» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Duna mentén


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A kastélyban ért véget 1918-ban a Habsburgok ausztriai története. Az eckartsaui nyilatkozatban 1918. november 13-án IV. Károly magyar király lemondott uralkodói jogairól.

Miután 1918. november 11-én IV. Károly a schönbrunni kastélyban aláírta a trónról való lemondását rögzítő okmányt, a császári család még aznap elutazott ide, az eckartsaui kastélyba.

A magyar főrendiház küldöttsége november 13-án az Eckartsau vadászkastélyában felkereste IV. Károlyt, aki hosszas vívódás után, zokogva beleegyezett uralkodói jogainak felfüggesztésébe és aláírta nyilatkozatát, amelyben elismerte, hogy a magyar nemzetnek joga van az államforma megválasztására. Formálisan azonban nem mondott le a magyar koronáról. Zita királyné kijelentette, hogy „egy uralkodó nem mondhat le, csak megfosztható trónjától”. Aznap délután a magyar kormány kijelentette: „Habsburg Károly nem uralkodója az országnak”.

A nyilatkozatot követően megtörtént az új állam, az Első magyar köztársaság ünnepélyes keretek közt történt kikiáltása 1918. november 16-án.

A királyi család 1919. március 23-ig tartózkodtak a kastélyban, amikor Svájcba indulva mondtak búcsút Ausztriának.

A kastély a XII. század óta áll, sokszor átépítették, mai formája 1732-re alakult ki Fischer von Erlach és Hildebrandt segítségével. A kastély berendezése Ferenc Ferdinánd trónörökös idejéből származik.

Az épületben ma a kerületi erdészeti hivatal működik, de a legutolsó császári lakhelyet vezetéssel látogatható.

Tartomány:Niederösterreich
Település:Eckartsau
Cím:2305 Eckartsau
GPS: 48° 8′ 25.92042″, 16° 47′ 38.07953″
Honlap: http://www.schlosseckartsau.at/

Még nem érkezett hozzászólás!