» Szlovénia

» Szlovénia » Gorizia » Soča


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Bovec 446 méter magasan fekszik az Isonzó (Soca) felső folyásánál egy kisebb szurdokvölgyben a Kanin és a Kranjska Gora magaslatok lábánál. Európa vadvízi fővárosának is nevezik.
Bovec egy kis település Szlovéniában, az ország északnyugati részén, néhány kilométerre az olasz határtól. A város a Pletz név alatt is ismert, amelyet a napóleoni korszakban vett fel, valamint a Plezzo név alatt, amelyet a Habsburg-korszakban és a 20. század első felében használtak. A második világháború vége után a város visszavette a 12. század óta elterjedt Bovec nevet.

A város ősi eredetű: Bovec valójában a Predil-hágó mentén fekszik, amely a Júliai-Alpokban, az olasz-szlovén határ közelében található. A rómaiak és az akkoriban Ampletiumnak nevezett falu lakói ezen az úton haladtak, amely elnevezés a településnek otthont adó völgy földrajzi jellegzetességeit hangsúlyozta.

Ma Bovec egy élénk szlovén város, amelyet egyedülálló természeti paradicsom vesz körül. A völgyet magas hegyek veszik körül, ahol a növényzet dúsan nő, és a Soča folyó szeli át, amely a Júliai-Alpokban ered, mintegy 1100 méteres magasságban. Az Isonzo (szlovénül Soča) folyó Bovec településen ered, a Tricorno hegytől nyugatra; a folyó Caporetto és Tolmino településeken folyik, majd Görzbe érkezik, hogy Staranzano közelében az Adriai-tengerbe ömöljön.

Az utóbbi években Bovec városa, hatalmas természeti örökségének köszönhetően, sok turistát vonzott. A terület jelentősen fejlődött, és ma már számos olyan szolgáltatás és tevékenység áll rendelkezésre, amelyek nemcsak pihentető, hanem dinamikus és új felfedezésekkel teli nyaralást tesznek lehetővé Szlovénia e régiójában.

A régió nagy nyilvánosságot kapott azért is, mert a Narnia krónikái című film néhány jelenetének helyszínéül választották. 

A városnéző útvonal a régió egyik fő turisztikai látványosságától, a Kanin-hegységben emelkedő Boka-vízeséstől indul. A Slap Boka Európa egyik legszebb vízesése, és Szlovénia egyik legmagasabb vízesése; a víz több mint 100 métert zuhan, majd további 30 métert folyik lefelé.

A vízesést az év minden időszakában meg lehet látogatni, figyelembe véve, hogy a nyári időszakban a vízhozam csökkenhet. A vízesést a Bovec-Zaga úton haladva érheti el. Miután leparkolt az autójával, egy hegyi ösvényen halad végig, amely egy kilátóteraszhoz vezet, ahonnan megtekintheti a lenyűgöző látványt.

Kicsit északabbra, Plužna falu közelében található a Virje vízesés és a Glijun patak forrása. A patak vize nemcsak egy 20 méteres vízesést hoz létre, hanem egy kis természetes medencét is, amelyet lenyűgöző színei és egyedi hangulata miatt érdemes meglátogatni.

A Bovec település körüli hegyekben számos tevékenységet lehet végezni: a túrázás szerelmeseinek számos ösvény áll rendelkezésére, amelyek legelőket, erdőket és gyönyörű kék tavakat szelnek át, amelyekben a sziklás csúcsok tükröződnek.

Bovec mindössze néhány kilométerre északra fekszik a Triglav Nemzeti Parktól, amely a legmagasabb csúcsáról, a több mint 2860 méter magas Triglav-hegyről kapta a nevét.

A téli szezonban a Kanin hegy lejtői teljesen átalakulnak, és Bovec csodálatos síparadicsommá válik, amelyet nemcsak a helyiek, hanem számos nemzetközi turista is látogat.

A Predel-hágó felé vezető út egy fontos történelmi épülethez, a Kluže-erődhöz vezet. Az osztrákok által a 19. században újjáépített erődítmény sokkal régebbi eredetű, hiszen a 15. századból származik, amikor a Serenissima elrendelte egy védőbástya építését, amelyet aztán Napóleon csapatai a 19. század végén leromboltak. Ma az erőd egy kulturális központnak és egy kiállításnak ad otthont, amely a régió történelmét és háborús eseményeit mutatja be.

Nem messze, a Koritnica folyó túloldalán található a Hermann-erőd, amely a 19. század végén épült Kluže védelmének támogatására. Egy rövid séta a gyalogösvényen az erőd romjaihoz vezet, amelyek a háború alatti súlyos bombázások után már csak az erődítmény maradványai.

Bovec környéke számos meglepetést tartogat a sportok szerelmeseinek. A túrázás szerelmesei a Bovec és Kluže közötti Béke-ösvényt és a Soča-túraútvonalakat élvezhetik. A Krn-tó, az ország egyik legnagyobb magashegyi tava évente több ezer látogatót vonz. A régió híres a folyami sportokról is, beleértve a kanyoningot, a hidrospedit, a kajakozást és természetesen a raftingot.

Az első világháborúban az olasz frontvonal a település közelében húzódott, az első isonzói csata során a kisváros körüli magaslatokon heves harcok folytak az Olasz Királyság és az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregei között.

Bovechez közel található az 1881–1882 között felépített Flitscher Klause záróerőd (szlovén nevén Kluže), amely az I. világháborúban védelmi szerepeket is betöltött, ma múzeum.

Bovec az egyik legnagyobb szlovéniai síparadicsom. Nyáron az Isonzo (Soca) folyó közelsége miatt sok turista érkezik raftingolni.

Kedvelt kirándulás az „Isonzó-ösvényen” (Soška pot) történő túrázás, valamint a város közelében található 106 m-es Boka-vízesés (Slap Boka) megtekintése.

A Virje vízesés egy kevesek által ismert, parányi zuhatag Bovectől mindössze 3,7 kilométerre.

Bovec sajt. A sajtot oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel jelölnek, és az őshonos Bovec juhok tejéből készült.

Bovec az egyik legnépszerűbb szlovéniai kerékpáros úti cél, ahol a hegyi és országúti túrák között közel 100 km hosszúakat is találunk. Az összesen 395 km-nyi kerékpárút-hálózat, amely a Boveci régió legszebb részein vezet keresztül, a szabadidős és a hegyikerékpárosok számára egyaránt élvezetes.

Učja-kanyon zipline a Soča-völgyben

A szlovéniai Soča-völgyet az aktív nyaralók paradicsomának tartják. Nem csoda hát, hogy Európa legnagyobb zipline parkja is ott található, pontosabban a Bovec melletti Triglav Nemzeti Parkban. Ott tíz acélkábel van kifeszítve az Učja-szurdokban, és várja a merész utazókat.

Ez a repülős kaland 200 méterrel az Učja folyó fölé visz, a Júliai-Alpok hátterében. A kötélpályák teljes hossza 4500 méter, az egyes szakaszok hossza 550 és 700 méter között van. Az út során 60 km/h sebesség érhető el. Az állomásokon tapasztalt túravezetők kalauzolnak végig.

Helyszín: Bovec, Szlovénia
Hossz: összesen 4500 méter
Maximális sebesség: 60 km/h
Teljes időtartam: 2-3 óra
Költség: 50 €/felnőttTartomány:Gorizia
Cím:Bovec
GPS: 46° 20′ 18.76812″, 13° 33′ 9.33588″
Honlap: https://www.kanin.si/en/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward