» Szlovénia

» Szlovénia » Hegyvidék » Júliai-Alpok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Természetes szépségei miatt a Vintgar-szurdok egyike Szlovénia legfontosabb látnivalóinak. A szurdok a meredek mélységekkel, függőleges falakkal, a sebesen rohanó folyóval a mélyben, a növényzetével és a legmagasabb szlovén vízeséssel minden látogatót lenyűgöz.


A szurdokot a Radovna folyó vájta ki, Gorje közvetlen szomszédságában fekszik, körülbelül 4 km-re észak-nyugatra Bledtől. 

A szurdok nagyjából két óra alatt végigjárható a kijelölt úton, amelynek a végén a gyönyörű Šum vízesés várja a túrázókat.

Elvérzett, Szurdok, Szlovénia, Vintgar, Folyó, Folyam(c) pixabay 

A szurdok felfedezése

1891-ben fedezte fel Jakob Žumer, Gorje polgármestere és Benedikt Lergetporer térképész és fotós. Természetes formájában járhatatlan volt, és mivel Bled turisztikailag folyamatosan fejlődött, a szurdokot hamarosan rendbe hozták és megnyitották a nyilvánosság számára. 

Leírása

Az 1,6 km hosszú Vintgar-szurdok a függőleges sziklafala Hom és Boršt közé ékelődik be, a szurdokot a Radovna folyó vízesései, medencéi és zúgói teszik felejthetetlenné. A szurdokon keresztül a folyó felett lévő fahidakon át, és a sziklák oldalához rögzített fafolyosókon (ún. Žumrovh galerijah) tanösvény vezet, amely a 13 m magas Šum-vízeséssel fejeződik be.

A Vintgar-szurdokban két, emberi kéz által épített látványosság található. A bohinji vasútvonal egyíves kőhídja, amely 1906-ban épült és 33,5 m magasban halad át a szurdokon, valamint a gát, ahonnan a víz a "Vintgar pod Šumom" kisebb vízerőműhöz vezet el.

Nevének eredete

Az egyik magyarázat szerint a "vintgar" szó a német Weingarten elnevezésből ered – szőlőültetvények a közeli Podhum-ban –, a másik magyarázat szerint onnan, hogy a szurdok keresztmetszetének alakja a borospohár alakjára emlékeztet. Szlovénia hasonló szurdokai (Iški vintgar, Ribniški vintgar Srednja vas felett Bohinj-ban és a Bistriški vintgar Slovenska Bistrica-nál) a Bledi Vintgar-ról kapták nevüket.

Növényzete

A különleges éghajlati és mikrodomborzati körülmények miatt, a Vintgar-szurdokban számos olyan növényfaj található, amely különbözik a területre jellemző növényzettől. Első ízben Šafer Janez pap és amatőr botanikus lett figyelmes rájuk, 1899-ben Godec Ivan tette közzé.Tartomány:Hegyvidék
Cím:Vintgar
GPS: 46° 24′ 36.85608″, 14° 5′ 55.61952″
Honlap: http://www.vintgar.si/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward