamonds” elnevezésű díszkivilágítás 12 ezer színes kristályból álló csillagözöne fénylik Bahnhofstrasse felett, és Zürich óvárosának kis utcáira és régi épületeire arany fénygirlandok varázsolnak romantikus hangulatot. (részletek)

Szilveszter Zürichben

Évről évre mintegy 200 000 bel- és külföldi vendég látogat el Svájc legnagyobb szilveszteri partijára és csodálja meg az egész égboltot beragyogó látványos tűzijátékot. Ami 1988-ban kis szilveszteri ünnepségként indult a zürichi Gemüsebrückén, az mára a zürichi hagyományok elengedhetetlen részét képezi. A zürichi szállodák támogatásával rendezik meg a különleges újévi partit. Az ünnepségekre a Zürichi-tó közvetlen környékén kerül sor ingyenes belépés mellett. A kínálatból természetesen a kulináris finomságok és italok széles választéka sem hiányozhat. Az est fénypontját minden kétséget kizáróan a tűzijáték jelenti, amely 20 percen át ragyogó színkavalkáddal borítja az éjszakai égboltot.

Züri Fäscht

A Züri Fäscht nyári fesztivált minden harmadik évben rendezik meg Zürichben.

A zürichi karneválon hagyományos guggenmusiken zenélés, szörnyálarcos koncertek és jazzelőadások kínálnak változatos szórakozást. A program fénypontja a nagy utcai mulatság, amelyen rikító színű csillogó dekorációk, őrült jelmezek és vidám zene várja a vendégeket.Tartomány:Zürich
Település:Zürich
GPS: 47° 22′ 36.79176″, 8° 32′ 30.0984″
Honlap: https://www.zuerich.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward