» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » Északnyugat-Anglia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

2017-ben Világörökségi helyszín lett az északnyugat-angliai Lake District (tóvidék), amelynek a természet és az ember által formált tájai a 18. századtól kezdve voltak kedvelt témái a képzőművészetnek és az irodalomnak.

A britek számára a "The Lakes" népszerű nyaralási célpont - évente mintegy 16 millió látogató érkezik a skót határtól délre fekvő területre.

Mindenekelőtt a táj szépsége vonzza őket - a tavak és a hegyek, a kőfalakkal körülvett zöld legelők és a kenderrel teli dombok összjátéka - a kiváló turisztikai infrastruktúrával kombinálva. A Lake District 1951 óta nemzeti parkként védett, 2017 óta pedig az Unesco világörökség része is.

Az Ullswater egyike az északnyugat-angliai Lake District 16 nagyobb és mintegy 1000 kisebb tavának. Érdekesség: a név ellenére csak egy "tó" van itt, a Bassenthwaite-tó. Az összes többi tó a "Water" vagy a "-mere" szótagra végződik, ami tavacskát jelent.

Időjárásállónak kell lennie, ha itt akar nyaralni. Cumbria megye, amely magában foglalja a Lake Districtet, az Egyesült Királyság legcsapadékosabb tartománya. A festői Borrowdale-völgy végén fekvő Seathwaite falucska különleges rekordot tart: "Anglia legcsapadékosabb lakott helye".

Tóvidék, Tájkép, Ég, Felhők, Természet, Természetes

(c) pixabay

A britek nem hagyják, hogy az eső megakadályozza őket a szabadtéri tevékenységekben. Gyalogutak szinte végtelen hálózata szeli át a mintegy 55 kilométer hosszú és széles régiót. Akár egy kényelmes sétát szeretne tenni az egyik tó körül, akár egy csodálatos kilátást nyújtó hegyet szeretne bejárni, vagy megmászni Anglia legmagasabb hegyét, a Skafell Pike-ot. Ugyanez vonatkozik más sportágakra is, mint például a hegyi kerékpározás, a hegymászás és a kenuzás.

A Lake District mindenekelőtt William Wordsworth-nek és más "tópoétáknak" köszönheti fellendülését, akik a 19. század elején a környék festői szépségéről szóló verseikkel felkeltették honfitársaik kíváncsiságát. A Windermere kisvárosig vezető vasútvonal 1847-es megnyitásával a régió könnyen megközelíthetővé vált, különösen az észak-angliai ipari városokból, Manchesterből és Liverpoolból.

A költő Wordsworth, az író John Ruskin és a gyermekíró Beatrix Potter - akinek Nyúl Péter figuráját mindenki ismeri Nagy-Britanniában - otthona is sokat látogatott célpont.

A kisvárosok is élénkek, pl. Ambleside. A 2600 lakosú város a Windermere-tó északi végén, hegyvonulatok közé ékelődve fekszik. Itt sétálhat a szabadtéri boltokban, butikokban és szuvenírboltokban, vagy megismerkedhet a Lake District történetével az Armitt Múzeumban.

A kultúrával töltött nap után látogasson el a Giggling Goose Caféba, ahol házi készítésű lepényeket és süteményeket fogyaszthat. Ezután ismét induljon el egy sétára a Loughrigg Fell-hegyre, vagy tegyen hajókirándulást a Windermere folyón. 

Tartomány:Északnyugat-Anglia
Cím:Lake District
GPS: 54° 21′ 58.1373″, -2° 55′ 1.36106″

Még nem érkezett hozzászólás!