» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Napkirály az állami ügyeit Versailles-ban intézte, de a magánélete az ettől északnyugatra fekvő Château de Marlyban zajlott. Ide járt szórakozni, vadászni, és a koncerteket és bálokat is ebben az épületben rendezte meg.

Marly kastély a Napkirály vadász- és nyárikastélya volt. 1679-ben kezdődtek a munkálatok Jules Hardouin-Mansart vezetésével és 1686-ig tartottak. Lajos nagyon kedvelte a kastélyt, itt töltötte a halála előtti utolsó hónapokat is. A kastélyt a francia forradalom idején lerombolták, mára már csak az impozáns kert maradt meg.

2020-ban ismét látogathatóvá vált XIV. Lajos és udvara dekadens szórakozásainak a helyszíne, a Château de Marly, ahol a francia király a szabadidejét töltötte legkedvesebb udvaroncainak a társaságában. A három évig tartó renoválások és modernizáció után a Musée du Domaine Royal de Marly a palota intimebb oldalát állítja a fókuszba.

A tárlaton új virtuálisvalóság-eszköz mesél a palota történetéről és a király csillagászat iránti szenvedélyéről, ami a párizsi obszervatórium megalapítását eredményezte. A palota makettje mellett XIV. Lajos portréi, valamint bálokat és vadászati jeleneteket ábrázoló festmények elevenítik fel a Napkirály idejét.  

Egy hidraulikus szerkezet is látható, amely a Szajna vizét pumpálta fel Marly és Versailles szökőkútjaihoz és egy új falfestmény azt is bemutatja, hogyan működött a rendszer. A kiállítás egy további szekciója pedig a Napkirály dédunokájára, XV. Lajosra fókuszál, aki kissé átrendezte a palotát és egy újat építtetett szeretője Madame Du Barry számára.

Tartomány:Île-de-France
Cím:Marly-le-Roi
GPS: 48° 52′ 5.43432″, 2° 5′ 47.7366″

Még nem érkezett hozzászólás!