» Ausztria

» Ausztria » Karintia » Karintia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Információ, szórakozás, kaland! A bányában a gyerekeket még 7 multimédia-show, járatlabirintus és kincskeresés is várja.

"Jó szerencsét!" - hangzott a bányászok köszöntése Bad Bleibergben egészen 1993-ig, a helyi bánya bezárásáig. A bleibergi bányászhagyományok azonban egészen napjainkig fennmaradtak. A cink és az ólom világpiaci árának jelentős mértékű zuhanása következtében a Bleibergi-völgyben található bánya kapuit 1993-ban bezárták. Erre a döntésre a helyiek az egyetlen lehetséges reakciót abban látták, ha újra leszállnak a hegy belsejébe: 800 kisebb, kézzel vésett tárna és egy látványbánya tanúskodik a 800 éves bányatörténelemről.

A bányarendszer összesen 1.300 kilométer hosszú és 850 méter mély. Az eredeti 16 szintből ma már csak 5 járható be.

A bánya látogatói nyomon követhetik a bányászok egykori munkamódszereit és életvitelét. A Perscha-bányaüzemben található a Községi Ünnepi Játékok színháza, ahol a bányászzenekar és a bányászkórus fekete sapkás és egyenruhás tagjainak fellépései csodálhatók meg.

A Terra Mystica című vezetett tárlat során hanghatásokkal aláfestett, izgalmas föld alatti megvilágításban tárul fel a föld és az érc eredete, illetve a bányászat útja az alkímiától a modern montanisztikáig.

Egy további tárlat, a Terra Montana, még mélyebbre vezet a titokzatos tárnákban és bemutatja a bányászat fejlődését az első csákányütéstől a gépesítésen keresztül a motorizációig. Európa leghosszabb, 69 méteres bányászcsúszdáján csúszhatnak az érdeklődők a mélybe - a csúszdához a lépcső, vagy a lift kínál alternatívát. A felfelé vezető utat pedig egy Ausztriában egyedülálló tárnaliften vagy csillével lehet megtenni. (részletek)

A világ legrégebbi bányászzászlója a Bányászmúzeumban (Bergbau-Museum) került kiállításra. A zászlót Savoyai Jenő gróf ajándékozta a bányászoknak, az 1717-es belgrádi megszállás alatt tanúsított hősies helytállásukért.

A tárnák levegője mentes a szennyeződésektől és erősíti az immunrendszert: két 8 fokos hőmérsékletű és 99 százalékos páratartalmú gyógyklíma-tárnában, meleg takarókba burkolva, nyugágyakon nyújtózva pihenhetnek a kikapcsolódásra vágyók. Ez a friss és tiszta levegő az allergiában és asztmában szenvedők számára is jól érzékelhető javulást hozhat.

A bánya 4 éves kor alatt nem látogatható!

Tipp: Bad Bleiberg büszkélkedhet Ausztria legmagasabban fekvő termálfürdőjével. 1951-ben fedezték fel a föld alatti termálforrást, amelyből a mai fürdő medencéje nyeri vizét. (részletek)

Tartomány:Karintia
Település:Bleiberg-Nötsch/ob Villach
Cím:9531 Bleiberg-Nötsch, Bleiberg-Nötsch 91
GPS: 46° 37′ 46.05377″, 13° 38′ 55.20242″
Honlap: http://www.terra-mystica.at

Még nem érkezett hozzászólás!