» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Clovelly festői halászfalu egykor Hódító Vilmosé volt, ma magántulajdonban van.

Angliában bárki élhet olyan házban, amely már szerepel a Domesday Bookban. Ez nem a Domesdayről szól, ahogy a neve is sugallja, hanem egy 11. századi telekkönyvről. Hódító Vilmos rendelte meg, akinek királyi neve több helyen is olvasható. Az egyik ilyen Devon megye északi partvidékén volt, ahol egy egész falu volt a tulajdonában. Végül feleségére, Flandriai Matildára, Anglia első királynőjére hagyta.

Clovelly a mai napig magántulajdonban van - a Rous család mintegy 250 éve ápolja a festői falut, amelynek kis halászkikötője az erdős sziklák között található. Ha meg szeretné látogatni, belépődíjat kell fizetnie, amelyet a történelmi város megőrzésére fordítanak. A főutca mentén álló házak szinte mindegyike műemlék, kettőben pedig múzeumot rendeztek be.

A clovelly-i szamarak ma már fotómodellként dolgoznak.

Egykor szamarakat hámoztak fel, hogy embereket és árut szállítsanak a meredek lejtőn. Ma a helyi hosszúfülű szamarak elsősorban dekorációs célt szolgálnak, fényképezkednek a látogatókkal, és szánon húzzák a saját csomagjaikat a macskaköveken, mivel a Bristol-csatornára és a Bideford-öbölre néző faluban nem engedélyezett a motorizált járművek használata.

Aki most azt hiszi, hogy Clovelly egy kizárólag turistákra szabott hely, az téved: a mintegy 400 lakos élénk közösséget alkot, amely a történelmi színpadot mai élettel tölti meg.

A Clovelly történelmi halászfalu belépőjegye magában foglalja a parkolást, a tengeri mentőállomás, a Kingsley Múzeum, a Fischerman's Cottage és a Clovelly Court kastély viktoriánus kertjének megtekintését. A jegy ára 8,50 font (kb. 10 euró). 

Cím:Clovelly
GPS: 51° 14′ 16.89594″, -0° 19′ 21.7758″
Honlap: https://www.clovelly.co.uk/

Még nem érkezett hozzászólás!