» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Alsó-Ausztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Weinviertel északi részén található Retzer Land Ausztria második legnagyobb töktermelő vidéke. A régióban közel 600 különböző fajta tököt termelnek és szüretelnek.

És, hogy ezt meg is ünnepeljék, minden év októberében egy színes ünnepségsorozat veszi kezdetét, amely a világ legnagyobb bogyós gyümölcsét élteti.

A sok különböző tökfajta, és rengeteg felhasználási lehetősége miatt, delikátesznek számít. Használható levesekhez, köretként, töltelékként, meg lehet sütni, lehet belőle édességeket készíteni, el lehet rakni savanyúságként, desszertekhez, tortákhoz is kitűnő alapanyag, továbbá készíthető belőle lekvár és chutney. A tök egy igazi konyhai multitálentum. Az olajos magja is sokféleképpen felhasználható, készítenek belőle tökmagolajat vagy sós ropogtatnivalót.

A konyhai jelenlétén kívül a tök Weinviertel északi részének, őszi tájképének színfoltja. A színes mezőkön egészen a cseh határig tökültetvényeket találunk, ezen a részen az étkezési töktől a dísztökig sok fajtával dolgoznak.

Lassan 20 éve alakítja a Retzer Land színes tájképét a "Bluza", a helyiek így nevezték el a tököt. Időközben a régió konkurenciát csinált Stájerországnak, mivel felzárkózott az ausztriai töktermelés második helyére. A Manhartsberg, ami a Waldviertelt a Weinvierteltől elválasztja tökéletes időjárási körülményeket biztosít, nemcsak a szőlőnek, de a szintén sok napsütést kedvelő töknek is. A 600 tökfajta közül néhánynak kifejezetten jót tesz az itteni majdnem-mediterrán klíma, sőt egyes fajok még jobban is érzik magukat, mint stájer földön. Elismerésként 2006-ban a Retzer Land többek között tökspecialitásai miatt is a "Genussregion Österreich" (Élvezetek régiói Ausztriában) elismerést kapta.

A vetésterület mérete évről-évre folyamatosan nő, mivel a vendégek és a helyiek is rákaptak a tök ízére. Újabb és újabb recepteket alkotnak a helyi gasztronómia képviselői. És már az sem meglepő, ha olyan meglepő különlegességek kerülnek ki kezeik közül, mint a tökkel töltött csokoládé vagy a tökmagpesto.

Mivel a weinvierteli emberek, annyira nagyon sokat köszönhetnek az ő "Bluzájuknak", kellőképpen meg is ünneplik a betakarítást. Minden évben, október végén tartják az ünnepet, a szüreti forgatagot Zellerndorfban. A festői falucskák és városok átváltoznak ilyenkor az ünnep kulisszáivá, hogy még különlegesebb legyen a "Kürbisfest im Retzer Land" (Tökfesztivál Retzer Landban). A program évről-évre egyre színesebb és változatosabb, a felvonulásokon kívül nagyon népszerűek a népi zenekarok és tánccsoportok. Minden évben felállítják a tök utcáját, ahol a rengeteg tökből készült finomságot lehet kóstolni. A fesztivál fényét emeli a tökökből faragott szobrok kiállítása, amely hozzájárul a jó szórakozáshoz.

Tartomány:Niederösterreich
Település:Retz

Még nem érkezett hozzászólás!