» Ausztria

» Ausztria » Burgenland


A kristálytiszta vizű rohonci tó 300 méter hosszú és 100 méter széles, 7 méter mély. Meleg nyári napokon a vízicsúszda, a vízitrambulin, a játszóterek gondoskodnak a pihenésről. A vendégek egyharmadát a magyarok teszik ki.

Az Írottkő Nemzeti Park közepén, a Günser-hegység forrásai által táplálva, erdők és a Rechnitz szőlőhegy mellett fekszik az 5 hektáros Rechnitz fürdőtó. Kőszegtől mindössze 14 kilométerre található.

A fürdő tó a Faluditalban található. A Faludi-völgyet 1961-1964 között a Rohonci-patak vizével töltötték fel és egy strandolásra is alkalmas tavat hoztak létre benne, amely kedvelt pihenőhelye mind a környékbeli osztrákoknak, mind a magyaroknak.

A tó vize a legnagyobb kánikulában sem melegszik fel a vize 22-23 foknál melegebbre. Nem is csoda, hiszen a medre olyan mély, hogy helyenként eléri az 5-7 métert.

Belépő 2021-ben: 3,80 euró/felnőtt és 1,50 euró/gyerek (6-14 év). 6 éves kor alatt ingyenes a belépés.

Fájl: Badesee Rechnitz Nordufer.jpg

(c) wikipedia/Monika Schöndorfer

EGYÉB LÁTNIVALÓK A KÖRNYÉKEN

Öde Schloss

Rohonc középkori várának csekély maradványai a Faludi-völgy nyugati oldalán emelkedő magaslaton találhatók.

Madármegfigyelő torony a Rohonci-tónál

A hatalmas madármegfigyelő torony Rohoncon, a Faludi-völgyben, a fürdőtó közvetlen közelében található.

A hatalmas madármegfigyelő torony, az ún. Vogelvoliere 22 méter magas, átmérője 15 m, és körbe-körbe sétálva az út a tetejéig 350 m. Az ösvény teljesen akadálymentes, így babakocsisok és mozgáskorlátozottak sem maradnak ki az énekesmadarak megfigyelése által okozott élményből.

A torony mellett még egy labirintust is kialakítottak.

Rohonc (Rechnitz)

Rohonc az 1997-ben létrehozott Írottkő Natúrparkban található, amely Magyarország nyugati és Ausztria keleti határszélén jelentős védett természeti értékekkel, történelmi, kulturális örökséggel rendelkező tájegység. 15 település mellett magában foglalja például a történelmi kisvárost, Kőszeget is.

A natúrpark területén 16 km kerékpárút, 15 tanösvény, természetvédelmi látogatóközpont, több kultúr- és helytörténeti kiállítás várja az érdeklődőket. A parkban turistautak, kilátók, kápolnák, templomok és tiszta vizű források is örvendeztetik meg a kirándulókat. Az aktív turizmus kedvelői egész éven át gyalogos-és kerékpáros túralehetőségekből, kulturális és gasztronómiai programokból válogathatnak.

Rohonc jelentős bortermelő település a dél-burgenlandi Weinidylle régió kapujában. Gyümölcsös olaszrizlingjének, fehér burgundijának és zöld veltelinijének köszönhetően már régóta valóságos fogalom a borszakértők körében.

A natúrpark bort – amely nyolc rechnitzi borász kreációja – közösen értékesítik és a készítésénél szigorú alapelveket követnek a szőlő egészségére, minőségére, illetve a fenntartható szőlőtermesztésre vonatkozóan.

Írottkő

A város határában emelkedik az Irottkő, a Kőszegi-hegység legmagasabb csúcsa, rajta 1913-ban a város által épített kilátó áll. Elődje az 1891-ben még fából épített Árpád-kilátó volt.

A kilátó egyszerre két ország területén fekszik, mind Magyarország, mind Ausztria irányából látogatható. A kilátótól mintegy 40 méterre, osztrák területen található a hegynek is nevet adó sziklaalakzat, amelyen ma is kivehetők a bevésett C B E betűk, amelyek talán Batthyány és az Esterházy birtokok határvonalát jelölhették (Confinia Batthyányana Esterhazyana). 

Tartomány:Burgenland
Település:Rechnitz
Cím:7471 Rechnitz, Faludital
GPS: 47° 18′ 56.59056″, 16° 26′ 18.74224″
Honlap: http://www.rechnitz.com