» Ausztria

» Ausztria » Steiermark » Dachstein

Dachstein gleccser / Dachstein Gletscherbahn


A Magas-Dachstein 2996 méteres magasságával Stájerország és az Északi-Kalkalpen legmagasabb hegye. A 2700 méter magasan fekvő Dachstein-gleccser az Alpok legkeletebbre fekvő jégfolyama, a Magyarországhoz legközelebb eső gleccsersíterep.

A síelésre egész évben alkalmas Dachstein gleccser (2.700 m) egyaránt kiválóan alkalmas gleccsertúrákhoz, snowboardozáshoz és síeléshez, valamint az északi sport-elit egyik közkedvelt nyári edzőközpontja.

A Dachstein déli lankái alpesi vándor- és mászó-túrák kiindulópontjai és Ausztria legjobb mászó-területeihez tartoznak.

DACHSTEIN GLETSCHERBAHN

1966. június 10-én került sor az első "ásónyomra", 1969. június 21-én pedig már az akkori köztársasági elnök, Franz Jonas általi megnyitóra. A Dachstein Gletscherbahn hegyállomása a Hunerkogelen 2700 méter magasban található.

Balkonos felvonó és új függőhíd a Dachstein legújabb újdonságai.

Felújítják a hegyállomást

1969 óta csaknem tízmillió látogató kereste fel a Dachstein hegyi állomást. 2023 szeptemberétől néhány hónapra felfüggesztették a felvonó üzemeltetését. 54 év után a Dachstein régi hegyi állomását felújítják

Az építkezés alatt nem lehet meglátogatni az olyan látványosságokat sem, mint a Lépcső a semmibe, Dachstein Sky Walk Dachstein Jégpalota, a függőhíd és az étterem.

2023. szeptember 6-tól 2024 tavaszáig néhány hét kivételével lezárják a gleccserre vezető felvonót.

Az új hegyi állomás várhatóan 2024 májusától ismét naponta 2500 vendéget fogad majd.

Függőhíd a semmibe

Az új függőhíd a Dachstein déli fala mentén húzódik és 2700 méteres magasságban kínál különleges élményt a látogatóknak. A csaknem 100 méter hosszú és 12 százalékos emelkedést felmutató függőhíd a Jégpalotával közvetlen összeköttetésben áll. A függőhídról szenzációs kilátás nyílik a környező hegyekre. Szép idő esetén ellátni egészen a Szlovéniában található Triglav hegységig és a Salzburg tartományban fekvő "Kőtengerig" (Steinernes Meer). Belépő a hídra 3 euró. Gyerekeknek ingyenes. A jégpalota megtekintésekor ingyenes.

Balkonos felvonó

Az új nagykabinos felvonó az 1966 és 1969 között megépített Dachstein-Südwand felvonót váltotta fel. Az új Dachstein felvonót egy új, innovatív kabinnal szerelték fel, amely egy különleges újdonsággal is szolgál a látogatóknak: egy balkonnal. A balkon, amelyen 10 utas foglalhat helyet, még feledhetetlenebbé teszi a feljutást. Az új kabin túlnyomó részt üvegből áll, hogy az utasok zavartalanul élvezhessék a kilátást.

A hegyállomásnál található a Sky Walk kilátó és a Dachstein Jégpalota.

Dachstein Sky Walk

A platform közvetlenül a Dachstein Gletscherbahn hegyállomásánál található. A kilátó lenyűgöző körpanorámát kínál a környező hegyekre. A "Dachstein Sky Walk" 2700 méterrel a tengerszint felett található a Hunerkogels egy 250 méter magas, függőleges sziklafalának peremén. A 360 fokos panorámának köszönhetően a tekintetünk Szlovéniától egészen Csehországig vándorolhat. Az "Alpok balkonja" jóval magasabb, mint például a Niagara-vízesésnél, vagy a brazíliai Iguazu-vízesésnél található kilátók. A kilátó padlózatát üvegből készítették, aminek köszönhetően garantált a feledhetetlen élmény. Kötél, mászóvas és kockázat nélkül merülhet el mindenki az Alpok legszebb hegycsúcsainak egyedülálló látványában.

Dachstein Jégpalota

A Dachstein-gleccser belsejében található jégpalota egész Ausztriában egyedülálló látványosságnak számít. A Dachstein Jégpalota lehetővé teszi az érdeklődők számára, hogy megismerjék a gleccserek titokzatos világát. A különleges utazáshoz mindössze 3 percnyi sétára van szükség a Dachstein Gletscherbahn hegyállomásától.

A Dachstein Gletscherbahn hegyállomásától számtalan vonzó túraútvonal indul.

A gleccser ideális kiindulópont magas alpesi túrázáshoz és sziklamászáshoz. A Dachstein via ferrata útvonalainak népszerűsége annak köszönhető, hogy az egyes ösvények viszonylag fiatalok és csak nemrég, a legmodernebb nézőpontok szerint alakították ki őket. Egy további plusz pontot jelent a könnyű megközelíthetőség a Dachstein felvonónak köszönhetően. A szikla anyaga maga is tökéletes mászósziklaként ismert, emellett számtalan útvonal áll a bátor vállalkozók rendelkezésére a könnyűtől az extrém nehézig. A Dachsteinra vagy az Alacsony-Tauernre nyíló kilátás már a felfelé vezető úton is bámulatos, míg a csúcsra érve lélegzetelállító alpesi körpanorámában gyönyörködhetünk.

Aki kényelmesebb kikapcsolódásra vágyik, az betérhet a 2700 méter magasan található önkiszolgáló panorámaétterembe, ahol különleges kulináris élmények várják a vendégeket.

Viteldíj 2020: hegy- és völgymenet 40 EUR/fő, 30 EUR/fő tanuló (15-18 év), 20 EUR gyerek 6-15 év. 6 éves korig ingyenes. 13.00 órától a felnőtt viteldíj csak 35 euró, gyerekeknek és diákoknak szintén olcsóbb.

TIPP: Érdemes korán vagy 13.00 után érkezni a felvonóhoz, mivel délelőtt rengetegen igyekeznek fel a hegyre!!!

Kombinált belépő a jégpalotába, a függőhídra és a semmibe vezető lépcsőre: 10 euró/felnőtt, és 5,50 euró/gyerek

A felvonó völgyállomását (Parkplatz Türlwand) Ramsauból egy díjköteles úton érhetjük el, azonban az út ingyenes a felvonó használatakor.A klímaváltozás következményei

Riasztó sebességű és mértékű a dachsteini gleccserolvadás. A Dachstein-gleccser 1981 óta folyamatosan húzódik vissza. Tizenkét éve áll megfigyelés alatt a gazdasági jelentősége miatt, azóta térfogata 44 millió köbméterrel, vastagsága évente átlagosan egy méterrel csökkent. 2018-ban a csökkenés 1,9 méter volt. 

Ha a következő évtizedekben nem sikerül megfékezni az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét, az Alpok 2100-ra teljesen jégmentessé válik.

Tartomány:Steiermark
Település:Ramsau am Dachstein
Cím:8972 Ramsau am Dachstein
GPS: 47° 28′ 3.62734″, 13° 37′ 34.44946″
Honlap: http://www.derdachstein.at